Вже майже місяць керівництво Збройних Сил України, президент Зеленський, інші урядовці та військові закликають NATO та інших західних партнерів надати Україні літаки та сучасні засоби ППО, щоб прикрити наші міста від бомбардувань та ракетних ударів, та трохи зрушити дисбаланс у повітрі, яке зараз здебільшого контролюється військами РФ. У переліку зброї, яка може згодитися для закриття українського неба, останнім часом все частіше лунають декілька назв. Про цю зброю майже щодня каже президент, про неї згадує і Командування Повітряних Сил ЗСУ у своєму зверненні до ЗМІ та партнерів. Нумо розбиратися. І почнемо з норвезького зенітно-ракетного комплексу NASAMS.

ЗРК NASAMS – зброя, яка допоможе Україні отримати перевагу у повітрі

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System – Норвезька вдосконалена ракетна система земля – повітря) – це ЗРК середньої дальності, який використовує в ролі зенітних гарно зарекомендувавші себе американські авіаційні ракети класу повітря – повітря AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile – Вдосконалена ракета повітря – повітря). Так, ніякої помилки, це наземний ЗРК, який стріляє авіаційними ракетами. Переваги – шалена швидкість ракети (до Mach 4, або 4,900 км/год), велика дальність, прокачана система наведення. У разі запуску з землі ракети AIM-120 AMRAAM отримають назву SL-AMRAAM (Surfaced Launched AMRAAM – запущені з землі AMRAAM).

NASAMS – спільна розробка норвезької Norwegian Kongsberg та американської Raytheon. Та сама Raytheon виготовляє й ракети AIM-120 AMRAAM. Це досить коштовна зброя. Вартість одного взводу NASAMS (це базова одиниця для цього ЗРК), у який входять 3 пускові установки на 18 ракет, радіолокаційна трикоординатна станція AN/TPQ-64 та пульт управління вогнем, складає $14 млн у цінах 2000 р. З урахуванням інфляції зараз це вже понад $23 млн. Вартість вистрілу, тобто однієї ракети AIM-120 AMRAAM (модифікація AIM-120D 2019 р.) – понад $1,2 млн. Недешеве задоволення.

ЗРК NASAMS – зброя, яка допоможе Україні отримати перевагу у повітрі

Ракета AIM-120 AMRAAM (модифікація AIM-120D) має три системи наведення – командно-інерціальну для першого відрізку польоту, автономно-інерціальну з використанням GPS для середнього відрізка та активну радіолокаційну головку самонаведення для останнього відрізку до цілі. У разі маневрування цілі командний комплекс видає ракеті уточнені координати через двосторонній канал. Автоматичне виявлення цілі з ефективною площею розсіювання 3 м² відбувається на відстані 16-18 км.

ЗРК NASAMS – зброя, яка допоможе Україні отримати перевагу у повітрі

ЗРК NASAMS надійшов на озброєння у 1998 році. Комплекс використовують збройні сили Норвегії, Іспанії, Нідерландів, Фінляндії, Чилі, США, Австралії, Індонезії, Литви. Систему вже замовили Оман, Катар та Угорщина, Індія ще вагається.

З 1998 року NASAMS отримав два оновлення, останнє – NASAMS 3, лише у 2019 р. До оновлень увійшли новий радар, новий контрольний центр, новий оптичний сенсор. Комплекси NASAMS 3 використовують оновлену ракету AMRAAM-ER (Extended Range), радіус дії якої збільшено на 50%, а висоту перехвату цілі на 70%.

Комплекс NASAMS вартує своїх грошей. ЗРК, особливо в останній модифікації NASAMS 3, майже співпадає по характеристиках з комплексом С-300, але є більш сучасним, може вести більшу кількість цілей одночасно, вміє протидіяти перешкодам. ЗРК NASAMS може збивати швидкісні аеродинамічні цілі – винищувачі, бомбардувальники та крилаті ракети, і навіть балістичні на фінальному відрізку траєкторії. До того ж з використанням ракет AMRAAM-ER один взвод NASAMS може прикривати, наприклад, таке велике місто як Київ.

ЗРК NASAMS – зброя, яка допоможе Україні отримати перевагу у повітрі

Тактико-технічні характеристики
Дальність – від 2,5 до 40 км
Висота цілі – від 30 м до 21 км
Час реагування – 10 с
Час розгортання/згортання – 15/3 хв
Швидкість цілі – до 1000 м/с
AIM-120 AMRAAM:
Вага ракети – 152 кг
Бойова частина – 22,7 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 18 см
Швидкість – 1361 м/с
Перевантаження – 40 g

ЗРК NASAMS – зброя, яка допоможе Україні отримати перевагу у повітрі

Невідомо, чи отримає Україна NASAMS. Чесно кажучи, це дійсно дорогі ЗРК, які потребують тривалого навчання персоналу, західної логістики, інтеграції систем зв’язку та взаємодії з уже наявними системами ППО радянських зразків. Так, все це можливо, але потребує часу. А надійне ППО треба Україні вже зараз. Тому, можливо, отримання радянських С-300 від країн східної Європи – більш швидкий та надійний спосіб трохи прокачати ППО. Хоча, якщо західні партнери все ж таки наважаться передати NASAMS, ЗСУ напевне не відмовиться. Подивимося. Останнім часом НАТО та українські військові намагаються не повідомляти нічого конкретного про нові надходження зброї. Хто зна, може, наші військовики вже проходять навчання в Норвегії?

У будь-якому разі, з NASAMS чи без, Україна переможе. У цьому ми впевнені!