На додаток до ЗРК NASAMS та Aspide, які будуть захищати наші міста від крилатих ракет, ЗСУ розробляє простіші засоби боротьби з «літаючими мопедами» Shahed-136. Для цього навіть відроджують технології часів Другої світової.

Національна гвардія України показала фото мобільних груп НГУ, озброєних саморобними зенітними кулеметами, зібраними з двох кулеметів ПКТ. Майже такі самі зенітні кулемети широко використовувалися під час Другої світової війни, коли швидкість літаків була невисока. Що ж, сучасні дрони-камікадзе теж не дуже швидкі й на фінальній стадії польоту знаходяться на висоті, досяжній для такої зброї.

У НГУ створили зенітні бандеромобілі з кулеметами ПКТ проти дронів-камікадзе Shahed-136

Спарені ПКТ встановлені на легковому автомобілі-пікапі, тож це такий собі варіант сучасної тачанки-технічки, або, якщо вам більш до вподоби – зенітний бандеромобіль.

Нацгвардія повідомляє, що один з підрозділів з новою/старою зброєю вже знищив три БПЛА Shahed-136.

«Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування “Південь” Повітряних Сил на Миколаївщині знищено три ворожих дрони, ще три Shahed-136 збито іншими підрозділами Сил оборони. Один з них – вогневою групою миколаївських гвардійців, які щоденно несуть службу на захисті своєї рідної землі», – йдеться у повідомлені.

ПКТ – це кулемет Калашникова танковий, створений на базі 7,62-мм кулемета Калашникова з важчим стволом і обладнаний електроспуском. Прийнятий на озброєння у 1962 році. Встановлюється в баштах танків та інших бойових броньованих машин (БМП, БМД, БТР −60ПБ/70/80/90, МТ-ЛБ, БМПТ, БРДМ, БРМ). Тобто цього добра в ЗСУ багато, можна налагодити масове серійне виробництво зенітних бандеромобілей. Загалом з 1961 року було виготовлено понад 1 000 000 кулеметів Калашникова, вагому частину з яких становили саме ПКТ.

Винахідливість та завзятість українців продовжує дивувати. Дякуємо, НГУ! Сподіваємось, ваш досвід переймуть інші підрозділи ЗСУ.

У НГУ створили зенітні бандеромобілі з кулеметами ПКТ проти дронів-камікадзе Shahed-136

Характеристики кулемета ПКТ
Вага – 10,5 кг
Маса ствола – 3,23 кг
Довжина – 1 098 мм
Довжина ствола – 722 мм
Калібр – 7,62 мм
Набій – 7,62×54 мм R
Дульна швидкість – 855 м/с
Темп вогню – 800 п/хв
Практичний темп вогню – 250 п/хв
Максимальна дальність вогню – 3800 м
Ефективна дальність вогню – 1 500 м
Дія – поворотний затвор, відведення порохових газів
Система живлення – стрічка 250 набоїв
Приціл – механічний секторний або оптичний