Досі військова допомога Україні з боку Іспанії обмежувалася легким озброєнням та стрілецькою зброєю (гранатомети та кулемети), але як стало відомо виданню EL Pais, яке посилається на власні джерела в уряді, Іспанія готується передати ЗСУ дещо більш цікаве… танки Leopard 2A4 (передаємо привіт Німеччині!) та зенітно-ракетні комплекси малої дальності Aspide.

Що таке танки Leopard 2, зараз в Україні знають навіть діти, а ось ЗРК Aspide – це щось маловідоме. Подивимось, що це таке і на що згодиться ЗСУ.

Іспанські ЗРК Aspide для ЗСУ

Взагалі-то Aspide (так, це саме аспід, або гадюка аспідова) – це родина європейських ракет класу повітря-повітря та поверхня-повітря, які створені на базі американських авіаційних ракет середньої дальності AIM-7 Sparrow від Raytheon. AIM-7 Sparrow була розроблена ще у 1958 році (64 роки тому!), але стоїть на озброєнні й сьогодні. Більш того, до появи AIM-120 AMRAAM це була основна ракета повітря-повітря НАТО. Зброя гарна, заслужена, яка збивала радянські МіГи ще під час В’єтнамської війни. Але повернемося до Aspide.

Aspide, як і AIM-7 Sparrow – ракета з напівактивним радарним наведенням. Створила її італійська компанія Selenia (зараз Alenia Aeronautica у складі концерну Leonardo S.p.A.) у 1973 р. Цікаво, що десь 1980-х Китай купив у Італії ліцензію на виробництво Aspide Mk.1. Після впровадження ембарго ЄС у відповідь на події на площі Тяньаньмень у 1989 р., Китай розробив власну родину ракет на базі Aspide, як поверхня-повітря (LY-60) так і повітря-повітря (PL-11).

Іспанські ЗРК Aspide для ЗСУ

ЗРК, які використовують ракети Aspide – це італійські Spada та швейцарські Skyguard-Sparrow. Але тут є один нюанс. Швейцарія, яка намагається зберегти нейтралітет, вже неодноразово блокувала постачання зброї до України, тож не дуже сподівайтесь побачити в лавах ЗСУ Skyguard-Sparrow від Oerlikon Contraves AG. Більш імовірно, що ми отримаємо саме Spada, адже саме вони стоять на озброєнні Іспанії.

Іспанія отримала 6 ЗРК Spada та 200 ракет Aspide Mk.1 (дальність до 10 км) у 1987-1989 рр. та 2 ЗРК Spada 2000 й 51 ракету Aspide 2000 (до 25 км) у 1997-1999 рр. Зараз обидві системи виведено з експлуатації. Крім того, у Іспанії є 9 ЗРК Skyguard-Sparrow, але, як ми вже зазначили, їх передача малоймовірна.

Іспанські ЗРК Aspide для ЗСУ

Зважаючи на радіус дії, високу швидкість ракети та мобільне шасі, на якому розміщено пускові, можна припустити, що ЗРК з ракетами Aspide, які б з них не отримала ЗСУ, будуть використовуватися для прикриття важливих військових об’єктів – аеродромів, логістичних вузлів та таке інше, у тому числі і від крилатих ракет. Саме в такій якості їх використовують армії Італії та Іспанії.

Красно дякуємо, Іспаніє!

Іспанські ЗРК Aspide для ЗСУ

Характеристики ракет Aspide
Стартова вага – 220 кг
Маса бойової частини – 30 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 0,203 м
Розмах крила – 0,8 м
Дальність – 25 км (поверхня-повітря), 40 км (повітря-повітря)
Висота цілі – до 8 000 м
Швидкість польоту: 4 Маха, 1324 м/с
Двигун – твердопаливний ракетний SNIA-Viscosa
Система наведення – моноімпульсна напівактивна радіолокаційна ГСН Selenia