Чеська Республіка посилає в Україну танки Т-72М радянських часів, надаючи вкрай необхідне важке озброєння українським військам, які борються з російськими силами вторгнення. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Ці зусилля, описані трьома чеськими та словацькими офіційними особами, знаменують собою перший випадок, коли іноземна держава надала Україні танки з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого. Також Чеська Республіка та Словаччина розглядають можливість відкриття своїх військово-промислових об’єктів для ремонту та переобладнання пошкодженої української військової техніки.

Україна захопила 176 російських танків, 34 самохідні артилерійські установки, 116 ББМ, 149 БМП, 23 реактивні системи залпового вогню та 45 БТР, повідомляє Oryx, сайт який збирає дані про втрати військової техніки з відкритих джерел та враховує лише візуальні докази (фото та відео) захоплення обладнання. Багато, якщо не більшість захопленої техніки, а також велика кількість власних танків і бойових машин України потребують ремонту перед використанням.

Російська кампанія ракетних ударів по Україні була спрямована, зокрема, на оборонну промисловість, знищуючи об’єкти, де такі ремонти та переобладнання могли б відбутися, що робить чеську та словацьку співпрацю особливо цінною.

Західні уряди спочатку очікували, що Київ впаде протягом кількох днів, і оснастили українські військові здебільшого ракетами з плеча, такими як NLAW, Javelin і Stinger, які могли використовуватися невеликими повстанськими підрозділами.

Українським військовим, однак, вдалося взяти верх над російськими силами навколо Києва у широкомасштабній звичайній війні, використовуючи далекобійну артилерію, танки та авіацію. Зараз Україна намагається зупинити просування Росії на сході Донбасу та повернути окуповані Росією території на півдні країни — місії, які, за словами президента Володимира Зеленського, були б неможливими без постійного постачання важкого озброєння.

Конференція донорів близько 35 країн, скликана Великобританією в Лондоні минулого тижня, погодилася надати Україні артилерію великої дальності, зенітні системи та бойові машини піхоти, але не підтримала передачу танків.

Наразі Чеська Республіка надіслала трохи більше десятка модернізованих танків Т-72М радянського виробництва, повідомив заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечний та інший представник міністерства оборони. Центральноєвропейська країна також направила в Україну гаубичні артилерійські установки та гусеничні БМП-1, повідомили чиновники.

Ці поставки зброї фінансувалися урядом Чехії та приватними чеськими донорами, які долучилися до підтримуваної урядом кампанії зі збору коштів на озброєння України. Офіційні особи на східному фланзі НАТО загалом стурбовані тим, що західні постачання зброї та боєприпасів далеко не відповідають потребам України, враховуючи інтенсивність війни. За один день Україна використовує приблизно стільки зброї, скільки отримує за тиждень, сказав високопоставлений польський чиновник.