Флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер “Москва” був підбитий ВМС України. Про це повідомив голова Одеської військово-цивільної адміністрації Максим Марченко.

«Ракети «Нептун», які стоять на сторожі Чорного моря, завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень» – написав Марченко у повідомленні.

Пізніше почала з’являтися інформація про те, що приблизно після дванадцятої години ночі 14 квітня ракетний крейсер послав сигнал SOS. За даними джерел військового експерта Роба Лі, «Москва» затонула; після удару корабель перевернувся на бік.

За інформацією різних джерел, ВМС України використало безпілотник Bayraktar TB-2, за одними даними, для того, щоб відвернути увагу від атаки «Нептуном», за іншими, щоб навести його на ціль.

На борту ракетного крейсера «Москва» було 510 членів екіпажу. Поки що немає перевіреної інформації про те, скільком вдалося врятуватися та чи вдалося взагалі, адже під час атаки на крейсер на морі був шторм.

Російська сторона не визнає атаку на свій флагман, проте їй довелося коментувати ситуацію. Тому російські державні ЗМІ почали повідомляти, що «Москва» отримала пошкодження в результаті детонування боєзапасу, який виник через пожежу. Таким чином вони по суті підтвердили атаку «Нептуном», адже пожежа на крейсері не могла виникнути сама по собі.

Іронічно, що саме ракетний крейсер «Москва» брав участь в атаці на острів Зміїний та був посланий українським прикордонником у всім відомому напрямку. Нещодавно Укрпошта випустила марку, яка присвячена цій події.

Також важливо, що в середині березня Туреччина здійснила блокаду проток Босфор і Дарданелли на прохання президента Зеленського. Відповідно до статті 19 Конвенції Монтре 1936 року Туреччина має право перекривати доступ до цих водних шляхів для країн, що воюють.

Після введення заборони міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу розмовляв з держсекретарем США Ентоні Блікеном і сказав, що країна «повідомила всі прибережні та не прибережні країни Чорного моря, щоб вони не надсилали свої військові кораблі для проходу через наші протоки». Тому російський флот не може доставити в Чорне море інші військові кораблі, що робить вразливими для подібних атак ті, що залишилися.

Адже окрім артилерійського, торпедно-мінного та ракетного озброєння, крейсер «Москва» був оснащений зенітно-ракетним комплексом 8×8 ПУ ЗРК С-300Ф «Форт», що дозволяло використовувати його для знищення повітряних цілей.