Минулого року ми, з багатьох причин, не підводили підсумки, обравши лише особливе «Залізо 2022 року», не будемо ми робити це і цього разу. Починаючи з перших чисел грудня численні сайти вже наввипередки обирають найкраще залізо, ігри та фільми року, так, наче самого грудня не існує і його можна викинути на смітник. Сайти формують напрочуд однакові Списки найкращих, які ви без проблем знайдете в Мережі. Ми ж, дякуючи ЗСУ за таку можливість, вирішили згадати формат, який використовували у перший рік, а точніше перший місяць існування Mezha.Media у 2021 р. Тож ми розкажемо про те, у що ми, редактори та автори «Межі», грали, що ми дивилися, читали і яке залізо нас вразило у 2023 р.

До речі, зараз дуже цікаво переглядати ті, старі записи тож, якщо бажаєте, можете згадати наші ігри, фільми та залізо 2021 р.

А далі поговоримо про 2023 р. і почнемо ми напевне з ігор. Ніяких правил немає. Хто хоче може назвати лише одну гру року, хто хоче – згадати декілька чи навіть навести свій власний перелік 10 найкращих ігор, що вийшли у 2023 р. Поїхали!


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Олег Данилов, редактор Mezha.Media

2023 рік був дуже невдалий для ігрової індустрії через низку закриттів та звільнень в провідних студіях. Кажуть, за рік індустрія втратила більше 9 000 робочих місць і це лише те, про що ми знаємо, скільки невеликих студій взагалі припинили своє існування, невідомо. З іншого боку, 2023 р., завдяки жирним 2020-2022 р., був дуже вдалий з точки зору відеоігор, які отримали гравці. Це був дійсно рік хітів.

Що вразило саме мене? Dead Island 2, Diablo IV, Forza Motorsport, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, Assassin’s Creed Mirage

Але як хлопець, вихований космічною науковою фантастикою, я оберу іграми року саме наукову фантастику, мене дуже тішить той факт, що вона нарешті повернулася у відеоігри. Тож мої персональні ігри 2023 року це Starfield, The Invincible, Terraformers, Deliver Us Mars та український Farlanders. Незважаючи на те, що деякі з них отримали від мене не самі високі оцінки, я отримав справжню насолоду від цих подорожей на інші планети і хочу продовження.

Окремо згадаю ще Jusant від Don’t Nod. Це неймовірно красивий медитативний досвід, який я хочу порадити кожному.

Щодо ігор, в які я награв у 2023 році найбільше, то боюся цей перелік не дуже змінився з 2021 року. Це MTG Arena, Forza Horizon 5, American Truck Simulator та Euro Truck Simulator 2. Як бачите, жодна з цих ігор не вийшла у 2023 році.


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Сергій Світличний, редактор Mezha.Media

Цього року найбільше часу я награв, мабуть, у Diablo IV – виконав завдання обох сезонів і тепер чекаю на початок третього, вже у січні. Як на мене, Diablo IV – ідеальний «філер» вільного часу і попри свої вади, все ж найкраща гра у жанрі для тих, хто не шукає повного «хардкору» (у Path of Exile я свого часу награв десь 50 годин, але звикнути до цієї гри так і не зміг, на відміну від D4).

Ще одна гра, яку всі критикують, але я грав з великим задоволенням — це Starfield. Мені подобається фірмова ігрова формула Bethesda, я грав практично в усі їхні останні ігри (навіть у Fallout 76), тому «Скайрім у космосі» також припав до смаку.

З менш гучних релізів не можу не згадати Everspace 2 — свого часу мені дуже подобалась перша частина, і другу я також пройшов із задоволенням. Попри явну низькобюджетність, цей аркадний космосім має захоплюючий геймплей, і якщо чесно, його механік мені дуже бракувало у «космічній» частині Starfield.

Якщо ж не обмежуватися проєктами, що вийшли саме цього року, варто згадати Gran Turismo 7, яку я «закинув» лише місяць тому, і минулорічний шутер Prodeus. Купувати останній мені не дуже хотілося, але завдяки запущеному нарешті в Україні Game Pass я отримав змогу з ним познайомитися – і не пожалкував. Це, мабуть, найкращий «бумер шутер» з тих, що я бачив, і я можу порекомендувати його всім шанувальникам «класики» в дусі DOOM та Quake 90-х років.


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Тарас Міщенко, головний редактор Mezha.Media

Маю не дуже багато часу на ігри, тому, як правило, доводиться «наздоганяти» інших та грати в проєкти, які вийшли ще пару років тому. Тож коли цього року була можливість, я грав в Horizon Forbidden West, продовження однієї з моїх найбільш улюблених ігор за останні роки. Оригінальний сетинг з роботами-динозаврами, помірний та ненапружений стелс, чудово реалізована стрільба з лука, простенька система прокачування персонажа, а також доволі нудні сторонні квести у дуже масштабному та живому світі. Попри всі дивацтва та мінуси, саме світ гри та основний сюжет роблять Horizon Forbidden West чудовою пригодою, що може розтягнутися на багато годин.

Дуже б хотілося більше часу, щоб ґрунтовніше підійти до Starfield, адже дуже люблю ігри про космос, хоча прекрасно розумію, що гра далека від ідеалу. Із задоволенням цього року почав перепроходити трилогію Mass Effect завдяки появі перевидання Legendary Edition. Попри застарілу графіку, сюжет гри все ще залишається одним із найкращих прикладів «космічної опери». Втім найкращою грою про дослідження космосу все ще вважаю No Man’s Sky, яка й через 7 років після виходу продовжує активно підтримуватися та розвиватися. Буде дуже цікаво подивитися на новий проєкт розробників з Hello Games, які вирішили перемкнутися з космосу на фентезійний світ.


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Дмитро Джугалик, автор Mezha.Media

2023 рік став для мене одним з найцікавіших в плані ігор, але не через новинки, а через те, що я нарешті почав розбирати свої бібліотеки у Steam та Epic Games Store, до яких чи то через небажання грати, чи то через забагато часу проведеного в Dota 2, ніяк не міг добратися.

Я врешті з третього разу дістався до серії Yakuza і з третього разу таки зачепився за Yakuza 0, яку хоч ще і не пройшов, та все ж таки вже встиг полюбити як за історію, так і за гумор, побічні завдання та розваги й ігролад.

Почав також проходити трилогію Tomb Raider, з якої на 2024-й залишається лише Shadow of the Tomb Raider. Пригоди Лари сподобалися мені ще після першого проходження Tomb Raider у 2013 році, але лише зараз я зміг добратися й до продовження.

Однак беззаперечною грою року для мене стала Cyberpunk 2077, яка отримала не просто доповнення, а ціле нове життя з патчем 2.0. Це був той рідкісний випадок, коли я цілодобово лише про те й думав, якби швидше повернутися у Найт Сіті, сісти на улюблений байк та просто насолоджуватися тутешнім світом. А доповнення Phantom Liberty лиш покращило цей досвід.

А от інші цікаві новинки 2023, як от Alan Wake II, Armored Core VI чи Baldur’s Gate 3 я залишу на майбутнє.


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Сергій Гилюк, автор Mezha.Media

2023 був для мене, мʼяко кажучи, турбулентним роком, й тому грав я доволі багато, але й бездумно – від «повернемо 2013» в DOTA 2, до забігів в корейські MMO, яких вистачало на декілька місяців, та до першого досвіду гри в Path of Exile – нічого з цього не рекомендую робити, якщо звісно для вас це не звичайний ігровий досвід і вам подобається розваги такого роду.

З новинок фаворитами стали Baldur’s Gate 3 та Alan Wake II. Доволі очевидний вибір, але дійсно є за що.

Дуже розчарувала Diablo IV – не така вже й погана гра, але її вистачило лише на кампанію, після чого стався масовий відтік гравців, і ні перший, ні другий сезон не виправили ситуацію. А ось в Cities Skylines 2 я фізично не можу грати через технічні проблеми. Чекатиму доповнень та апдейтів.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty якраз цим і здивував. Понад два роки знадобилося полякам аби полагодити гру, але ж полагодили! Ну, майже.

На початку року були ще Hogwarts: Legacy, яку я ніяк не можу закінчити, тому що мені потрібно пропилососити карту світу та пройти всі завдання, а там – це ще нудніше ніж в середній грі від Ubisoft, та Darkest Dungeon II, яка чомусь пройшла повз радари гравців, хоча в багатьох аспектах вона краща за першу частину, але й казуальніша.

З не новинок можу згадати V Rising, від якої я нічого не очікував, але награв близько 70 годин, вирощуючи квіточки та будуючи найгарніший замок в околиці та Journey, яку я проходив вже десятки разів й повертатимусь ще.


На межі нового року: у що ми грали у 2023 році

Дмитро Курятник, автор Mezha.Media

В цьому році часу на ігри у мене було суттєво менше, ніж зазвичай, тому цікавішим був би, напевно, топ ігор які я дуже чекав, але змушений був відкласти на потім. Список, до речі, вимальовується солідний: Fire Emblem Engage, Persona 5 Tactica, Dead Space Remake, Final Fantasy XVI, Star Wars Jedi: Survivor, Armored Core 6: Fires of Rubicon, Assassin’s Creed Mirage та Forza Motorsport. Але є й позитивна сторона, над топ 3 року довго думати не прийшлось.

До Baldur’s Gate 3 я ставився доволі упереджено ще з моменту анонсу, але надзвичайно радий був помилитися. Це без перебільшення гра-подія та новий стандарт в жанрі cRPG, дуже комплексна та варіативна рольова гра, яка безцеремонно зжере сотні годин вашого часу і попросить ще.

Казкова The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom не лише змогла виправити недоліки Breath of the Wild, але й запропонувала гравцям одну з найцікавіших систем створення предметів, які я будь-коли бачив.

Замикає трійку Marvel’s Spider-Man 2. Це яскравий та видовищний супергеройський блокбастер без претензій на революційність. Проте от що Insomniac вміють, так це розважати гравця і новий «Павучок» зайвий раз це підтвердив.

Не можу тут не згадати й про Alan Wake II, яка, беззаперечно, є однією з найкращих ігор року, але не всі рішення розробників можу назвати вдалими.


Розповідайте про свої ігри 2023 року у коментарях.