Це дуже дивно, але досить складний 2023 рік став дуже вдалим для українського ринку розробки ігор. І хоча AAA-проєктів від українських розробників (підрозділи великих західних компаній винесемо за скобки), у цьому році не було (чекаємо на «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» у I кварталі 2024 року), але вистачало A-ігор та інді-проєктів. Це легко побачити як у наших матеріалах, присвячених українським іграм 2023 року, так і в новинах, а ще у кількості заявок на участь в Indie Cup Ukraine’23.

Ми вирішили поставити декілька запитань щодо підсумків 2023 року представникам українських студій, ігри яких вийшли цього року. Звісно ж, цього року вони відрізняються від тих, що ми задавали розробникам у 2021 та 2022 рр.

Запитання

1. В цьому році дісталася до релізу ваша нова гра/ігри. Ви задоволені тим що вийшло? Чи все з запланованого вдалося реалізувати, чи щось можна було ще покращити? Чи задоволені ви відгуками гравців та ЗМІ? Чи задоволені продажами?
2. Як війна впливає на роботу вашої студії?
3. За кількістю релізів, анонсів, подій складається враження, що зараз ми спостерігаємо своєрідний ренесанс української ігрової індустрії. Чи це так? Якщо так, то чому саме зараз?
4. 2023 р. був багатим на ігрові хіти. Які три гри 2023 р. ви назвали б найважливішими для гравців та індустрії?
5. Чого ви, звісно ж крім перемоги, чекаєте від наступного 2024 року?


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Денис Хачатрян

Game Labs, співзасновник студії, керівник проєкту A Twisted Path To Renown
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Ultimate Admiral: Dreadnoughts, A Twisted Path To Renown (EA), Ultimate General: American Revolution (EA)

1. Так, ми дуже задоволені результатами наших нових ігор цього року. Ми втілили більшість з того, що планували, але, як завжди, є що додати або покращити. Ми завжди відкриті до вдосконалення на основі відгуків гравців, тому активно спілкуємося з гравцями, яких, до речі, тільки по A Twisted Path To Renown за перші три тижні в Discord зібралося майже дві тисячі. Відгуки гравців здебільшого позитивні, і це нас дуже радує. А відгуки ЗМІ здебільшого ще попереду. Щодо продажів, ми задоволені поточними результатами, хоча завжди прагнемо до їх зростання.

2. Війна безумовно вплинула на нашу роботу, вносячи певні виклики, особливо щодо завершення минулих ігор, логістики та емоційного стану нашої команди. Однак ми тримаємося разом, навіть на відстані, продовжуємо працювати, адаптуючись до нових умов та знаходячи шляхи для підтримки нашої команди, спільноти та української армії.

3. Дійсно, зараз можна спостерігати значне зростання в українській ігровій індустрії. Здебільшого це пов’язано з популяризацією України у світі через сумні події, тому, звичайно, це навіть модно – публічно оцінювати роботи українських розробників, як «саме українських». Це привертає увагу, та дозволяє зробити додатковий хайп.

Звісно, частково це пов’язано і з розвитком технологій, збільшенням доступу України до міжнародних ринків. Але найголовніше що відбувається – визнання таланту українських розробників на світовій арені.

4. Щодо ігрових хітів 2023 року, для мене особисто і, я вважаю, для індустрії загалом, найважливішими були Baldur’s Gate III, Hogwarts Legacy, The Legend of Zelda: The Tears of the Kingdom та багато різних та цікавих інді-тайтлів. Ці ігри показали багатогранність геймплею, дуже непогану графіку, та й досі мають значний вплив на геймерську спільноту по всьому світі.

5. На 2024 рік ми чекаємо на додаткові челенджі для нас з виходом декількох дуже великих та важливих апдейтів та доповнень наших ігор, а ще, звісно, будемо й надалі плідно спрацьовуватися з гравцями та всіма іншими партнерами.

І звісно ж, ми неймовірно мріємо та чекаємо на перемогу України та подальшу стабільність в ній та у всьому світі.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Даніл Лунгор

Nasty Cat, CEO
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Sharded World (EA), Machi: Above the Void

1. У січні цього року ми вийшли в Early Access для гри Sharded World. Це суміш Diablo та Vampire Survivors, із саундтреком схожим на DOOM. У грі дуже багато всього, лише короткий опис без подробиць буде більше ніж весь мій огляд року. Спочатку було важко, враховуючи відключення світла та відсутність реклами. Але гра потихеньку розганялася та знайшла своїх фанатів. Там ще є над чим працювати, але загалом я задоволений результатом. У лютому буде вже 2 роки розробки Sharded World.

Я думаю, що уваги українських гравців все одно замало, наприклад нашу гру більше купують американці та китайці, і лише потім йдуть українці. Відгуки від гравців у більшості хороші, особливо ті, які є конструктивними. Продаж відмінний навіть попри повну відсутність самостійної реклами.

Також ми випустили Machi: Above the Void Для любителів головоломок. Це щось подібне до судоку, але в основі популярна гра «Хмарочоси».

2. В цілому, майже ніяк, якщо світло і зв’язок є, то все йде своєю чередою. Тяжко було на початку року, коли світло було 2 години через 4. Але ми адаптувалися. А зараз все нормально. Ось недавні проблеми із Київстаром внесли свої невеликі корективи.

Я вважаю, що на нас більше впливає внутрішній стан команди. Наприклад, у нас надовго випав UI/UX дизайнер, який зламав руку в 3-х місцях через слизьку підлогу. Або загалом те, що вся ця ситуація з війною тисне на команду.

3. Я думаю це радше ефект уваги. Ми стали більше приділяти цьому увагу і здається, що стало більше українських ігор. Але я не заперечую, що більше людей стало залучатися до геймдева, але поки не якісно більше.

Вважаю, що українці мають більше уваги приділяти українським іграм, інакше це далеко не піде. Щоб гравці не чекали від українських ігор супер великих бюджетів. Ігри складно розробляти навіть у мирний час, а зараз тим більше. Розробникам дуже потрібна ваша підтримка та розуміння.

4. Найважливішою особисто для мене стала Lethal Company, вона показує що інді живий. Ідеальна комбінація кооперативу, зрозумілої мети, дослідження та невідомої небезпеки.

На другому місці для мене є Baldur’s Gate III. Ця гра вражає своїм масштабом та варіативністю. А також просто гігантським простором для відігравання D&D на будь-який смак. Просто титанічна робота була зроблена.

Третьою грою мала б стати S.T.A.L.K.E.R. 2, але вона не вийшла. Я чекаю на неї в будь-якому випадку і сподіваюся що це буде гарна гра. Все, що про неї чув, залишило лише гарні враження.

5. Я реаліст, тому намагаюся робити все можливе і нічого не чекати. Хотілося б більшого розуміння майбутнього та стабільності. Миру та процвітання. Бажаю всім міцних нервів та удачі у новому році.

А ми незабаром запустимо демо Sharded World: Backpack Adventure. Сторінка в Steam вже доступна для ознайомлення. Це симулятор інвентарю з боями проти таких самих гравців. З великим набором предметів, крафтом, класами персонажів та автобойовкою у сетингу підземель та фентезі.

А ще ми вже тривалий час працюємо над грою Answenarium і сподіваємось вже наступного року показати її людям. Це комп’ютерна версія гри Jeopardy («Своя гра» у наших широтах). Це як навчальна/розвивальна, так і розважальна гра, де можна буде створювати свої набори запитань і грати з друзями. І якраз на початку наступного року ми хочемо випустити повноцінне демо цієї гри, де вже можна буде створювати набори, використовуючи функції Steam Workshop, голосовий чат та матчмейкінг. Сторінка цієї гри теж є у Steam.

Якщо ви хочете нас підтримати, додайте наші ігри до Wishlist


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Ольга Сендзюк

Ubisoft Ukraine, Studio Manager
Ігри, що вийшли у 2023 р. (ті, де брали участь команди з України): The Crew Motorfest, Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora, The Settlers: New Allies, Anno 1800 (PlayStation 5, Xbox Series X|S)

1. Цього року Ubisoft має дуже потужну лінійку, і ми пишаємось іграми, над якими працювали команди наших студій. Попри війну та складний контекст, в якому ми оперуємо, команди спромоглися вчасно та з належною якістю реалізувати всі залежні від нас задачі.

Важливо відзначити, що з роками українські команди мають все об’ємніші та більш комплексні задачі, працюючи над рушіями, контентом, UI/UX дизайном, та, звісно ж, ми продовжуємо виконувати класичні завдання як то підтримка ПК платформи, доступність та тестування.

Якщо говорити про відгуки гравців, я впевнена, що, зважаючи на різноманіття цьогорічних релізів Ubisoft, кожен знайде собі проєкт до душі – гравці можуть неквапливо досліджувати прекрасний світ Пандори з Avatar: Frontiers of Pandora (до речі, нещодавно цю гру визнано найкрасивішою грою 2023 року, що, на мою думку, безумовно справедлива оцінка), поринути в атмосферу стародавнього Багдаду з Assassin’s Creed Mirage, випробувати свою майстерність в автоперегонах з The Crew Motorfest, або насолодитися цікавими стратегіями. Окрім того, ми постійно моніторимо відгуки експертів і спільноти, та робимо все можливе для покращення нашого продукту.

2. Звісно наші українські студії, як і будь-які компанії, що залишаються і працюють в Україні, відчувають вплив війни. Та за майже 2 роки з початку повномасштабного вторгнення ми можемо з впевненістю сказати, що завдяки стійкості та професійності наших команд ми не втратили ні в кількості, ні у якості задач, які ми виконуємо в рамках проєктів Ubisoft. Ба більше, наші міжнародні партнери готові розширювати вплив команд з України та запрошують нас у нові проєкти.

Ми змогли адаптуватися до складних умов, продиктованих війною, повністю відновити продуктивність ще минулого року, та налагодити потрібні процеси для підтримки людей, як то політика щодо мобілізованих колег, реінтеграція ветеранів, надання необхідних матеріалів для віддаленої роботи та регулярні онлайн зустрічі на рівні студій для оперативного інформування про новини компанії.

Та ми не тільки адаптувалися, але й тримаємо фокус на довгострокове майбутнє в Україні. Серед іншого – переїзд нашої студії в Одесі у новий офіс, та амбітні плани з розвитку наших команд і партнерств.

3. Україна завжди була багата на таланти, як креативні, так і технічні, саме тому наші спеціалісти так високо цінуються на ринку. Відмова від російського контенту створила простір для нового, в тому числі українського контенту в багатьох сферах, і геймдев не виняток. Я із захопленням спостерігаю за проєктами, що створюють українські розробники та впевнена, що в майбутньому наш продукт буде користуватися ще більшим попитом далеко за межами України.

4. Це досить складне запитання, адже, як я казала раніше, все залежить від персональних вподобань. Та, зважаючи на надвисоку конкуренцію, кожен видавець докладає максимальні зусилля, щоб подарувати користувачам незабутній ігровий досвід. Саме тому, з точки зору якості продукту, ми бачимо великий стрибок і з цікавістю спостерігаємо розвитком ринку.

5. Звісно, перемога – це основне бажання на наступний рік. Я також чекаю ще більше цікавих проєктів та партнерств для наших команд в Україні. У 2024-му Ubisoft готує кілька важливих релізів і, я впевнена, рік нам дасть багато приводів пишатися нашою роботою.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Олексій Дробний

Campfire Studio, співзасновник
Ігри, що вийшли у 2023 р.: My Dream Setup, Catch & Cook: Fishing Adventure

1. В цьому році ми випустили дві гри – My Dream Setup та Catch & Cook. My Dream Setup було випущено 20 лютого і на цей час гра має вже 1850+ відгуків. Для нас це велике досягнення. Catch & Cook вийшла 14 липня і зараз має 32 відгуки. Гра не вийшла настільки ж популярною як My Dream Setup, але ми також задоволені результатом.

Ми багато експериментували, спробували розширити команду, спробували новий жанр. Гадаю за цей рік ми досягли усього що планували: випустили 2 гри та одне DLC (My Dream Setup – Pets). Обидві наші гри отримали схвальні рецензії від ЗМІ та гравців. Ми могли б підтримувати наш попередній темп та випустити нову гру чи демоверсію до кінця року, але ми вирішили взяти невеличку перерву та зосередились на більш великому проєкту.

2. Як і на всіх українців війна впливає на нашу роботу. Під час розробки My Dream Setup (зима 2023) нас часто зупиняли вимкнення світла, які повністю унеможливлювали роботу, спілкування з аудиторією та маркетинг. У квітні цього року уламки ворожої ракети дуже сильно пошкодили моє власне авто. Нещодавній злам Київстару теж вплинув на нашу роботу. Ми залишились без зв’язку та інтернету і не завжди була можливість під’єднатись до іншої мережі, щоб відповісти на робочі повідомлення. Але всі ці негаразди вивели нашу свідомість на новий рівень. Ми активно долучаємось до донатів на ЗСУ.

3. На мою думку, релізів не стало набагато більше. Саме ігрова спільнота створює цей ренесанс. Зараз багато підтримки від нашої спільноти. На українські ігри чекають, їх обговорюють. Хтось знімає ігрові новини, хтось стрімить українські ігри, хтось просто шукає ігри з підтримкою української мови. Також почали проводити набагато більше подій для ігор та розробників і це привертає більше уваги гравців з інших країн.

4. Baldur’s Gate III – гра року за версією багатьох видань, феномен в ігровій індустрії, неймовірно різноманітна та велика гра.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – ще один шедевр від Nintendo. Гра на висоті як і усі частини цієї франшизи.

Lethal Company – сенсація кінця року, гра створена однією людиною, мрія кожного інді-розробника та дуже фанова гра.

5. У 2024 році ми плануємо підтримувати наші ігри що вже вийшли, випустити My Dream Setup на смартфони, а також випустити нашу нову гру Arcane Blast. Також було б круто взяти участь у якійсь офлайн-виставці ігор із власним стендом та живим спілкування з нашою аудиторією.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Сергій Оганесян

Frogwares, Head of Publishing
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Sherlock Holmes The Awakened

1. У 2023 році ми випустили Sherlock Holmes The Awakened, який став для нас своєрідним символом міцності компанії. Це був проєкт, який ми почали розробляти одразу після початку війни, і на той момент ми ще навіть не знали, що буде попереду, і чи взагалі існуватиме наша студія у майбутньому. Ми вирішили відмовитися від більш амбітної гри, яку ми планували ще з 2021 року, заради зрозумілого і менш ризикованого пайплайну розробки. Sherlock Holmes The Awakened – це рімейк вже існуючої гри, тож R&D та препродакшен не мали такого великого значення, а всі ассети можна було створити за 12 місяців.

Загалом, це був дуже складний рік для компанії через війну та обстріли енергетики, які випали на найважливіший період розробки, коли ми переходили до фіналізації проєкту. Ми дуже вдячні всім гравцям, які підтримували нас протягом усього цього періоду, які зробили вагомий внесок у проєкт на Kickstarter, та щоденно надсилали нам повідомлення зі словами підтримки.

Щодо відгуків та продажів, вони були в межах наших очікувань.

2. Зараз ситуація набагато краща ніж на початку року, завдяки нашим військам протиповітряної оборони. Нам все одно довелося перенести усі сервери до Європи, дехто з наших колег наразі служить у ЗСУ, але можна сказати що ми більш-менш звикли до війни та вже не так відчуваємо її наслідки саме на роботі.

Звичайно, що повітряні тривоги та ракетні обстріли не покращують психологічний стан всередині нашої студії. Та ми не здаємося, а з нетерпінням чекаємо на перемогу і продовжуємо донатити на армію, волонтерити, або, як я вже казав, безпосередньо захищати державу в лавах ЗСУ.

3. Не скажу, що це саме ренесанс, адже у нас завжди була дуже потужна геймдев-спільнота, і я гадаю, що війна ще більше посилила бажання самовиражатися та розповісти свою історію.

4. З точки зору важливості для ігрової індустрії це безперечно Baldur’s Gate III, проєкт неймовірного масштабу, де круто взагалі все, а особливо відповідь світу на дії гравця. Ще треба відмітити унікальну інді-гру Dredge, яка ще раз доводить що цікавий геймдизайн може бути й без бойової системи. Як фанат жанру survival horror можу ще виділити Resident Evil 4 та Alan Wake 2.

5. Ми плануємо анонсувати нашу нову гру наступного року, тому хочеться щоб все пройшло вдало. А взагалі важко відповісти, адже без закінчення війни дуже складно будувати якісь плани.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Avreliy.dev

Lion’s Shade, CEO/прибиральник
Ігри, що вийшли у 2023 р.: AI Olympius (EA)

1. Цього року AI Olympius вийшов в ранньому доступі. Реліз співпав з виходом Baldurs Gate III, а через тиждень зверху прибило Starfield, тож запуск був доволі непомітним. У порівнянні з попереднім виходом в ранньому доступі декілька років тому з Cliff Empire стало очевидно наскільки велика різниця роботи самого алгоритму Steam щодо тайтлів EA. Вони забрали видимість яка була раніше, і про це звісно попередили, тож ранній доступ тепер важко назвати повноцінним релізом. Нині робота йде з невеликою аудиторією, а попереду роки роботи над проєктом.

Відгуки не для задоволення, тепер це свого роду доповнення до ToDo-списку, хоча іноді дивують коли порівнюють з іншими проєктами з якими у нас розрив у ціні в 10 раз, але з тими ж вимогами. З’явилось відчуття що наш проєкт нам ще не по зубах, можливо краще було б зробити щось менш амбітне, а тепер вже немає виходу. З іншого боку, цікаво чи дійдемо до фінішу силою 3 осіб.

2. Війна підвищує темпи роботи.

3. Просто немає часу спостерігати за тим що відбувається навколо, тихо робимо свою роботу.

4. Гучні провали можуть навчити багато. Багато обіцянок – великі розчарування аудиторії.

5. Перемоги, тільки це одне.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Віталій Чиж

Brenntkopf Studio, General developer
Ігри, що вийшли у 2023 р.: CosmoOdyssey 2: Comeback to origin, Chronicles of Vipers, Son of Perun Kharkiv

1. Як відомо, ми випустили у 2023 році аж три гри. Розкажу про дві, які витягли з мене найбільше сил. Єдиною грою, якою я цілком і повністю задоволений – Cosmoodyssey 2. Щодо Son of Perun Kharkiv, то він мав бути діамантом в нашій ігровій короні. Але я так хотів його випустити, так спішив, що мимоволі повторив долю Cyberpunk. Тільки зараз Son of Perun Kharkiv виглядає так, як мав би виглядати на релізі.

Щодо рецензій в ЗМІ – не з усіма ними я згоден. Але «Космоодісея»… Навіть мені, розробнику, ця гра подобається максимально. Тому й іншим вона дуже подобається. І це цілком заслужено – вона з моєю душею.

Якщо ж говорити про продажі, то я ними цілком задоволений. Son of Perun Kharkiv має в себе 670 людей, друга «Космоодісея» – 1000. Як для інді-розробників з Харкова, які починали з пачки «Мівіни» та кави «Нескафе» у ларьку – цілком годиться!

2. Війна впливає негативно, як і на все. Відтак, ми з програмістом знаходимось взагалі у різних країнах, працюємо тільки по онлайну. Ба більше, через те, що ми з Харківської області, то і світло нам вимикали часто, і інтернет також. Тому робити ігри було дуже і дуже важко.

3. Ренесанс – слово не дуже вдале. Скоріше, не відродження, а народження. Якщо ж говорити про старі ігри типу «Козаків», S.T.A.L.K.E.R. чи Metro – то це не зовсім для мене чисто українські ігри. Наприклад, я не можу грати у Metro. Бо для мене грати за росіян… ну не цікаво. Не можу грати у S.T.A.L.K.E.R., бо треба стріляти в армію України. Причиною тому був час, в який ці ігри створювались. Тоді ми ще думали, що у нас були «мишебраття». Зараз, коли українська нація прокинулася від анабіозу, почала творити своє, оригінальне.

Та і взагалі, як історик за освітою, тож скажу так як думаю. Зараз народжується не тільки український геймдев. Зараз народжується саме історична українська нація. Нації народжуються в муках, на жаль.

4. RoboCop: Rogue City. Ця гра, яка показала, що АА все ще живий. Таке показувала певно тільки Sleeping Dogs аж 11 років тому.

Alan Wake 2. Це заслужено мала бути гра року. Показано, що горор може бути супер красивим.

Diablo IV. Гра, як на мене, все ще така ж, як і в дитинстві. Цікаво, моторошно.

5. Я злукавлю, якщо скажу, що не чекаю S.T.A.L.K.E.R. 2. Це буде неправда. Окрім того, для мене буде цікавою реакція на проєкт з робочою назвою «22». Це буде гра про Харків початку війни. З очей цивільних. А так, плани ми загадувати не дуже можемо. Все ж таки війна, та і ми – харків’яни, живемо надто близько до кордону з росією. Можна говорити, що ми не впевнені в тому, що завтра буде, тому і не дуже чекаємо чогось. Хоча, направду, я сам би в 2024 році хотів зробити так, щоб одна студія, яка була в Харкові до повномасштабного вторгнення, ніколи туди не повернулась, а ми зайняли її місце. Бо нам не треба «Рпг в стілє дєвяностих».


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Андрій Бичковський

інді-розробник
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Farlanders

1. Дуже задоволений що все ж таки зміг доробити Farlanders, бо за роки розробки гра стала занадто масштабною та амбітною для моїх скромних можливостей як інді розробника, а грошей на розробку постійно не вистачало.

Якістю гри більш ніж задоволений, хіба що зараз розумію, що певні речі в гру можна було не додавати та зекономити багато часу та грошей у розробці. Продажі в цілому хороші, хоча гра й не стала хітом. Якби розробка обійшлася дешевше, то взагалі було б чудово, а так треба швидше випускати нову гру! Був приємно вражений підтримкою від українських ЗМІ, інфлюєнсерів, та гравців. Дякую всім вам!

2. На даному етапі напевно вже ніяк, бо війна стала буденністю та чимось звичним.

3. Значно зросла увага та інтерес до українських контент-мейкерів (не лише ігроробів) серед українців, відповідно такі люди та їх проєкти стають більш помітними. Також велика кількість українських розробників які раніше були в тусовці росіян на умовному DTF, дистанціювалися від того, та стали частиною української спільноти. А коли з’являється спільнота, або «сцена», то це надихає людей не з індустрії пробувати робити щось своє маючи приклади історій успіху. Мені здається український геймдев усе ще в зародковому стані, але останні тенденції позитивні, і я очікую на перші українські інді хіти та на появу українських видавців які даватимуть гроші розробникам.

4. Мене особисто великі, ААА ігри не вражають (хіба що технічно), і я не часто в них граю. Бо це все вже було. Якихось жанроутворюючих ігор я не бачу. Хіба що пригадаю Vampire Survivors та безліч подібних ігор які виходять і виходять, і все ще є шалено популярними. Для мене це феномен, і я для себе зробив висновок, що гравці шукають та цінують прості ігри, що дозволяють грати фоном та не вимагають зусиль на вивчення ігрових механік чи занурення в деталі сюжету. Тому зараз намагаюся робити відеоігри в які весело грати вже через 2 хвилини після першого запуску.

5. Напевно нічого не чекаю. Особистих цілей теж не ставлю, бо не дуже в це вірю.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Ігор Мигун

AGaming+, розробник та засновник
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Z.O.N.A Project X VR

1. В планах було випустити гру ще в кінці 2022 року, але війна внесла свої корективи. В результаті, вона досягла релізу лише у березні 2023 року. До виходу гри не все вдалося реалізувати, тому до неї активно додається контент. На цей час гра вже отримала понад 49 оновлень.

Загалом гравці дуже позитивно її сприйняли й тепло відгукуються, і це радує. Більш того, вони активно беруть участь у процесі полірування гри: діляться враженнями, пишуть, що хотіли б впровадити, що з реалізованого некоректно працює на їхніх пристроях. Цей зворотний зв’язок дуже допомагає.

Результат мене задовольняє лише частково. Завжди критично ставлюся до своєї роботи, це допомагає не зупинятися і вимагати від себе більше, ніж ти можеш.

2. Війна серйозно вдарила по команді. Частина співробітників служить у ЗСУ, у тому числі мій рідний брат, другий провідний розробник студії. Крім того, ми втратили одного з наших 3D-моделерів, який загинув на фронті в кінці 2022 року. Ми невелика команда однодумців і зараз дуже відчуваємо нестачу кожного і морально, і фізично. Ще довелося, сподіваюсь тимчасово, закрити офіс студії.

3. Якоюсь мірою це дійсно так. Раніше на тому, що студія українська, особливо не наголошувати, особливо якщо вона невелика. Але з 2022 року Україну відкрив для себе увесь світ, що викликало великий інтерес до неї та популяризацію цієї сфери зокрема.

4. Важко сказати, оскільки зараз я мало граю. Хотілося б виділити Baldur’s Gate III і як вишенька на торті – «суперхіт» The Day Before. Остання гра показала, як можна всіх обдурити та розчарувати. Це також важлива та повчальна подія як для гравців, так і для ігрової індустрії.

5. Я чекаю на дві речі: це звичайно перемогу і S.T.A.L.K.E.R. 2. Я великий фанат цієї гри, як і мій син, який слідкує за всіма новинами, пов’язаними з нею.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Андрій Масюк

A.M.Team, директор та креативний директор
Ігри, що вийшли у 2023 р.: The Moon Hell

1. Наша гра, The Moon Hell, вона дійсно відрізняється від інших ігор свого жанру і ми пишаємося тим, що ми створили її такою, якою вона є. Вона може викликати різні почуття – може суперечити вашим очікуванням або навпаки, задовольнити ваші найсміливіші бажання. Але нехай це буде ваш вибір. Ми просто хочемо поділитися нашою творчістю з гравцями й дати їм можливість зануритися у наш унікальний всесвіт. Тож, якщо ви готові до цього виклику, то занурмося разом!

І не забудьте, що в цій грі немає карт та панелей здоров’я, це було зроблено спеціально, щоб кожен міг відчути себе частиною гри, або ж відмовитися від неї зі збереженням своєї свободи вибору.

Чи задоволені ми? В цілому, так. Ми провели наш перший експеримент у напрямку темної фентезі. Після релізу стало зрозуміло що саме хочуть гравці у цьому сетингу. Через те, що це була наша перша спроба створити гру з атмосферою темного фентезі, ми зіткнулись з багатьма складностями.

Одна з них це те, що The Moon Hell постійно зрівняли з Soulslike-іграми. Ще одна проблема полягала у тому, що коли ми розпочинали розробку, тоне думали про геймпад, а на релізі зрозуміли що це потрібно, але через неправильний дизайн ми аж ніяк не змогли додати підтримку геймпада у гру.

На даному етапі наша команда точно знає, що в наступному нашому проєкті робити і як детально підходити до всіх аспектів, щоб зробити гру краще.

Щодо запланованого, то в цьому проєкті все було виконано, так, як ми собі бачили.

А якщо казати про відгуки, то ми задоволені. Ті люди які не грали в Soulslike-ігри, то їм The Moon Hell сподобалась. Але ті, хто грали в Soulslike, вони зрівнювали й писали що це не Soulslike… Але наша гра не Soulslike, ми й не робили її такою. Тож так, нас влаштовують відгуки.

Щодо продажів, то все добре, але хотілося б краще.

2. Війна дала поштовх, щоб завершити продукт. Ми працювали по ночах тому, що це був наш особистий проєкт. Коли працювали іноді з’являлася думка: чи будеш ти завтра, чи ні. А дуже хотілось, щоб люди пограли в нашу гру.

Також особисті фінанси, які могли витратити на розробку, витрачались на донати та виживання коли були блекаути… Війна міняє правила.

3. Так, українські розробники дуже гарно почали працювати в напрямку створення нових ігор та ідей. Чому зараз? Тому що завтра може не бути… але ми віримо у світле майбутнє.

4. Baldur’s Gate III, Diablo IV

5. Що українські розробники будуть створювати все більше контенту для ігрової індустрії. Ми це можемо.

Та перемоги – світло завжди перемагає темряву.


Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

Руслан Саліков

Ternox Games, інді-розробник
Ігри, що вийшли у 2023 р.: STONKS-9800: Stock Market Simulator (EA)

1. Цього року STONKS-9800 вийшла у дочасний доступ і це, мабуть, перший раз у житті, коли я повністю задоволений продажами гри у Steam. Робота над грою ще у процесі – підтримка у Дочасному доступі це дуже круто, коли є авдиторія, що чекає на оновлення та допомагає фідбеком. З іншого боку, я відчуваю себе зобов’язаним багато працювати, бо гравці вже покладають сподівання на гру та її розвиток і я не можу дозволити собі багато відпочивати.

Сподіваюсь, що зможу зробити усе, щоб гравці лишилися задоволеними на повному релізі, але роботи ще вистачає.

2. Впливає на настрій, мотивацію, минулої зими без світла доводилося працювати на EcoFlow, але потроху робота усе одно йшла. Але в цілому у мене немає офісу, я, як і раніше, більшу частину дня сиджу дома та щось роблю. Заважають тривоги, влітку дуже активно гатили по центру міста, було страшно і після такого складно зосередитись на роботі. Але в цілому мені гріх скаржитися, то ж не буду. Головне не забувати донатити.

3. Українська ігрова індустрія, на жаль, до 2022 року була тісно пов’язана з російською. Багато українських хітів ще у нульових видавалися російськими компаніями, ми сиділи на одних форумах, спілкувалися в одних соцмережах та взагалі знаходилися в одному інфопросторі.

Повномасштабна війна це змінила, почали з’являтися нові українські спілки, ресурси та івенти які відокремлюють наші ігри. Українські ігри виходили й раніше, та їх завжди було багато – просто вони були російською чи хоч би українською, але їх складно було відшукати та зрозуміти, що вони українські. До 2022 р. я хотів знайти якихось українських розробників та запропонувати їм видавництво гри на консолях, але так і не зміг нікого знайти.

Тепер же з цим набагато легше і, думаю, буде ще краще. Головне після закінчення війни знову не повернутися у російський інтернет, бо можемо знову втратити власну ідентичність.

4. Очевидно, Baldur’s Gate III. Ця гра показала індустрії, що хардкорні RPG можуть бути не нішовими, а масовими. Мені здається, що у найближчі 10 років ми будемо бачити багато ігор у подібному жанрі, як було з The Witcher 3: Wild Hunt, після якого багато студій намагалися повторити формулу успіху. Але не думаю, що хоч у когось вийде наблизитись до BG3, бо як завжди, намагатимуться скопіювати обгортку, а не саму суть.

Друга гра – це Final Fantasy XVI. Так, про неї якось забули, але це чергова гра у легендарній франшизі, і якщо у вас є PlayStation 5 я вам дуже раджу спробувати цю гру. Неймовірні бої та чудовий казковий сюжет.

Третя гра року – Alan Wake 2. Я особисто не фанат серії та жанру, але розумію, що гра досить незвична та експериментальна, знову ж таки, показуючи що авторські проєкти можуть бути масовими та популярними.

5. З особистих планів – чекаю, що я зможу випустити STONKS-9800 у повний реліз і зайнятися іншими проєктами та чекаю на результати двох Ukrainian Visual Novel Jam, що відбудуться у наступному році. Ну ще, звісно, є плани вижити, не зійти з розуму і більше відпочивати.

З ігор чекаю на Like a Dragon: Infinite Wealth та Princess Peach: Showtime!


Ігор Тимошенко

Starni Games, CEO
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Strategic Mind: Spirit of Liberty

Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

1. В цьому році вийшла п’ята частина нашої серії стратегічних ігор по Другій Світовій війні – Strategic Mind: Spirit of Liberty. У ній гравець виступає за Фінляндію у Другій Світовій та відбиває навалу радянської Червоної Армії, спочатку під час Зимової війни, а потім і під час Війни-продовження. Також у грі висвітлена Лапландська війна, де фіни виступають проти вчорашніх союзників – німців у 1945 році.

Тогочасні події багато в чому нагадують події 2014-2023 років в Україні, тому нам було особливо цікаво та захопливо працювати над цим проєктом. Через війну реліз значно відклався, але ми пишаємось тим, що все ж змогли довести гру до успішного релізу. Зараз гра має 84% схвальних відгуків у Steam, а от продажі, на жаль, далеко не найкращі, порівняно з попередніми іграми серії.

2. Ми робимо все від нас залежне, щоб продовжувати роботу попри всі складнощі. Перші місяці були найскладнішими, особливо для одного з наших співробітників, який провів тиждень в окупації в Бучі. Але вже у червні 2022 р. ми повернулись до роботи в нашому київському офісі.

Наприкінці 2022 р. були великі проблеми з електрикою, тож довелось тимчасово перейти на віддалену роботу та вільний графік, але вже у грудні 2022р. встановили генератор і повернулись до офісу. З весни 2023 р. нам гріх на щось жалітись, порівняно зі складнощами, які переживають багато наших співвітчизників. Також ми добре підготувались до можливих перебоїв з електроенергією, тож цього року для нас це не стане великою проблемою.

3. На мій погляд «ренесанс» це занадто гучне слово – український геймдев досить добре розвивався до повномасштабного вторгнення Росії, і війна точно не пішла індустрії на користь – багато команд призупинило діяльність, хтось зараз боронить Україну на фронті, хтось виїхав, у багатьох людей змінились пріоритети в житті, і так далі. Я б сказав, що індустрія жива та продовжує свій розвиток попри усі складнощі, але про «ренесанс» до завершення війни я б говорити не наважився…

4. Якщо говорити про світову індустрію, то є багато чудових релізів, можу відзначити Baldur’s Gate, Starfield та Hogwarts Legacy.

5. Окрім успіхів України в усіх важливих аспектах сьогодення, чекаємо на реліз нашого поточного проєкту – Headquarters: World War II у Steam. І не тільки чекаємо, а й докладаємо для цього усіх зусиль.


Віталій Сливка

Two Friends, програміст
Ігри, що вийшли у 2023 р.: Space Killer

Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор

1. Особисто для мене це перший досвід створення гри від початку до кінця, і взагалі-то я задоволений результатом. Через відносно короткий термін розробки вдалося реалізувати не все з того, що планувалося, в основному через певні зміни у процесі. Якісь ідеї відкидалися, а якісь нові навпаки додавалися до проєкту. Покращувати завжди є що, але ми дійшли до того моменту, коли основне ядро гри працювало і нічого не потрібно вже було виправляти, тільки додавати новий контент.

Чесно кажучи, ми відправляли інформацію про гру багатьом стрімерам та ютуберам що роблять огляди ігор та займаються інді, але 90% з них нам не відповіли, особливо прикро за представників української спільноти. Проте не все так погано, багато покупців з України нас підтримало, також частина українських ЗМІ та соціальних мереж написали про нас.

2. Зараз всім нам не легко через війну, але дивлячись на те, як багато людей українізувалося, роблять власний український контент та не здаються, надихає нас творити щось своє, українське.

3. Особисто я чогось подібного не помітив. Так, з’являється більше українських ігор, але здебільшого це представники інді-сегменту. Але це відбувається не тільки в Україні, але й по всьому світу, тому я б напевно сказав, що декілька останніх років відбувається активний розвиток ринку інді-ігор. Саме інді-розробники можуть дозволити собі пробувати реалізовувати цікаві концепти та експериментувати як колись, на початку нульових, це робили великі студії. Можливо просто ця тенденція дійшла і до України?

4. Baldur’s Gate 3 та The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

5. У новому році ми хочемо випустити оновлення для Space Killer. Також хочеться почати роботу над новим проєктом. І, звісно ж, чекаємо на вихід Half-Life 3 :).


Наприкінці ми вирішили порахувати найкращі ігри, які згадували українські розробники під час опитування і скласти своєрідний Топ ігор від тих, хто сам розробляє ігри. Результат нижче.

Найкращі ігри 2023 р. за версією українських розробників
Baldur’s Gate III – 9
Alan Wake 2 – 3
Lethal Company – 3
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – 3
Diablo IV – 2
Hogwarts Legacy – 2
Dredge – 1
Final Fantasy XVI – 1
Resident Evil 4 – 1
RoboCop: Rogue City – 1
Starfield – 1


Дякуємо усім українським розробникам за відповіді та їхню працю. Бажаємо усім наснаги в завершені старих проєктів та старті нових. І звісно ж, перемоги нам усім. Віримо в ЗСУ!