Розмови про можливу передачу Україні винищувачів МіГ-29 від Словаччини йдуть ще з середини літа 2022 р., але, здається, скоро це нарешті стане реальністю. Про це пише «Європейська правда», посилаючись на слова міністра закордонних справ Словаччини Растислава Качера в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Наш міністр оборони пояснив вашому президенту, як це можливо зробити. І, думаю, найближчими тижнями до Словаччини прибуде українська делегація, і ми разом з американськими друзями будемо працювати над тим, щоб це стало реальністю… Я дуже оптимістично налаштований з цього приводу, думаю, це скоро відбудеться і літаки будуть в Україні», – сказав Растислав Качер.

І додав, що не хоче коментувати деталі щодо передачі винищувачів, щоб не нашкодити процесу.

Офіційно усі 11 винищувачів МіГ-29 ВПС Словаччини ще 27 серпня 2022 р. відправилися у відставку, і у країни, яка чекає на постачання 14 F-16V Block 70/72 лише у 2024 р., зараз взагалі нема атакуючих літаків – небо Словаччини прикривають винищувачі Польщі та Чехії.

МіГ-29 від Словаччини – вже скоро

Усі 11 МіГ-29 (9 MiG-29AS та 2 тренувальні-спарки MiG-29UBS), на які може розраховувати Україна – це словацька модернізація МіГ-29А та МіГ-29УБ, яка проводилася у 2005-2008 рр. У процесі модифікації літаки отримали навігаційну та комунікаційну системи від Rockwell Collins, систему «свій-чужий» від BAE Systems, новий цифровий кокпіт та інше обладнання. Тобто ці оновлені МіГ-29 сумісні з системами керування і, головне, з озброєнням НАТО.

Нагадаємо, це вже не вперше, коли невеличка Словаччина допомагає Україні. Так Словаччина надала ЗСУ 8 155-мм САУ ZUZANA 2 (половину усіх, що були), усі свої зенітно-ракетні комплекси С-300 та п’ять гелікоптерів.

Дякуємо, Словаччино!