Поки увага громадськості та ЗМІ зосереджена на суворих Bayraktar TB2 та гламурних AeroVironment Switchblades (прикладів використання останніх ми ще, до речі, на бачили), є менш відомі дрони, які нищать ворогів на фронтах – це українські октокоптери R18 від волонтерів з «Аеророзвідки».

Недержавна організація «Аеророзвідка» була створена волонтерами Майдану та ITшниками ще у 2014 р. і з самого початку війни на Сході України допомагає українським військовим в першу чергу з розвідкою, як і значиться в назві об’єднання. Але останнім часом, крім дронів спостереження та розвідки, в арсеналі «Аеророзвідки» з’явилися й атакуючі дрони – октокоптери R18, відео з вдалим використанням яких проти рашистів широко розповсюджується в мережі.

R18 – це октокоптер, тобто дрон вертикального зльоту та посадки, який має вісім підйомних гвинтів, та може нести декілька кілограмів корисного навантаження. R18 – повністю кастомна модель, створена в Україні силами «Аеророзвідки» з використанням вітчизняних та імпортних компонентів.

R18 має радіус дії 4 км, може знаходитися в повітрі близько 40 хвилин і головне, може нести 5 кг вільнопадаючих бомб. У якості бомб використовуються радянські кумулятивні протитанкові гранати РКГ-3, або створені на їх основі зброярами Заводу «Маяк» бомби РКГ-1600. Дрон R-18 здатен нести дві бомби/гранати та скидати їх з висоти 100-300 м, зависнувши над ціллю. З використанням бомби РКГ-1600 дрон R18 може уразити ціль у радіусі 1 м з висоти 300 м.

Октокоптер R18 від «Аеророзвідка» – український дрон, який нищить ворогів

Але навіть у разі промаху у боєзапасі є ще одна бомба, тож атаку можна повторити до того, як ворог встигне зреагувати. Річ у тому, що «Аеророзвідка» віддає перевагу нічним місіям, використовуючи тактику ССО. Завдяки тепловізору, яким оснащено дрон, та використанню легкого транспорту, наприклад, байків, щоб підібратися ближче до ворога, атаки R18 непередбачувані й ефективні.

Октокоптер R18 від «Аеророзвідка» – український дрон, який нищить ворогів

Радянська ручна кумулятивна граната РКГ-3 призначена для ураження танків, самохідних установок та броньованих машин, а також для руйнування оборонних споруд. Вона прийнята на озброєння ще в 1950 р. В залежності від модифікації РКГ-3 має бронепробивність до 220 мм. Тобто теоретично, вона не має сильно нашкодити сучасному танку, але «Аеророзвідка» вдало знищувала за допомогою R18 та РКГ-3 у тому числі і танки. Але головні цілі для цих дронів – штабні машини, радари, САУ, системи ППО та РСЗВ, тилові склади та таке інше.

Вартість одного дрону R18, за словами представників «Аеророзвідки», складає близько $20 000, вартістю старих радянських гранат можна знехтувати, тож такий спосіб нищити техніку ворога ще і досить бюджетний.

Октокоптер R18 від «Аеророзвідка» – український дрон, який нищить ворогів

Окрім R18, «Аеророзвідка» використовує розвідувальний дрон ПД-1, який може знаходитися у повітрі протягом 8 годин. Кожного дня підрозділ проводить близько 300 місій із використанням безпілотників.

Якщо ви бажаєте допомогти бійцям «Аеророзвідки» і докласти коштів для будівництва нових дронів R18, це можна зробити на офіційному сайті організації.