Гра The Day Before, «багатокористувацький» шутер про виживання від російської студії Fntastic, виявилась одним з найбільших шахрайських проєктів в ігровій індустрії.

Реліз відбувся 7 грудня, однак вже через 4 дні, 11 грудня, Fntastic повідомила про фінансовий провал проєкту та закриття студії. Гру прибрали з продажу в Steam, а всім гравцям, які її купили, пропонують повернути кошти, навіть якщо вони награли більше ніж 2 години.

В перший день продажу, було придбано 210 тисяч копій The Day Before, з котрих за понад 90 тисяч одразу попросили повернення коштів. І попри «успішний» старт, на другий день після релізу гра вже зникла з топу продажів у Steam.

На четвертий день після релізу, Fntastic повідомили про закриття студії. У заяві вони написали, що гра виявилась фінансовим провалом, що у них більше немає коштів продовжувати роботу, а також, що вони вклали «всі сили та ресурси» у розробку гри і їм шкода, що подібне трапилось.

Насправді ж, подібний фінал був очікуваний. Анонсована на початку 2021, The Day Before мала вийти у жовтні того ж року, однак тоді відбулось перше перенесення, за яким відбулись ще два.

В цей період про проєкт майже нічого не розповідали. Студія показувала концепт арти та скриншоти, однак ігролад гри показали лише напередодні релізу. А те, що показали, виглядало як повна копія The Division та The Last of Us.

Ще одним натяком на те, що нічого хорошого від гри очікувати не варто, було те, наскільки різко Fntastic перейшли від роботи над інді-іграми до такого, здавалося б, великого проєкту. Студія наобіцяла багато чого, на ділі у фінальному продукті не змогла дати навіть половину.

Що мало стати однією з найамбіційніших багатокористувацьких ігор, як виявилось, спочатку навіть не розроблялось, як багатокористувацька гра. Про це один з колишніх розробників розповів після новин про закриття студії.

Продовжуючи перелік усіх можливих червоних прапорців, які були у гри, Fntastic використовували неоплачуваних волонтерів для роботи над грою, а коли це стало відомо публіці, почала виправдовуватися, мовляв, це був вибір цих же волонтерів.

У результаті вийшов абсолютно незакінчений продукт, який не мав обіцяних функцій, де з обіцяної великої багатокористувацької гри залишився невеликий світ для дослідження та збору ресурсів, у якому навіть не обов’язково, що будуть інші гравці.

На жаль, окрім того факту, що російська студія без досвіду в роботі над такими проєктами вирішила випустити щось настільки амбіційне, всі інші спірні або навіть негативні новини, пов’язані з The Day Before, також не змогли переконати гравців по світу, що ця гра — одне суцільне шахрайство. Проте, на щастя, це дуже швидко викрилось й The Day Before залишиться в історії як черговий обман від росіян.