Залізо, відеоігри, нарешті настав час серіалів та кінофільмів. Чи вгадаєте ви що саме дивилася редакція «Межі» у 2021 році?


Олег Данилов, редактор Mezha.Media

Я не був у кінотеатрах з початку пандемії. Вони то закривалися, то відкривалися, то знову закривалися. Крім того, шанс заразитися – це завжди сума ймовірностей, тому я вирішив викреслити цю складову зі свого рівняння. Правильне це рішення чи ні, але то моє рішення. Відповідно до цього, я не бачив більшості фільмів 2021 року, що вийшли лише у кінотеатрах, тому обирав з тих, що у тому чи іншому вигляді доступні на стрімінгових сервісах.

Спершу я зібрався назвати фільмом 2021 року «007: Не час помирати» / No Time to Die. Як на мене, це було дуже зворушливе прощання з актором і логічне завершення великої сюжетної арки. Потім я згадав про документальну стрічку «Шумахер» / Schumacher від B14 Film та Netflix. Саме його я назву моїм фільмом 2021 року. Чим старшим ти стаєш, тим більше тобі подобаються справжні, не вигадані історії.

Щодо серіалу 2021 року, то тут все дуже просто. Це «Аркейн» / Arcane по грі League of Legends, імовірно найкраще, що сталося з Netflix у році, що закінчується. Неймовірна якість малюнку, симпатичні персонажі, у мотивацію яких віриш, цікава історія, фантастична музика – це дійсно найкращий серіал по грі, дивитися який можуть навіть ті, хто й гадки не має що таке LoL та ніколи в житті не грав у будь-яку MOBA. Блискуча робота від Fortiche Production та Riot Games!


Володимир Дяченко, фотограф, відеограф Mezha.Media

Моїм фаворитом в перегонах телевізійних шоу став анімаційний фентезійний серіал «Аркейн» / Arcane. Насичена історія з винятковим візуальним рядом та сценарієм, якому позаздрить будь-який драматичний серіал. Швидкий розвиток сюжету, цікаві та різноманітні характери героїв. Непересічна історія де ставки у конфліктах постійно зростають. Все це робить «Аркейн» неймовірно живим та захопливим дійством, що викликає чудові емоції. Єдиний недолік – перегляду з маленькими дітьми віком до 12 років можуть завадити деякі надто жорстокі екшн-сцени.

Стосовно кращого фільму року, то важко виділити якусь одну картину. Хоча, мабуть, тут я зійдусь з думкою більшості, що це «Дюна» / Dune Дені Вільньова. Чудовий фільм за своєю атмосферою та візуальним рядом, але, на мій погляд, далеко не шедевр. Начебто задоволення від нього я отримав, але зачепитися за героїв та історію так і не зміг. Можливо це наслідок завеликих очікувань від фільму, та того, що я ще не прочитав оригінальний твір Френка Герберта, по якому створено стрічку. Що я точно зроблю найближчим часом, так це обов’язково подивлюсь фільм знову, щоб оновити враження та можливо змінити думку.


Надія Іваненко, авторка Mezha.Media

Серед новинок 2021 року беззаперечним лідером для мене є «Дюна» / Dune Дені Вільньова. З супергероїки – «Шан-Чі та легенда десяти кілець» / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

З незалежного кіно я виділила б фільми «Правда» / La vérité з Катрін Деньов та «Людина, яка продала свою шкіру» / The Man Who Sold His Skin.

Netflix порадував сінефільським серіалом «Крізь об’єктив: Роль кіно в сучасній культурі» / Voir і норвезькою треш-комедією «Поїздка» / I onde dager.

З серіалів відкрила для себе також нетфліксівський «С значить сім’я» / F is for Family. Цього року, щоправда, вийшов вже аж 5-й сезон.

Анімації року це безумовно «Енканто: Світ магії» / Encanto від Disney.


Дмитро Курятник, автор Mezha.Media

З серіалом року все зрозуміло, це беззаперечно «Аркейн» / Arcane від Fortiche Production та Riot Games – видатна анімація, чудовий саундтрек і захопливий сюжет, для розуміння якого зовсім не потрібно перейматися тим, що десь там існує така собі League of Legends. Рейтинг 9,2/10 на IMDb, на хвилинку. Єдиний мінус Arcane в тому, що другого сезону доведеться чекати аж до 2023.

А от із фільмами трошки складніше, спершу я хотів назвати особистим фільмом року «Дюна» / Dune Дені Вільньова, Арракіс у новій екранізації справив на мене гіпнотичне враження, я навіть не помітив як пройшли ці дві з половиною години. Але згодом я зрозумів, що, мабуть, найбільше радів тому, що сценаристи банально не спаплюжили оригінал і намагалися якомога більше дотримуватися тексту книги.

Потім я згадав про довгоочікуваний снайдеркат. Але «Ліга Справедливості Зака Снайдера» / Zack Snyder’s Justice League, знову ж таки, була суто фанбойською історією про те, як спільнота фанатів здобула невеличку перемогу над корпорацією й таки вибила для себе «правильну» чотирьохгодинну версію не самого вдалого кінокомікса, який поховав кіновсесвіт DC.

Тому зупинитися я вирішив на «Людина-павук: Додому шляху нема» / Spider-Man: No Way Home. Це яскрава і добра історія про дорослішання, спокуту та примирення, величезна кількість пасхалок для шанувальників і просто фільм, який повернув мені надію на те, що з четвертою фазою кіновсесвіту Marvel все має бути в порядку, тому що знаєте, після «Чорної Вдови», «Шан-Чі», «Вічних» та серіалів з Disney+ вже почали закрадатися сумніви.


Тарас Міщенко, головний редактор Mezha.Media

Я дуже люблю кіно, і якби написав про те, що сподобалося, то довелося б повторюватися. Але я вирішив написати скоріше про те, що зачепило. І почну з «Французького вісника» від «Ліберті, Канзас Івнінґ Сан» / The French Dispatch Веса Андерсона, який знятий у неповторному стилі режисера. Це той випадок, коли не потрібно сильно вдаватися в сюжет, а можна насолоджуватися короткими новелами та візуальним рядом.

Я люблю чорний гумор і мені імпонує стиль Джеймса Ганна, тому «Загін самогубців: Місія навиліт» / Suicide Squad також сподобався. В міру кривавий, з декількома твістами та колоритними героями, зовсім не схожий на попередню екранізацію. Але, як на мене, фільм від цього тільки виграв.

Для мене «Лука» / Luca режисера Енріко Казароза – це ідеальний літній мультфільм, який викликає асоціації з легким теплим вітерцем, морем та сонцем. Думаю зараз, взимку, дивитися його ще приємніше.

Крім серіалів, які виходили цього року, і які дивилися всі (тут я непрозоро натякаю на «Гру в кальмара» / Squid Game та «Відьмака» / The Witcher), хочу відзначити не нові серіали, на які натрапив цього року і які зачепили. Якщо ви пам’ятаєте серіал «Герої» / Heroes та вам подобаються «Дивні дива» / Stranger Things, то «Виховання Діона» / Raising Dion, продюсером якого та виконавцем однієї з ролей виступив Майкл Б. Джордан, також має вам сподобатися.

Крім чудового «Аркейн» / Arcane, цього року хочу згадати ще один дорослий мультсеріал – «Останній Рубіж» / Final Space. Це справжня космічна опера, яка спочатку здається дуже дивною, але потім доволі сильно затягує. Всього вже вийшло 3 сезони, і не можу сказати, щоб хоч один з них просідав.


Сергій Світличний, редактор Mezha.Media

З фільмами цього року все було не так щоб дуже добре – гучних кінотеатральних релізів обмаль, в стрімінгових сервісах здебільшого виходили проєкти типу «чимось зайняти вільний вечір після роботи», тож назвати щось «свіже» фільмом року мені досить важко. Але нехай таким буде «Дюна» / Dune – стрічка мені насправді дуже сподобалась, це був перший мій похід до аймакса з початку ковіду. Якщо й екранізувати такий епічний твір, то саме так, як це зробив Дені Вільньов: з величезним розмахом і повільним темпом розкриття сюжету, що сприяє зануренню в атмосферу фільму навіть для незнайомих з першоджерелом. Єдиний недолік екранізації криється вже у її повній назві, Dune: Part One, – і хоча я знайомий з літературною основою та знаю, чим все має закінчитися, все одно, чекати на другу частину ще два роки – якось не дуже.

Наступним відкриттям цього року для мене стала, так би мовити, повна протилежність «Дюни», якщо дивитися з погляду на час її виходу на екрани — класична стрічка «Метрополіс» / Metropolis (1927). Звісно, це безумовна класика, яка мала сильний вплив на розвиток фантастичного кіно впродовж усього XX сторіччя, і знайомство з якою є обов’язковим для всіх, хто вважає себе поціновувачем жанру… Але велика кількість різних версій, абсолютна більшість з яких тою або іншою мірою неповні та не долічують досить великого хронометражу, що може суттєво погіршити сприйняття – довго стримувало мене від знайомства з цим шедевром. Але нарешті я відважився знайти найповніший варіант – і не пожалкував. Metropolis справляє дуже сильне враження, ця стрічка дійсно набагато випередила свій час (робот-андроїд та відеодзвінки у кіно як на 1927 рік – це щось неймовірне). І так, попри дуже наївний як на сьогодні сюжет (хоча деякі його «твісти» і зараз сприймаються непогано) – подивитися цей фільм зараз, у XXI столітті, стовідсотково варто.

Щодо серіалів – тут, як на мене, все було досить погано. Жоден з релізів 2021 року не припав мені до душі, і я можу назвати лише один з тих, що вийшов пару років тому та який я дивлюся з великим задоволенням і з нетерпінням чекаю черговий сезон. Це британський «Привиди» / Ghosts (2019) — дуже кумедна та часом зворушлива історія молодого подружжя, яке раптово отримало у спадщину старовинний особняк і згодом з’ясовує, що ділити його їм доведеться з великою родиною привидів різних епох та прошарків населення, яким не пощастило померти в його стінах протягом останніх століть. Серіал – чудовий приклад фірмового британського гумору та такої ж британської акторської гри, і дивишся його на одному диханні. Як водиться, американці вже встигли зняти свій рімейк, але його рейтинги на IMDb традиційно суттєво нижчі за оригінал.


Якщо обирати фільм та серіал року лише за кількістю згадувань у цьому матеріалі, то ними безумовно стануть «Дюна» / Dune та «Аркейн» / Arcane. Можливо це й справедливо.

Звісно ж, дорогі читачі, розказуйте у коментарях що саме ви дивилися у 2021 році.