На відміну від легких дронів-камікадзе Switchblade 300, які вже давно використовуються на фронті, їх старші брати Switchblade 600, що можуть знищувати танки й іншу важку техніку росіян, все ще не надійшли в Україну, хоч мова про цю зброю йде ще з березня 2022 р.

Річ у тому, що на момент початку повномасштабної війни AeroVironment SwitchBlade 600 лише проходив випробування. Тобто це експериментальна модель, виробництво якої навіть не починалося.

Але схоже крига скресла, протягом наступного місяця Пентагон планує нарешті підписати контракт з AeroVironment на виробництво перших 10 одиниць SwitchBlade 600. При цьому не зрозуміло, чи йде мова про кількість БПЛА, чи про комплекси, кожен з яких складається з 2-4 боєприпасів, що баражують.

https://www.youtube.com/watch?v=XInLO6LGHbo

Нагадаємо, що крім наведення по координатах, дронами SwitchBlade може керувати нейромережа, натренована на російські БТР, Т-72, САУ тощо. У польоті вона сама обирає цілі, а оператор відкидає помилкові чи неправильно визначені.

Як працюють молодші SwitchBlade 300 можна подивитися тут. По-перше, це красиво…

SwitchBlade не єдині баражуючі боєприпаси, що використовує ЗСУ. Крім численних кустарних модифікацій цивільних дронів, які скидають гранати на ворожі позиції, є ще польські дрони-камікадзе Warmate від WB Electronics і загадкові американські Phoenix Ghost, про які й досі мало що відомо.

Дрони-камікадзе Switchblade 600 затримуються: контракт на перші 10 БПЛА підпишуть лише у наступному місяці

Характеристики SwitchBlade 600
Дальність – 40 км
Швидкість – 115 км/год у круїзі, 185 км/год у пікіруванні
Витривалість – 40 хвилин
Вага – пускова установка 22 кг, система управління 32 кг, дрон 15 кг