Учора OSINT-спеціаліст Арслон Ксудосі виклав у Твіттер світлини польського дрону-камікадзе Warmate, який начебто почали використовувати бійці ЗСУ. Це приємна новина, тим більше, що Міністерство Оборони України вже давно приглядається до цієї зброї. Подивимось на неї ближче.

Баражуючі боєприпаси Warmate створені польською компанією WB Electronics і з осені 2017 р. стоять на озброєнні Збройних сил і Територіальної оборони Польщі. Польща замовила 1000 таких дронів (100 комплектів по 10 дронів у кожному). У 2017 році WB Electronics підписала контракт з ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів» («ЧеЗаРа»), за яким українська сторона на замовлення Міністерства оборони створила безпілотний авіакомплекс «Сокіл», який складається з комплексу керування та дронів Warmate розташованих на шасі декількох бронеавтомобілів «Варта». На жаль, у зв’язку з затримкою у випробуванні «Варта» до кінця 2021 р., випробування усього комплексу «Сокіл» так і не відбулося.

БПЛА Warmate – польська альтернатива дронам-камікадзе Switchblades вже в Україні

Warmate – це невеличкий дрон, який запускається з пневматичної катапульти й несе фугасну, кумулятивну або термобаричну боєголовку вагою до 1 кг. Дрон атакує у пікіруванні з висоти 150-300 м, що дозволяє уражати техніку зверху, в найменш захищену частину. Боєголовки Warmate недостатньо для ураження танків, хоч кумулятивний потік за даними Defence.pl і пропалює до 220 мм броні. Основні мішені для цього дрона – штабні машини, РЛС, ЗРК, РСЗО та інші важливі та легко-броньовані об’єкти. Warmate застосовується разом з БПЛА FlyEye, який надає оператору розвідувальні дані.

БПЛА Warmate – польська альтернатива дронам-камікадзе Switchblades вже в Україні

За параметрами Warmate займає проміжне положення між американськими дронами-камікадзе AeroVironment Switchblades 300 та Switchblades 600. Але у WB Electronics є і більш потужна версія БПЛА – Warmate 2, яка запускається з катапульти, змонтованої на автомобілі, оснащена тепловізором, має автоматичну систему захвату цілі, автоматичну навігацію по маршрутним точкам, ну і головне, більшу злітну масу, час польоту і більш потужну боєголовку (до 5 кг), яка здатна впоратися і з танком.

На відміну від молодшого брата, БПЛА Warmate 2 поки що не помічені в Україні. Сподіваємось, що лише поки. У будь-якому разі бажаємо нашим захисникам вдалого полювання на орків.

БПЛА Warmate – польська альтернатива дронам-камікадзе Switchblades вже в Україні

Характеристики БПЛА Warmate
Дальність дії – 30 км
Швидкість – 80 км/год
Максимальна швидкість під час атаки – 150 км/год
Час польоту – 70 хвилин
Розмах крил – 1,6 м
Довжина фюзеляжу – 1,1 м
Максимальна злітна маса – 5,7 кг
Операційна висота 150 – 300 м
Максимальна висота – 500 м
Боєголовки типу – фугасні, кумулятивні, термобаричні