Зазвичай наприкінці року IT-сайти називають найцікавіші IT-продукти в різних категоріях, від смартфонів та розумних годинників до відеокарт та процесорів. Але 2022 рік виявився зовсім не таким, як ми очікували, тому і Залізо 2022 року буде трохи іншим. Злим, розпеченим, смертельним. Залізом нашої перемоги.


БПЛА 2022 року

Baykar Bayraktar TB2

Залізо 2022 року

PD-2 та SHARK UAV, Switchblade та Phoenix Ghost, Warmate та RAM II UAV, ScanEagle, EOS C VTOL, AeroVironment Quantix Recon та RQ-20 Puma, октокоптер R18 від «Аеророзвідки», тисячі комерційних дронів – небо над лінією фронту зараз переповнено БПЛА.

Але у лютому та березні 2022 року все було трохи інакше. І саме тоді турецькі розвідувально-ударні БПЛА Baykar Bayraktar TB2 стали справжніми народними героями. Про «Байрактари» співали пісні та створювали ігри (раз, два), на їх честь називали тварин, їх малювали на поштових марках. Українці та наші друзі з сусідніх країн збирали гроші на ці БПЛА.

Bayraktar TB2 зіграли важливу роль під час битви за Київ та під час визволення острова Зміїний і продовжують нищити російських загарбників, а завдяки українській рекламі компанія Baykar буквально завалена замовленнями. Тож звання кращого БПЛА 2022 року абсолютно заслужено отримає саме Baykar Bayraktar TB2.


Гармата 2022 року

155-мм гаубиця M777

Залізо 2022 року

Перехід з початком повномасштабного вторгнення на НАТОвський калібр 155 мм був неминучий, і найпершою системою такого класу в ЗСУ стала причіпна британо-американська гаубиця M777. Ці титанові гармати з цифровою системою керування вогнем мають підвищену, на відміну від радянських 152-мм гармат, влучність стрільби звичайними снарядами, а крім того можуть використовувати керовані високоточні снаряди M982 Excalibur.

Перші M777 Україна отримала від США вже у квітні 2022 р., і станом на зараз це найбільш розповсюджена артилерійська система калібру 155 мм в ЗСУ. На листопад 2022 року ЗСУ має вже 152 гармати M777, отриманих від США (142 одиниці), Австралії та Канади. Українські військові дуже добре відгукуються про M777, тож, на нашу думку, вона заслуговує звання Гармати 2022 року.


РСЗВ 2022 року

M142 HIMARS

Залізо 2022 року

РСЗВ M142 HIMARS та M270 MLRS стали справжніми гейм-чейнджерами на полі бою. І хоч ми все ще не маємо тактичних ракет MGM-140 ATACMS, високоточні GMLRS стали для росіян справжнім жахіттям й дозволили ЗСУ нанести удари по складах та мостах у глибокому тилу ворога, забезпечивши успіх українського наступу на Харківщині та Херсонщині.

По зимовому бездоріжжю гусенична M270 MLRS, звісно ж, має перевагу над M142 HIMARS, але висока швидкість переміщення HIMARS дозволяє наносити удари навіть з узбіччя доріг і миттєво залишати позицію. Крім того, вища швидкість M142 HIMARS дозволяє оперативно перекидати ці системи на різні ділянки фронту. Тож, наш вибір – M142 HIMARS. Нічний вбивця з хижою усмішкою отримає звання РСЗВ 2022 року.


ПТРК 2022 року

«Стугна-П»

Залізо 2022 року

Ще наприкінці весни 2022 р. очікувалось, що Україна матиме по десять протитанкових систем на кожен танк російських загарбників. FGM-148 Javelin, MBT LAW / NLAW та інші сучасні протитанкові засоби, надані західними партнерами напередодні повномасштабного вторгнення, допомогли наситити війська та відіграли важливу роль у руйнації планів «маленької триденної війни».

І хоча на початку великої війни назва Javelin встигла стали вкрай популярною і породила безліч цікавих зразків народної творчості, ми вирішили обрати ПТРК 2022 року вітчизняну систему.

Виявилось, що наша «Стугна-П» не гірше, а по деяким параметрам навіть краще західної зброї. У цього ПТРК дуже непоганий kill ratio і вкрай позитивні відгуки користувачів. Крім того, відео застосування «Стугна-П», які регулярно постачають нам різні підрозділи ЗСУ – це відмінний пропагандистський продукт, що підіймає моральний дух та допомагає українцям триматися.


ЗРК 2022 року

FIM-92 Stinger

Залізо 2022 року

Це зараз в нас вже є NASAMS, Aspide, IRIS-T SLM, MIM-23 Hawk, а невдовзі буде ще і MIM-104 Patriot. А на початку вторгнення небо над Україною прикривали лише винищувачі ПС ЗСУ та системи ППО радянського зразка – С-300, «Буки», повернуті на чергування старенькі «Куби», С-125М «Печори», «Оси» та «Стріли». Але цього було замало.

Тому перекидання в Україну за декілька тижнів до вторгнення великих обсягів ПЗРК FIM-92 Stinger та Piorun стало порятунком. Разом з радянськими «Стрілами» та «Іглами» західні ПЗРК допомогли наситити засобами ППО бойові підрозділи і просто викреслили тактичну авіацію та гелікоптери супротивника з цього військового рівняння. Ворожі штурмовики та атакуючі гелікоптери все ще намагаються виконувати якісь завдання, але несуть дуже великі втрати.

Ми обрали ЗРК 2022 року саме FIM-92 Stinger, тому що ця система стала першим засобом ППО західного зразка, що потрапив до ЗСУ. Загалом з початку 2022 р. Україна отримала більше ніж 1 600 ПЗРК цього типу. «Стінгери» знищували радянські літаки та гелікоптери ще 40 років тому в Афганістані, і, як виявилось, можуть використовуватися проти сучасних літаків, гелікоптерів, БПЛА і навіть крилатих ракет, чого від ПЗРК взагалі ніхто не очікував.


Літак 2022 року

МіГ-29

Залізо 2022 року

На жаль, незважаючи на усі зусилля наших дипломатів, військових та прихильників України в Сенаті та Конгресі США, ЗСУ все ще не отримали конче потрібних нашим пілотам F-15 чи F-16. Тож наймасовішим багатоцільовим винищувачем в складі ПС ЗСУ залишається радянський МіГ-29. За різними джерелами у складі Повітряних Сил на початок повномасштабного вторгнення було від 37 до 51 МіГ-29.

З великою долею ймовірності першими винищувачами, які Україна все ж таки отримає від західних партнерів, знову ж таки стануть МіГ-29 від Словаччини, а потім, можливо, і від Польщі.

Саме на МіГ-29 «Привиди Києва» з 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ захищали небо столиці. Саме такі винищувачі адаптували для використання протирадарних ракет AGM-88 HARM. Скоріш за все, саме вони будуть знищувати загарбників за допомогою високоточних керованих бомб JDAM. Тож так, кращим бойовим літаком 2022 року залишається МіГ-29.


Танк 2022 року

Т-72

Залізо 2022 року

Знову ж таки, попри нагальну потребу в сучасних західних танках, Україна поки що не отримала від союзників ані Leopard 2, ані M1 Abrams. Тож основним бойовим танком ЗСУ залишається старий надійний Т-72.

На початок 2022 року у складі Сухопутних військ ЗСУ було 133 танки Т-72АВ, Т-72Б1, Т-72АВ зр. 2021 та Т-72АМТ. Ще 500 машин знаходилось на зберіганні. З початку повномасштабної війни союзники – Польща, Чехія та Північна Македонія – передали Україні ще 302 T-72M1, Т-72М1R та Т-72А. Ще 90 танків T-72B проходять модернізацію у Чехії.

Ну і крім того, завдяки російському ленд-лізу наші вояки та фермери захопили щонайменше 308 T-72 різних модифікацій. Танки цього типу – найбільш поширений трофей ЗСУ.

Тож так, головний танк 2022 року – це старий надійний Т-72. Незважаючи на поважний вік, він ще у строю і може дати відсіч російським терористам.


Саморобки 2022 року

Бандеромобілі

Залізо 2022 року

На початку повномасштабного вторгнення російські пропагандисти чомусь лякали своїх глядачів міфічними бандеромобілями, які начебто використовує ЗСУ. Що ж, трохи пізніше українські умільці дійсно розробили декілька справжніх бандеромобілів. На будь-який смак: з гранатометами Mk19, зі спареними кулеметами ПКТ, саморобні РСЗВ та таке інше. Ба більш, сучасні тачанки на стероїдах стали вірусними.

Українці – нація винахідників та інженерів-самоуків, які здібні будь-що пристосувати для знищення рашистів. І бандеромобілі – це лише початок.


Прорив 2022 року

Українські морські БПНА

Залізо 2022 року

Попри очевидні натяки, атака українських морських дронів на бухту Севастополя наприкінці жовтня 2022 р. стала для багатьох, і головне – для російських окупантів, повною несподіванкою. Це було красиво, це було блискавично, це було зухвало – у дусі кращих диверсійних операцій Другої світової війни.

Незрозуміло, чому досі ніхто, крім українців, не модернізував та не реалізував таку стару ідею, корені якої сягають ще парусних брандерів та диверсійних мінісубмарин Другої світової. Але маємо. Україна – лідер у розробці та виробництві ударних морських БПНА (безпілотних надводних апаратів).

Флот українських морських дронів вже будується, і росіяни змушені змінювати тактику дій свого «другого у світі флоту» (ні!), який вже не є одностайним «володарем» Чорного моря.


Українська зброя 2022 року

Р-360 «Нептун»

Залізо 2022 року

Р-360 «Нептун» – комплекс, якого навіть не було у складі Збройних сил на початок повномасштабних бойових дій. Комплекс, в який багато хто не вірив. Комплекс, який начебто і не міг захопити ціль на такій відстані. Але…

Але 13 квітня 2022 року навіть природа була на боці українців. І Р-360 «Нептун» зміг. Те, що залп, який потопив один з найбільших кораблів однієї з найсильніших морських держав світу, здійснив саме комплекс української розробки – дуже символічно і дуже важливо.

«Крейсер, який пішов нах*й» – це перший втрачений флагман російського флоту з часів російсько-японської війни, і найбільший з часів Другої світової війни військовий корабель, затоплений під час військового конфлікту. Тож так, найкраща українська зброя – це береговий мобільний ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» та ракета Р-360 «Нептун».


Людина 2022 року

Український військовий

Залізо 2022 року

Тут усе просто, українські військові – залізні люди, які тримають на плечах наше небо та утримують нашу землю. Піхотинці, танкісти, артилеристи, моряки, пілоти, оператори ППО, бійці ССО, десантники та морпіхи, сапери, медики та військові логісти, бійці ТрО та учасники руху супротиву. Низький уклін вам.

А ще волонтерам, бійцям ДСНС, поліціантам, енергетикам, комунальникам, усім, хто кожний на своєму місці працює заради перемоги. Дякуємо вам!

Все буде Україна, ми це точно знаємо!