Німеччина розглядає можливість поставити Україні новий зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM, про це зокрема пише видання Bild, уточнюючи, що перше постачання може відбутися вже в листопаді цього року.

IRIS-T SLM — це тактична система протиповітряної оборони середньої дальності на основі зенітної ракети (SAM) IRIS-T SL, а також радіолокаційних систем і систем керування вогнем. IRIS-T SL спочатку була розроблена як додаткова ракета для MEADS (Medium Extended Air Defense System), наземно-мобільної системи протиповітряної та протиракетної оборони, призначеної для заміни ракетної системи Patriot.

IRIS-T SLM – німецький ЗРК для ЗСУ

Ця нова ракетна система пропонується виробником Diehl BGT Defense експортним клієнтам з початку 2011 року. IRIS-T SLM доповнює систему протиповітряної оборони IRIS-T SLS меншої дальності в продуктовому портфелі Diehl BGT Defense і вже кілька років стоїть на озброєнні Швеції, а також має стати на озброєння в самій Німеччині та в Єгипті.

IRIS-T SLM – німецький ЗРК для ЗСУ

Поки що відомо, що Україна запросила 10 систем IRIS-T SLM, проте їх можуть виготовити тільки протягом 3-4 років, тому поки що складно сказати, в якому саме об’ємі може відбутися перше постачання системи.

Технічні характеристики ЗРК IRIS-T SLM

Вага – 89 кг
Довжина –3 метри
Діаметр –127 мм
Бойова частина – 11,4 кг, осколково-фугасна
Двигун – твердопаливний
Максимальна дальність – до 40 км
Максимальна висота цілі – до 5 км
Вартість – приблизно $430 000 за одиницю