Пам’ятаєте литовців, які за три дні зібрали €5 млн на Bayraktar TB2 для України, а Туреччина потім їм його подарувала? Схоже, наші брати з Литви увійшли в раж і на додаток до Bayraktar TB2 вирішили зібрати ще €660 000 на чотири естонські розвідувальні БПЛА EOS C VTOL. Апаратам дали ім’я «Магіла-1», «Магіла-2», «Магіла-3» та «Магіла-4» на честь литовської богині смерті. Дуже влучно.

Насправді спочатку, ще до Bayraktar TB2, литовці за 16 годин зібрали €330 000 на дві «Магіли», але нещодавно вирішили розширити замовлення. До цієї суми входять кошти на навчання 6 операторів дронів.

EOS C VTOL – це легкий дрон від естонської компанії Threod Systems, який може злітати та сідати як коптер, а під час місії продовжувати політ як літак. БПЛА має максимальну дальність польоту 120 км при швидкості 65 км/годину, максимальна швидкість становить 107 км/годину. Практична стеля апарату – 4500 м, максимальна злітна висота – 3500 м. Додаткові переваги EOS C VTOL – малопомітність та малошумність.

Дрон важить усього 14,2 кг та може нести 1 кг корисного навантаження. Основне призначення апарата – розвідка, для якої він оснащений підвісом Shark з Full-HD довгофокусною та інфрачервоною камерами.

Дякуємо, Литва!