До нового пакунку військової допомоги Україні, анонсованого Міністерством оборони США, крім ще чотирьох систем HIMARS та високоточних ракет до них, снарядів до гаубиць і багато чого ще, ввійдуть 580 (!) тактичних дронів Phoenix Ghost, про які все ще мало що відомо. Але при цьому американські військові дуже високо оцінюють їх ефективність і те, як українські вояки застосовують цю зброю.

«Українці чудово використовують систему Phoenix Ghost», – зазначив високопосадовець Міноборони США, – «Починаючи з серпня, ми плануємо забезпечити постійні поставки цих систем до Збройних Сил України».

Трохи світла на те, що ж таке БПЛА Phoenix Ghost, несподівано пролив Олексій Арестович, позаштатний радник голови Офісу Президента України Андрія Єрмака. Про це пише Defense Express.

За словами пана Арестовича: «[Phoenix Ghost] гарний «девайс», влазить у рюкзак, висить у повітрі шість годин. Має інфрачервоне наведення, тобто може діяти вночі й знищувати середньоброньовані цілі. Навіть не легкі, а середньоброньовані. 580 таких юнітів дорівнює приблизно 350 знищеним цілям у ближньому тилу [ворога]».

https://www.youtube.com/watch?v=XInLO6LGHbo

Це дуже цікава заява, тому що маючи боєголовку, що здатна знищувати середньоброньовані цілі, тобто щонайменше як у Switchblade 600, і розмір як у Switchblade 300 («влазить у рюкзак»), такий дрон не зможе проводити в повітрі аж 6 годин. Хіба що 40-60 хвилин, як Switchblade 600 або польський дрон-камікадзе Warmate. Але тут треба зауважити, що пускова установка Switchblade 600 важить аж 22 кг, система керування ще 32 кг, і сам дрон ще 15 кг. Це все у наплічнику далеко не віднесеш.

Щодо дронів, які дійсно вміють зависати у повітрі на 6 годин, то це вже досить великі системи з розмахом крил 3 та більше метрів. Наприклад ізраїльський IAI Harop – це зброя вже зовсім іншого класу: боєголовка 23 кг, довжина 2,5 м, розмах крил 3 м, витривалість 9 годин, комунікаційний радіус – 200 км. Таку махину навіть не на кожну вантажівку завантажиш. У трохи меншої IAI Harpy, яка знаходиться у повітрі лише 2 години, вага 132 кг і розмах крил 2,1 м.

IAI Harop

Тобто десь пан Арестович видає бажане за реальне: або щодо розмірів Phoenix Ghost, або щодо вміння знищувати середньоброньовані цілі, або щодо тривалості баражування. Ну або слід припустити, що AEVEX Aerospace створила дійсно неймовірну зброю, яка порушує базові закони фізики. Здається, перше більш імовірне, ніж друге.

У будь-якому разі, 580 Phoenix Ghost абсолютно точно не будуть зайвими на фронті. Тож, дякуємо, Дядьку Семе!