Цей рік склався геть не так, як ми сподівалися. Але ані ракетні обстріли, ані вимкнення електрики не привід відмовлятися від спілкування з друзями та колегами. Тому, як і минулого року, ми вирішили задати декілька запитань українським розробникам ігор. Звісно ж, цього року вони трохи інші.

Запитання

1. Від яких планів цього року ви вимушені були відмовитися внаслідок російського вторгнення, а що навпаки вдалося реалізувати, незважаючи ні на що?
2. Як ви адаптуєтесь до повітряних тривог та вимкнення електрики?
3. Як ви вважаєте, події цього року вплинуть на ігри українських та закордонних розробників? Ви самі не плануєте створити гру про цю війну?
4. Чого ви, звісно ж, крім перемоги, чекаєте від наступного 2023 року?


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Дмитро Гладкий

Розробник гри «Дике Поле: Слобода 2»
Ігри: серія ігор «Дике Поле»

1. Хотіли випустити гру «Дике Поле: Слобода 2» у вересні, але через активну фазу війни цього не сталося. Але ми все ж таки довели її до кінця і випустили у грудні, незважаючи на війну.

2. Від повітряних тривог ховаємося, лише коли бахкає над головою. Вимкнення електрики переживаємо на macBook M1, який тягне розробку на Unity та Blender майже 8 годин без зарядки. Але тоді треба з 6 ранку працювати на основній роботі, щоб надолужити втрачений час, бо без інтернету це неможливо.

3. Думаю, вийде багато ігор про російсько-українську війну. Я вже бачив багато демок та трейлерів у різних ТГ-каналах по Unreal Engine та Unity. Особливо чекаю на шутер Glory to Heroes та гру за оператора «Байрактара». Наша гра також не стала винятком: у нас є квести по допомозі козакам під Азовом та інші посилання на поточні події.

4. У 2023 р. хочемо випустити перше доповнення до гри «Одеса-Хаджибей», де будемо розбудовувати козацьку Одесу, а також почати розробку нової гри. Поки що вибираємо серед трьох ідей, але час до літа ще є. Це буде або RPG/Quest, морські баталії в Чорному морі або щось ще. Звісно ж, все у сетінгу козаччини.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Ярослав Сингаєвський

Red Beat, Lead Game Designer
Ігри: Frostborn, Shaq Fu, Barack Fu, Space Rogue

1. Вимушені були поставити хрест або відкласти на «після перемоги» пару великих проєктів з новими партнерами та інвесторами. Через об’єктивні причини вкладатися в українські студії зараз мало хто готовий – ми живемо в умовах постійного форс-мажору. Але тримаємо стрій та наближаємо перемогу всіма доступними засобами – в тому числі і військовим, бо декілька людей з нашої команди наразі в ЗСУ. Серед позитивних моментів: вдалося зберегти фінансову стабільність та команду загалом; продовжити випуск оновлень для проєктів, які вийшли раніше; навіть розпочати пре-продакшен нової гри.

2. Нещодавно завершили обладнання офісу потужним генератором. Крім того, в офісній будівлі є повноцінне укриття в підвальному приміщенні. Ну і звісно, кожен придумав індивідуальні рішення, виходячи з суб’єктивних обставин та можливостей. Хтось організував «акумуляторну ферму», хтось знайшов запасні аеродроми у вигляді коворкінгів із генераторами чи обзавівся власним (якщо є можливість його безпечно встановити та використовувати). Звісно, робочий графік став більш уривчастим, непередбачуваним, але ми намагаємось враховувати це при плануванні задач, реалістично оцінювати наші можливості і бути готовим до найгірших сценаріїв.

3. На українських – безперечно. Загалом, ніхто, крім нас, не в змозі осмислити цю війну як слід. А вона, безумовно, вже так чи інакше вплинула на всіх українців. І ці переживання, цей досвід має бути пропрацьований, розказаний нами у різних формах. В тому числі і ігрових. Вже помітно, як після першої хвилі швидких невеличких проєктів на кшталт аркадних симуляторів «Байрактара» з’являються більш продумані, складні ігри на військову тематику. Ця тема, безперечно, ще довго буде відгукуватись.

Щодо західних розробників… Зрозуміло, тема війни сприймається ними інакше, бо вони – сторонні споглядачі (і добре, бо такого досвіду не побажаєш нікому). І знову-таки, робити проєкти, присвячені цій війні – це наша місія, не їхня. Але принаймні хочеться вірити, що війна чітко показала їм принципові відмінності між Україною та Росією, продемонструвала, де стоїть так звана «Брама Європи», створила сучасний історичний контекст, який неможливо ігнорувати і який вплине на те, як сприймають та бачать нас як націю.

4. Чекаю подальшого відсторонення українського геймдеву від російських зв’язків, зміцнення нетолерантності до людей та компаній із аполітичною позицією й загалом звільнення ринку та бізнесу від російської присутності. Це болючий, але необхідний процес. Без цих змін повноцінний розвиток вітчизняної ігрової індустрії просто неможливий.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Марина Колесніченко

Gamirare, СЕО
Гра: Miramixi Storyteller

1. Наші плани, звісно, постраждали. Як інді-студія, ми концентрували всі зусилля лишень на двох цілях, але відмовились від виходу демо-версії та участі в Comic-Con Ukraine зі стендом з настільною версією гри. Проте ми змогли розширити команду та продовжуємо роботу. Також, поза прогресом гри, допомагали з фанатськими локалізаціями Frostpunk та створили розширення, яке перекладає англійський інтерфейс Twitch українською мовою. В нас ще багато планів попереду й те, що ми змогли зберегти в команді людей та доєднати нових, це, на мою думку, найбільш важливе наше досягнення.

2. Наша команда працює віддалено й з різних міст. Якщо звучить повітряна тривога, то ні про яку роботу не може йти мови – безпека людей для нас першочергова. Ми не вимагаємо відпрацьовувати стандартний 8 годинний робочий графік, якщо людина працює та видає прогрес згідно з очікуваннями, то цього вдосталь. Буває, більш ніж половина команди зустрічається в Discord о 5 ранку – в когось світло з’явилось, в когось ще є, і починається обговорення та просто балачки. Звісно, це впливає на час розробки та вихід демо, але ми розраховуємо на розуміння наших майбутніх користувачів.

3. Пережиті емоції та бажання виплеснути їх у творчість є і буде, можна й зараз побачити ігри на тему російського вторгнення від українських розробників. Героїчний дух українського народу та силу наших ЗСУ побачив увесь світ, це може стати натхненням на створення ігор не тільки для наших розробників. Наразі ми не маємо таких планів. Можливо, згодом. отримавши ідею для втілення, яка буде мати унікальну історію та гідно покаже події цієї війни, ми переглянемо плани, але наразі ні.

4. Зустрітись з командою, відкрити офіс та звісно відпочити під мирним небом.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Сергій Шумигора

Wargaming Kyiv, Executive Director
Ігри: World of Tanks, World of Warplanes, World of Tanks Generals

1. Повномасштабне російське вторгнення суттєво вплинуло на Wargaming. По-перше, ми вийшли з ринків росії та Білорусі й, попри те, що вони складали значну частку ринку для компанії, не маємо тепер там ані офісів, ані бізнесу. По-друге, компанії довелось оптимізувати продуктове портфоліо, що вплинуло на проєкти, які ми підтримували роками. Якщо говорити про київську студію Wargaming, ми змушені були відмовитись від запуску тематичної події з використанням штучного інтелекту на Хелловін у Word of Tanks і замінити її на іншу, менш масштабну.

Незважаючи на все це, ми регулярно випускаємо оновлення для наших ігор, працюємо над новими проєктами, українські гравці змогли перенести акаунти з СНД-серверів у європейський регіон, а World of Tanks вперше отримав портал гри і офіційні спільноти українською мовою, що на сьогодні є ледве не єдиним прикладом серед AAA-ігор.

2. В офісі на Подолі є повноцінне бомбосховище, побудоване ще в радянські часи, проте повністю функціональне і сьогодні. Там і окрема система вентиляції, і фільтри повітря, і санвузли, і навіть ручні генератори для мінімальної електрики у разі потреби. Для співробітників є робочі місця, доступ до швидкісного інтернету й запас питної води зі снеками та печивом.

Щодо електрики, вже 8 років ми маємо власний генератор на 140 кВт. При відключеннях світла він живить безперебійники й робочу інфраструктуру, тому для співробітників є можливість повноцінно працювати з офісу 24/7. До київського офісу заведено два інтернет-провайдери, які теж мають безперебійники та генератори, а як запасний варіант доступне підключення через Starlink.

Вся інфраструктура Wargaming Kyiv дублюється в Європі. Тому при повному відключенні електроенергії в офісі співробітники фактично не помітять цього – всі корпоративні сервіси продовжать працювати.

3. Однозначно, так, вже впливають. Для когось це буде просто новий сетінг, в якому можна зробити нову гру, хтось обмежиться відсилками чи непрямими натяками – ми вже бачили це в деяких іграх. А хтось через гру захоче більше розповісти про цю війну широкій авдиторії.

Ми поки таких планів не маємо, але події вже знаходять своє відображення і в нас, як, наприклад, характерне українське озвучування в Кращих Реплеях.

4. Якнайшвидшої перемоги і повернення наших захисників і захисниць додому. І, звичайно, відновлення наших міст і сіл. Що стосується ігрової індустрії України, після перемоги я чекаю на її зростання. Як зі сторони GameDev-ринку, так і зі сторони гравців.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Володимир Бондаренко

Mauris, CEO
Гра: Corsairs Legacy

1. З початку повномасштабного російського вторгнення робота нашої студії майже зупинилась і в певних аспектах й досі не повернулась на рейки, на яких була до 24 лютого. Ми планували в цьому році випустити ПК версію Corsairs Legacy, але змушені перенести її реліз на 2023 рік.

Головним же здобутком цього року вважаю те, що ми спромоглися зберегти нашу команду.

2. З початку пандемії ми перейшли на віддалений спосіб роботи і почали працювати не тільки з киянами. Тому ситуація зі світлом для нас досить неоднорідна. Поки що вдається показувати досить високу ефективність роботи з урахуванням особливостей сьогодення.

3. Я думаю, що події цього року вплинули на весь світ, але найбільше саме на нас – громадян України. Ми вже почали проєктування нової гри, яка буде розповідати про події на території України, але не про цю війну.

4. В якомусь сенсі, з 24 лютого для всіх українців життя стало на паузу. Я дуже хочу, щоб мої співвітчизники якнайшвидше повернули собі можливість спокійно думати про майбутнє, бути поруч з коханими і відчувати себе у безпеці.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Андрій Костюшко

Creoteam, директор та співзасновник
Ігри: Collapse; Collapse: the Rage; Football, Tactics & Glory

1. За два роки до Чемпіонату Світу з футболу 2022 ми запланували зробити велике доповнення для нашої гри Football, Tactics & Glory. За рік до цієї події ми розписали плани. За 9 місяців до цього почалася війна. Ми не могли повноцінно працювати, тому змінили плани. Замість доповнення вирішили випустити велике безкоштовне оновлення, в якому крім великої кількості покращень зробили також послання для гравців, які грають російською мовою. По-перше – ці гравці бачитимуть антивоєнні банери, які засуджують війну, рашизм, путіна. По-друге, в футболопедії гри ми написали, чому війна не має під собою ніякого підґрунтя. Цей текст був написаний на початку березня, коли я ще наївно вірив, що аргументами можна комусь щось довести. Ну а для закордонних гравців залишили в грі інформацію про те, як вони можуть донатити на допомогу Україні.

До речі, нашу гру більше неможливо купити в росії.

2. Нажаль, команда повністю не адаптувалася до вимкнення електрики. Ми працюємо зі своїх домівок, тому залежимо від тих можливостей, які є у кожного з нас. Хто зміг – перейшов на ноутбук. Зараз шукаємо додаткові можливості для роботи.

3. Очікую, що в нових шутерах та стратегічних іграх про війну з’являться місії «Битва за Київ», «Захист Азовсталі», «Розгром переправи під Білогорівкою». І обов’язкова місія з нескінченним спавном зеків «Захист Бахмута».

Ми не збираємося робити ігри про війну. Я знаю що є ті, хто зробить це краще за нас. Особисто я, як творець, не люблю виражати свої переживання буквально. Війна буде з’являтися у моїй творчості метафорично: через образи, символи та алюзії.

4. Ми сподіваємось на те, що вдасться зберегти компанію і все ж таки випустити доповнення до Football, Tactics & Glory, в якому з’являться національні збірні та інші класні механіки.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Ігор Тімошенко

Starni Games, директор
Ігри: Panzer Strategy, серія Strategic Mind, Ukraine War Stories

1. На жаль, ми були вимушені перенести реліз двох наших ігор на рік. Але, щонайменше одній з них це було лише на користь.

2. Ми встановили генератор та заклеїли вікна спеціальною плівкою.

3. Насправді ми вже створили гру, яка частково заснована на реальному досвіді наших співробітників під час тимчасової окупації Бучі – Ukraine War Stories. Гра повністю безплатна та не містить мікротранзакцій або реклами. Кожен бажаючий може завантажити її у Steam.

4. Незважаючи ні на що, у наступному році ми чекаємо розширення компанії та роботу над новими, цікавими проєктами.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Сергій Оганесян

Frogwares, Publishing Director
Ігри: серія Sherlock Holmes, The Sinking City
1. Нам довелося пригальмувати наш великий проєкт, робота над яким була вже у процесі. З іншого боку, ми змогли розпочати розробку рімейку однієї з наших старих ігор, про яку ми думали вже деякий час; звичайно, мова про Sherlock Holmes The Awakened.

2. Це нелегко. Часті тривоги та постійні блекаути сильно заважають звичним робочим процесам, хоча команда і встигла добре адаптуватися до умов дистанційної роботи ще у період ковіду. Зараз ми набагато частіше зустрічаємося офлайн, оскільки кожен підлаштовується під відключення у своєму районі та бігає до офісу, коли тут є електрика. Хтось обладнав власне житло генератором і пауер-станціями. Загалом ці неприємності змушують нас працювати за не завжди зручним (а іноді й зовсім хаотичним) графіком, підлаштовуючись під постійно мінливу ситуацію.

3. Безумовно вплинуть. Українська ґеймдев спільнота дуже проактивна, і ми вже бачимо проєкти, в основі яких лежать події цієї війни, точніше саме цієї її фази. Впевнений, що цей вплив може розповсюдитись і на інші студії по всьому світу, оскільки теми військових конфліктів вже давно займають окрему нішу в індустрії, при чому в різних жанрах, не тільки в шутерах.

Щодо таких планів у нас, то зараз казати щось зарано, але впевнений, що у багатьох людей у нашій студії така ідея, у тій чи іншій формі, вже виникала.

4. Є інтуїція, що наступний рік буде кращим для України, для світу і, звичайно, для ігрової індустрії загалом. Для нас це буде рік релізу The Awakened (якщо, звичайно, нам не доведеться стикнутись з якимись екстраординарними обставинами), а також рік початку роботи над новими проєктами студії.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Альберт Ковнір

SandmanTeam, розробник
Гра: Through the Nightmares

1. Багато видавців, з якими ми спілкувалися, були з росії. Зараз я розумію, що це було безглуздо, але краще, щоб усвідомлення прийшло пізно, ніж ніколи. Звичайно, ми відразу обірвали зв’язок з ними, якийсь час шукали видавця в Європі, але згодом вирішили видаватися самостійно.

На жаль, усі закордонні конференції пройшли повз мене, що, звісно, сумно, але не критично.

Натомість найбільша річ, від якої ми вирішили відмовитись – це видання Through the Nightmares в оркостані. Вважайте це офіційним анонсом!

Я ще не досліджував технічну частину заборон по регіонах у Steam, займуся цим ближче до релізу, але російська мова зникла з гри, сайту та Steam-сторінки вже давно. Чесно, навіть не дуже прикро, хоча росія в нас у топі країн за кількістю додавання у Список бажаного.

2. Найважча ситуація у нашого девелопера, який мешкає у Запоріжжі. Має робочий день тоді, коли є світло. Flexible working hours.

3. Я почав помічати, що стає модним додавати українців у поп-культуру (гонщиця Анечка в Need for Speed: Unbound, супергерой Ядро в коміксах DC тощо) і видаляти посилання на росію. Думаю, ця тенденція продовжиться, оскільки українці за останній рік набули всесвітню славу сильного та вольового народу.

За час війни PlayStation та Xbox додали українську локалізацію, і, я сподіваюся, що ця тенденція також перейде на ігри. Будемо відверті, більшість з нас грає саме російською, оскільки перекладати українською через досить вузьку аудиторію гравців нерентабельно. А рівень англійської не дозволяє повноцінно насолоджуватися іграми мовою оригіналу. Тож я сподіваюся, що петиції про переклад ігор українською звернуть на це увагу індустрії, та в усі наступні великі релізи ми зможемо зіграти вже рідною мовою.

Стосовно ігор про війну. Я вважаю ігри важливими, тому що вони, навпаки, дозволяють відволіктися від насущного, поринувши в інші світи. Тому хочу робити ігри, які будуть розважати, а не пригнічувати.

4. Для мене – це, звичайно, реліз Through the Nightmares! Здається, я говорю це щороку, але фінішна пряма ще ніколи не була прямішою!

Ми хочемо випустити гру наприкінці літа. Звичайно, війна завдала шкоди нашим планам – ми втратили кілька місяців, не маючи фізичної можливості працювати, зараз відключення світла, хоч і не зупиняють розробку зовсім, але дуже шкодять темпам. Однак, ми робимо все можливе, щоб встигнути вчасно, без шкоди функціональності і загальній якості гри.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Антон Большаков

AB Games, засновник
Гра: Hidden City

1. У березні ми вимушені були закрити розробку нової гри з механікою match-3, яку розробляли вже деякий час. Все було настільки нестабільним, що продовжувати було нераціонально. До релізу діло не дійшло.

Інші плани залишились без змін. Ми розвиваємо Hidden City та щомісяця випускаємо новий апдейт – нам та видавцеві все вдалося. Щодня дивуюся тому, як наші співробітники створюють таку красу, незважаючи на війну.

Створюємо концепти нових ігор, незважаючи ні на що. Багато наших співробітників потрапили під жорсткі обстріли, працюють із бомбосховищ, шукають електрику… Така наша реальність сьогодення.

На жаль, ми втратили провідного геймдизайнера Михайла Новікова. Він загинув на фронті наприкінці весни, захищаючи Україну у лавах ЗСУ. Чотири наших співробітника продовжують воювати зараз, ми підтримуємо їх усім, що необхідно.

2. AB Games створила два основні офіси в Києві та Рівному, де поставили генератори та Starlink, і просимо усіх приходити туди працювати, коли вдома нема електрики. Хтось намагається обладнати свої квартири/будинки генераторами та супутниковим інтернетом.

Хто мав таку можливість, виїхав за кордон. Для таких працівників ми покриваємо частину витрат на оренду житла.

3. Війна змінила нас усіх назавжди. Три чи чотири покоління українців пам’ятатимуть усі ці жахи – вони не пробачать росії та її громадянам, які принесли нам стільки горя.

Українці винахідливі, творчі та діяльні, ми будемо мститися у тій чи іншій формі багато десятиліть. Розробники ігор – через ігри. Тому що ігри – це теж зброя, де можна створювати образи та наративи й розповсюджувати їх для усього світу. Реальність зараз створюють якраз медіа. І так, в нас є ідея гри, яка народилася під час війни.

Щодо іноземних розробників, то війна в Україні для них – це картинка у телевізорі. Якісь «мотиви» дійсно з’являться і саме так це буде відбиватися в їх творчості. Наприклад, місії в Call of Duty про оборону Бахмута і т.ін.

4. Перемоги України. Розвалу росії та падіння рівня життя її мешканців до такого дна, де вони нарешті замисляться, чому так сталося і що їм робити. На жаль, наші сусіди нікуди не зникнуть і поряд з ними доведеться жити далі нашим дітям, тому мешканцям тої країни потрібно пройти шлях, щоб змінитись. Такий, як свого часу пройшла Німеччина та німці.

А ще дуже хочеться зустрітися всією командою в офісі та відсвяткувати нашу перемогу.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Олег Голубовський

Dreamate, продюсер
Гра: New Arc Line

1. Через війну ми повністю сфокусувались на розробці. Відмовились від планів на самостійне видавництво. Зосередились на допомозі одне одному і підтримці безперервної роботи.

2. Ми придбали до офісу генератор та Starlink. А от тим, хто на віддаленні – неабияке питання. Поки що спонукаємо всіх гуртуватись в студії.

А до тривог адаптувалися суто психологічно. Слідкуємо за новинами і реагуємо на наймасштабніші обстріли, спускаємось до бомбосховища. А в іншому випадку – працюємо із матюками та прокльонами.

3. Точно вплинуть. Ідеологічно ми виграли цю війну, світ почув про нас, як націю. Це означає, що можна очікувати гарні ігри з українською тематикою і вони будуть окупатися.

Стосовно нас – багато людей із Dreamate були залучені до розробки «Котяцького Драйву», який зібрав декілька десятків тисяч доларів через NFT, завдяки іншим розробникам, що співпрацюють із Кіберполіцією. Але зараз ми сконцентрувались на основному нашому проєкті – New Arc Line.

4. Ох… Очікуємо купи роботи, бо будемо наближатись до релізу. А так, ми дивимось у майбутнє зі злістю та позитивом.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Євген

yevhen8, розробник «Острова»
Гра: «Острів»

1. Нині оце помітив, що ми всі нібито перестали згадувати про свої «смішні» плани на цей рік. Десь навесні постійно в розмовах зі знайомими виринала ця тема. Хтось планував ремонт, хтось – розширення бізнесу. Я сам уже задивлявся на ринок житлової нерухомості Харкова, але, на щастя, не встиг наробити помилок.

Звісно, багато було сюрпризів. Я точно не чекав, що вкладатиму мільйони в убивство росіян. Точно не чекав, що не випущу жодного оновлення «Острова» з лютого. Точно не думав, що за кілька місяців майже з нуля випущу Tile Cities.

Я думаю, це був найгірший рік, але показали ми себе в ньому найкраще.

2. Той факт, що мій настільний робочий ПК так і стоїть нерозпакований з переїзду, а всю роботу я роблю на ноутбуці, відключення електрики є радше незначним дискомфортом, бо заряду батареї зазвичай вистачає майже на весь час відключення. Навіть не довелося купляти якихось дорогих рішень для накопичення чи генерації енергії.

Загалом вважаю, що нам пощастило з тим, що росіяни обрали саме енергетику, а не, скажімо, військові частини для своїх ударів. Трансформатори можна замінити, а життя – ні. Тож без світла ми якось пересидимо.

Нікому не кажіть, але, якщо чесно, вважаю свою нинішню продуктивність вищою за торішню.

3. Я, як і всі розробники, генерую кілька нових ідей для ігор на день. Звісно, деякі з них про вбивство росіян… Але, знаєте, є одна істотна проблема з розробкою ігор про вбивство росіян: для неї доведеться робити росіян. А я найменше усього в своєму житті хотів би робити росіян.

4. Я майже впевнений, що ми випустимо нашу довгостраждальну Альфу 5, яка, певно, стане найяскравішою подією розробки, аж до фінального релізу. «Острів» нарешті зможе за правом називатися містобудівною грою, бо ми почнемо будувати щось дійсно схоже на місто.


Підсумки 2022 року з українськими розробниками ігор

Владислав Козловський

Fair Pixel, writer
Гра: Erra: Exordium

1. Відмовилися від локалізації на російську мову та підтримки російськомовної аудиторії. Насамперед це з якогось боку навіть і добре. Бо від російського давно було потрібно відходити. Український геймдев потужніший, кращий, багатший. Українізація контенту та посилення уваги до нашого ринку – це плюс. Хочеться, щоб у нас народжувалося більше унікальних проєктів, котрі робитимуть акцент на тому, що вони з України.

Щодо обмежень. Ну не буде у нас аудиторії російської, буде менш токсичності. Але від цього ніхто не помре, окрім самих росіян, котрі писатимуть «Гдє Русік?», а його нема – він помер.

2. Та як. Ноутбуки – сила і портативні акумулятори, типу Ecoflow. Якщо потрібен інтернет – то коворкінг або кафе. Трохи важко – але хлопцям на фронті важче, тож ми повинні працювати на перемогу.

3. Події цього року вплинуть на ігри, безумовно. Вплинуть на репрезентацію російських військ, на репрезентацію наших військ. Краще було б, щоб світ дізнався про наш край не таким чином… Але нічого не поробиш, на жаль. Чесно кажучи, хотілося б мати проєкт такого плану, як Сall of Duty, події в якому відбувалися би в Україні. Але все одно сумніви беруть, що вестерни до цього дійдуть.

4. Чекаємо виходу нашого проєкту на широкий загал і перемоги. Чесно, перемога буде найбільшим подарунком. Гру ми готові завершити і під ракетами, а от побачити перемогу… це те, про що ми мріємо.


Редакція дякує всім розробникам, хто долучився до цього опитування, та бажає їм, усім гравцям та читачам «Межі» перемоги та мирного неба на головою.