Після масивної ракетної атаки 10 жовтня відразу декілька країн НАТО пообіцяли відправити в Україну додаткові засоби ППО. Однією з таких країн була Іспанія, яка запропонувала 4 пускових установки ЗРК MIM-23 Hawk. Зараз, як сповіщає Reuters, такі самі ЗРК збираються надіслати до України й США. Що таке той MIM-23 Hawk.

Розробка MIM-23 Hawk (Homing All the Way Killer, тобто «Вбивця, що керується на усій траєкторії польоту») почалася ще у… 1952 році. Розробник – той самий Raytheon (AGM-88 HARM, BGM-109 Tomahawk, FIM-92 Stinger, MIM-104 Patriot і таке інше). Саме MIM-104 Patriot в решті-решт остаточно замінив MIM-23 Hawk в армії США в 1994 році.

MIM-23 Hawk – ще один ЗРК, що встане на захист українського неба

Так, зенітний ракетний комплекс MIM-23 Hawk – це не нова зброя, але вона пройшла декілька модифікацій і все одно краще за радянські аналоги. Ба більш, за минулі 60 років MIM-23 Hawk отримав щонайменше 6 суттєвих оновлень і комплекси останнього покоління не мають геть нічого спільного з першими системами, які стали на озброєння у 1960 р.

Остання версія MIM-23 Hawk XXI має такий самий сучасний 3-вимірний імпульсно-доплерівський радар AN/MPQ-64 Sentinel, як і ЗРК NASAMS. Була покращена система радіоелектронного захисту ракет, можливість наведення в умовах радіоелектронної протидії, збільшена дальність та висота перехвату цілей, зросла ймовірність перехвату. Нова боєголовка і система її активації дозволили перехоплювати навіть тактичні ракети малої дальності.

MIM-23 Hawk – ще один ЗРК, що встане на захист українського неба

Останнє оновлення MIM-23 Hawk проходило у 1995 році, і ще до 2002 року ці ЗРК стояли на озброєнні Корпусу морської піхоти США.

Україна отримає від Іспанії MIM-23 Hawk Phase III, тобто комплекси 1989 року оновлення. Такі саме системи стоять на озброєнні армій Єгипту, Греції, Ізраїлю (!), Йорданії, Марокко, Румунії, Саудівської Аравії, Сінгапуру, Іспанії, Швеції, Республіки Китай (Тайвань) та Об’єднаних Арабських Еміратів. Більш новітні системи Hawk XXI є у Туреччини та Іраку.

MIM-23 Hawk – ще один ЗРК, що встане на захист українського неба

Кожна батарея MIM-23 Hawk Phase III має у своєму складі чотири радари (два пошукових, два підсвічування цілі та наведення); систему керування вогнем, систему «Свій-чужий», 6 пускових установок з 3 ракетами на кожній (усього 18 ракет), 6 електрогенераторів, 12 транспортних машин з боєкомплектом у 36 ракет, 3 машини заряджання. Зазвичай пускові установки MIM-23 Hawk монтуються на невеликих буксирних платформах, хоч існують і самохідні версії.

Так, MIM-23 Hawk ще більше збільшить різноманітність засобів ППО ЗСУ, і це не дуже гарно. Але обирати нам не доводиться, бо кажуть що російські терористи отримали додаткові дрони та тактичні ракети від Ірану. Тож, дякуємо Іспаніє та США!

MIM-23 Hawk – ще один ЗРК, що встане на захист українського неба

Технічні характеристики MIM-23 Hawk
Маса – 590 кг
Довжина – 5,08 м
Діаметр – 370 мм
Розмах крил – 1,19 м
Бойова частина – 54 кг
Двигун – твердопаливний
Оперативний діапазон – 45-50 км
Оперативна стеля – 20 000 м
Максимальна швидкість – 2,4 Маха
Наведення – напівактивне радіолокаційне самонаведення