У черговий, 19-ий пакет військової допомоги США (ні, це все ще не ленд-ліз) на суму $775 млн ввійшли додаткові ракети до HIMARS, 16 105-мм гаубиць M119, 90 БТР різної конфігурації, протирадіолокаційні AGM-88 HARM, 1500 ракет TOW, та багато чого ще. Зокрема 15 безпілотних літальних систем Scan Eagle, тобто 60 БПЛА високої витривалості, які можуть використовуватися для корегування високоточної зброї, тих самих HIMARS. Що це за БПЛА?

ScanEagle від Boeing Insitu – це нащадок цивільного БПЛА SeaScan, який розроблявся для збору даних для комерційних рибалок, наприклад, пошуку косяків тунця. У 2004 р. апарат був адаптований для військового використання і навіть випробуваний в Іраку.

ScanEagle – БПЛА-корегувальники для ЗСУ

Одна з важливих особливостей ScanEagle – висока, як для апарата такого розміру, тривалість польоту, яка складає понад 18 годин (за даними виробника). Апарати виробляються в декількох модифікаціях, найбільш розповсюджена з яких має звичайну та інфрачервону камеру в інерційно-стабілізованій підвісній системі, але компанія випробовувала навіть БПЛА з радаром із синтезованою апертурою, до речі, найменшим у світі, вагою усього 1,6 кг.

Дрони ScanEagle запускаються за допомогою пневматичної катапульти, а «сідає» за допомогою спеціальної системи Skyhook, яка «ловить» БПЛА тросом, що звисає з 15-метрової щогли.

ScanEagle – БПЛА-корегувальники для ЗСУ

Кожен комплекс ScanEagle складається з 4 БПЛА, наземної системи керування, катапульти та щогли для повернення апарата.

Сподіваємось, що нові комплекси ScanEagle допоможуть ЗСУ збільшити кількість і якість бавовни у тилу рашистів.

ScanEagle – БПЛА-корегувальники для ЗСУ

Характеристика
Довжина – 1,71 м
Розмах крил – 3,1 м
Максимальна злітна вага – 26,5 кг
Максимальна вага корисного навантаження – 5 кг
Потужність корисного навантаження – 150 Вт
Двигун – мазутні двигуни JP-5 чи JP-8 або бензиновий двигун C-10
Турель: оптична цифрова звичайна та інфрачервона камери
Витривалість – 18 годин
Радіус дії – 100 км
Стеля – 5 950 м
Максимальна швидкість – 148 км/година