В доповнення до дронів-камікадзе Switchblades та розвідників RQ-20 Puma, компанія AeroVironment вирішила подарувати Україні понад 100 новітніх розвідувальних БПЛА Quantix Recon. Враховуючи ще й БПЛА RQ-11 Raven, які ЗСУ отримала у 2016 році, це вже четверта безпілотна система від AeroVironment на озброєнні ЗСУ.

«Боротьба українських військових проти російської агресії триває та переходить в ще більш інтенсивну фазу, тому їм потрібні рішення, які дадуть змогу посилювати оборонні можливості. Ми сподіваємося, що ця пожертва від нашої компанії надасть бійцям потужний інструмент, який дозволить проводити швидку та непомітну розвідку динамічного поля бою та його віддалених та недоступних районів.» – підкреслив президент та виконавчий директор AeroVironment Вахід Навабі.

Дрон-розвідник AeroVironment Quantix Recon – приємне доповнення до БПЛА RQ-20 Puma та Switchblades

AeroVironment Quantix Recon – просте напівавтоматичне рішення для швидкої розвідки майже без участі оператора. Цей дрон, гібрид літака та квадрокоптера, злітає вертикально, а потім переходить у горизонтальний політ. Дрон може в автоматичному режимі обстежувати обраний маршрут або територію. Завдяки використанню двох 18-мегапіксельних камер, кольорової високої роздільної здатності та багатоспектральної, Quantix Recon може знаходити навіть замасковану техніку та живу силу противника. Грубо кажучи, багатоспектральна камера відрізнить зелений танк у зелених кущах.

Дрон-розвідник AeroVironment Quantix Recon – приємне доповнення до БПЛА RQ-20 Puma та Switchblades

Керування дроном та швидкий аналіз знімків, у тому числі багатоспектральних, проводиться за допомогою планшета. Безпілотник може працювати у режимі радіомовчання, у якому він нечутливий до впливу ворожих систем РЕБ.

Це дуже проста в використанні та сучасна «пташка», яка буде в пригоді ЗСУ, особливо зараз, з появою зелені та листя на деревах.

Дрон-розвідник AeroVironment Quantix Recon – приємне доповнення до БПЛА RQ-20 Puma та Switchblades

Технічні характеристики
Максимальний час польоту – 45 хв
Дальність зв’язку – 2 км або до 40 км у автоматичному режимі
Робоча дистанція – 20 км (з поверненням у точку старту); 40 км в одну сторону
Площа покриття – 3,24 км2 (з висоти 250 м)
Привід – 4 електродвигуни
Вага – 2,3 кг
Максимальна висота польоту – 2286 м
Максимальна швидкість – невідомо
Камери – 2×18 МП, кольорова та мультиспектральна
Зберігання даних – вбудована SD-карта