Майже завершений 2023 рік став першим повним роком моєї присутності на MEZHA.MEDIA як автора автомобільних оглядів. За весь 2023 рік вийшло майже 40 авторських матеріалів, пов’язаних з автомобілями та транспортом. Близько половини з вищезазначених матеріалів були тест-драйви нових автомобілів. Також великою групою матеріалів були «презентації автомобілів»: детальні матеріали про першу появу важливих автомобільних новинок у світі або в Україні. Плюс кілька матеріалів на вільні теми – наприклад, навіть тест-драйв електричного самоката! Здається, вийшла непогана основа для того, щоб підбити певні підсумки та назвати найцікавіші автомобілі й тенденції 2023-го.

Найкращий компактний легковий автомобіль – Opel Astra

Можливо дещо неочікувано, але переможцем буде Opel Astra. Фактично за 2023 рік в Україні було презентовано не так багато нових компактних легкових автомобілів. Серед представників традиційного звичного європейського C-класу додалось лише кілька цікавих новинок – наприклад, Opel Astra та Peugeot 308, які я порівнював між собою.

Зауважте на формулювання «традиційного/звичного»: цим термінам краще відповідає саме Opel Astra – з більш традиційним салоном, можливістю вибору бензинового двигуна, меншою ціною. Це просто більш поміркований та практичний вибір для покупця, який обирає звичний автомобіль традиційного С-класу. Ось за це й віддаю перемогу. Бажає все те ж саме, але більше емоцій? Чудово, як раз для цього існує Peugeot 308! Але в гонитві за емоціями можна рушити далі – у напрямку Peugeot 408: більше розмір, більше потужності, більше дизайну.

Найкращий середній легковий автомобіль – Peugeot 408 або Skoda Octavia

Так, я спеціально вписав цю категорію. Навіть з урахуванням того, що тут обмаль моделей, кого можна відзначити – тому довелось прописати дві моделі й обидві з «нюансами». Це відображення тенденцій на світовому ринку загалом та на українському ринку зокрема. Але насправді не все так погано й ще можна знайти кілька гарних легкових автомобілів!

Наприклад, вищезгаданий та оригінальний Peugeot 408 (сподіваюсь, скоро тут буде детальний тест) або приклад практичності та поміркованості у вигляді Skoda Octavia (довелось зазирнути у минулий рік, але воно того варте). Або ж є ще один варіант – великі автомобілі D/E-класу, які я обов’язково відзначу нижче.

Найкращий компактний SUV – Volkswagen T-Roc

Ось цей сегмент компактних кросоверів є однією з причин майже повної відсутності звичних автомобілів В/С-класу: Peugeot 2008, Suzuki Vitara, Suzuki S-Cross, Nissan Qashqai – вони виступають не лише конкурентами компактним SUV-моделям, але також й хетчбеками С-класу. Що вже тоді казати про Volkswagen T-Roc, який від початку був побудований як Golf-Cross? Приємне та легке керування, оптимальний 150-сильний двигун, гарне оснащення та комплектації. Не вистачало лише якісного салону – й ось оновлення автомобіля це принесло!

Насправді у моделі Volkswagen T-Roc була пара сильних конкурентів: це автомобілі DS 4 Cross та CUPRA Formentor. Перший привертає увагу розкішним салоном та гарним комфортом, плюс у нього ж вибір двигунів – бензин або дизель. Другий взагалі є родичем за VAG-технікою, теж пропонує вибір двигунів та навіть повний привод. Але, по-перше: це досить «нішеві» моделі. Мало дилерів, невелика пізнаваність – проти розвиненої дилерської мережі Volkswagen та чудової пізнаваності T-Roc, що робить його придбання більш логічним. Й по-друге: ці автомобілі дорожче. Так-так, компанія Volkswagen вміє ставити адекватні цінники!

Найкращий середній SUV – Mazda CX-5

Ось тут клас наповнений цікавими моделями ще більше, ніж попередній: Opel Grandland, Mitsubishi Eclipse Cross, Nissan X-Trail, Hyundai Tucson (особливо у версії Hybrid), а ще новинки Honda. Але відзначу автомобіль, який чудово відомий, вже не дивує деталями, проте все також залишається приємною натурою загалом – це Mazda CX-5.

Чому саме Mazda CX-5? Тому, що всі вищезгадані автомобілі пропонують практичність, гарні комплектації, просторий салон, достатньо великий багажник, передній повний привод, різні двигуни на вибір. Кожен в чомусь краще, в чомусь гірше. Проте лише кросовер Mazda CX-5 додає до цього переліку справжній козир – задоволення від керування. Тобто: все також відповідність правилам класу, все також практичність для родини, але ще й з вмінням дарувати миті радості для водія.

Найкращий великий SUV – Toyota Land Cruiser Prado та Lexus GX

Прийшов новий Prado, більше тут додати нічого. Незмінна рама, незмінний «серйозній» повний привод, незмінний турбодизель. Але тепер ще й з цікавим дизайном, більшою кількістю сучасного оснащення, варіантом гібридного двигуна. Ну й справді: що тут ще додати?

Наприклад, можна додати позашляховик Lexus GX: власний дизайн, розкішне оздоблення салону, більш потужний двигун. Впевнений, що ці два автомобілі стануть хітами продажів у своєму класі на найближчі 5-8 років. Тому ось така подвійна відзнака.

Найкращий електромобіль – Hyundai Ioniq 6

Електромобіль Hyundai Ioniq 6 дивним чином поєднує дуже цікавий дизайн та гарний салон, комфорт під час руху, високі технології (навіть для електромобільного світу), чудову динаміку. Ще й коштує порівняно адекватних грошей, як за такий перелік характеристик.

Проте не можу не відзначити ще один електромобіль, що розташований геть з іншої ринкової сторони. Це новий MG 4, що робить електромобілі відносно доступними та масовими. Це не тягне на перемоги у різноманітних конкурсах, але це тягне на «народні перемоги» у дворах будинків та на паркінгах. Цікава пара вийшла: приголомшливий високотехнологічний Hyundai Ioniq 6 та «народний» хетчбек MG 4; нічого не нагадує?

Найкраща технологія року – Nissan e-POWER

Здається, зараз всі вкладаються в електромобілі й на покращення звичайних автомобілів та двигунів вже просто не вистачає ресурсів. Але компанія Nissan сміливо йде в «ва-банк», запускаючи в серію геть новий та дуже цікавий гібрид e-POWER.

По-перше, це гібрид послідового типу, де всі ключові елементи послідовно поєднані в ланцюжок між собою: бензиновий ДВЗ – генератор – акумулятор – електромотор. По-друге, електромоторів може бути одразу кілька й це дозволяє реалізувати повний привод. По-третє, тут використовується двигун зі зміною ступенню стискування (ай… останні новини). Така сміливість технологічних рішень варта окремої відзнаки!

Провал року – Mazda CX-60

Це питання не повністю виправданих очікувань. Компанія Mazda дуже довго збиралась зі своєю новою платформою, двигунами, технікою. Дуже довго розповідала про перше втілення цього всього – у вигляді автомобіля Mazda CX-60. А потім виявилось, що автомобіль дещо «сирий». Все виглядає так, що ринок просто вже вимагав «ну коли там новинки?» й компанія Mazda здалась: випустили автомобіль, не встигнувши завершити всі налаштування свого фірмового «перфекціонізму». Шкода, що так змазали перше враження, оскільки насправді перспективи та можливості у нової техніки й справді дуже гарні – вже доведено Mazda CX-90.

За сумнівний титул в цьому заліку могли поборотись ще два автомобілі. По-перше, це новий кросовер Nissan X-Trail: ми з ним явно не зійшлись характерами з точки зору поведінки шасі, відчуття в поворотах, налаштування підвіски на комфорт тощо. Але все добре з відчуттям прискорення та динамікою, адже тут «вирішує» технологія e-POWER. Хочете собі купити Nissan X-Trail? Тоді раджу лише e-POWER; бажано з повним приводом e-4ORCE – нехай навіть й виходить дорого. По-друге, відзначу новий Volkswagen Passat, який втратив кузов «седан». Я розумію, що вже існує Volkswagen ID.7 та «Європа обирає універсал». Проте все одно це не вкладається в голові: руйнація власними руками ось таких автомобільних «основи основ». Тим більш, згадуючи конкурентів.

Позитив року – великі авто D/E-класу

Найбільш стійки моделі знову демонструють власну стійкість! Ага, це не помилка, я спеціально так написав і використав одне слово двічі в реченні – тому, що ці легкові автомобілі заслуговують слова «стійкість» у майже тотальному світі кросоверів. Йдеться про нові седани Toyota Camry та Hyundai Sonata, а також новий ліфтбек Skoda Superb (який так схожий на седан). А ще ж цього року дебютували нові Mercedes-Benz E-класу та BMW 5-серії: ну справжній парад седанів! Проте якщо преміальні німецькі автомобілі «вічні» та мають своїх вірних фанатів, то масові моделі постійно перебувають у конкуренції не лише між собою, але й зазнають ринкового тиску з боку SUV-моделей. Однак – все ж ці новинки виходять!

Звісно, цікавих подій в автомобільному світі було набагато більше. Варто згадати старт поставок Tesla Cybertruck, дебют Dacia Duster (напевно, у нас буде з назвою Renault Duster), повернення Jeep в Україну тощо. Автомобільний ринок намагається жити та рухатись вперед – як у світі загалом, так і в Україні зокрема.

Ось на цьому власний рейтинг вважаю завершеним. Проте, звісно, чекаю ваших особистих відгуків в коментарях – що найбільше вразило в автомобільному світі у 2023 році? Обов’язкового перегляну та із задоволенням відповім на питання. Ну а зараз – до зустрічі в нових статтях вже нового 2024 року. І бажаю нам всім, щоб він нарешті приніс мир Україні!