Як ви, мабуть, чули, 18 січня 2022 р. Сполучене Королівство передало Україні понад 2000 протитанкових керованих ракет MBT LAW (Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon), відомих також як NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon). Такий собі Javelin для малої відстані, і значно дешевше за той самий FGM-148.

На відміну від FGM-148 Javelin, ракета якого має цінник більш ніж $175 000, снаряд до MBT LAW коштує десь $35 000. Розробкою гранатомета займалася шведська Saab Bofors Dynamics, виробництвом – британська Thales Air Defence. Шведи навіть не приховували, що основною мішенню для їх зброї є російські танки, зокрема, Т-90. MBT LAW / NLAW постачається у війська з 2009 року.

MBT LAW / NLAW призначений для ураження танків, гвинтокрилів, легкоброньованої, неброньованої техніки та укріплень на відстані до 800 м. Система наведення має два режими: згори проти танків або ж контактний підрив. Ракета має інерційну систему наведення з упередженням за лінією візування, тобто, для ураження рухомої цілі після активації системи наведення стрілець має протягом 2-3 секунд утримувати ціль в прицілі. Визначати відстань до цілі, робити будь-які поправки на вітер тощо не потрібно, все зробить бортовий мінікомп’ютер.

Переносна протитанкова керована ракета MBT LAW / NLAW. Що саме Велика Британія передала українському війську

Система пуску працює у два етапи: на першому вишибний заряд викидає ракету з пускової труби, а після подолання кількох метрів, на безпечній для стрільця відстані, запускається маршовий твердопаливний ракетний двигун. Завдяки цьому пуск можна виконувати з приміщень, укриття тощо. Пускова труба має кріплення для встановлення будь-яких тепловізійних прицілів або прицілів нічного бачення.

Кумулятивний снаряд MBT LAW / NLAW має калібр 102 мм та розташований під кутом 90°. Гарантоване бронепробиття — до 500 мм гомогенної катаної броні. В дію кумулятивний снаряд приводить комбінований активний оптично-магнітний датчик, налаштований на виявлення типових зразків бронетехніки.

Протитанкова керована ракета MBT LAW / NLAW важить усього 12,4 кг та має ручку для перенесення, тому її може використовувати навіть один солдат. Пускова труба оснащена прицілом Trijicon TA41 NLAW 2,5×20.

MBT LAW / NLAW стоять на озброєнні армій Великої Британії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Люксембургу, Індонезії, Малайзії, Саудівської Аравії. Наразі ці протитанкові керовані ракети є й в України. На додаток до тих самих FGM-148 Javelin, призначених для ураження складних цілей на більшій відстані.