Зараз існує такий напрям музики New Retro Wave – це сучасні композиції, але зі стилістикою електронної музики 1980-х років. Ось седан Hyundai Ioniq 6 – це теж саме, але серед електромобілів. Він взяв ідеї індустріальної революції 1920-1930-х років, він взяв стилістику фантастичних фільмів та комп’ютерних ігор 1970-1980-х років, а потім він все це помножив на суперсучасні технології 2020-х років. Й що вийшло у підсумку?

Дизайн: вражаючий, оригінальний, синтетичний

Слова «вражаючий» та «оригінальний» – це про зовнішній вигляд електромобіля. Загальний профіль кузова Hyundai Ioniq 6 нагадує німецькі преміальні автомобілі, світлодіодні фари схожі на мигдаль, а суцільний ліхтар ефектно спалахує «пікселями» при гальмуваннях. А ще особливої уваги заслуговує срібляста матова фарба: дуже оригінально. Дизайн такий, що його хочеться розглядати й цінувати не поспішаючи та в деталях.

Електромобіль Hyundai Ioniq 6 вийшов чималим: довжина перевершує 4,85 метра, ширина складає 1,88 метра, висота майже сягнула 1,5 метра. Колісна база дорівнює 2,95 метра. Проте всі ці метри сповнені натхненням: дуга підвіконня, форма окремих деталей, контрастні глянцеві вставки, ефектна пара спойлерів. Відчувається, що творці нікуди не поспішали, а натхненно вимальовували кожну деталь цього електричного седана.

Виходить, слово «синтетичний» було сказано про салон? Коли споглядаєш біло-сірий інтер’єр, де панують пластики – здається, що так. Але ж погляньте уважно: ось рифлені карти дверцят, що нагадують мушлі. Ось приємна натуральна шкіра на сидіннях, що оброблена особливою олією. А ось панелі, зроблені з перероблених матеріалів.

Навіть якщо відійти від матеріалів – то всередині безліч цікавих особливостей: двоповерхова центральна консоль з розміщеними кнопками керування склопідіймачів, висувний ящик з боку пасажира, напівпрозорі кишені з м’яким підсвічуванням, бокові кнопки для можливості посунути переднє сидіння або розкласти його в позицію напівлежачи. Безліч цікавих особливостей – і ще більше місця. Навіть попри профіль даху, позаду цілком вистачає місця над головою для людини середнього зросту та по-справжньому «з запасом» для ніг вже навіть для людини зі зростом більше середнього. А попереду взагалі можна непогано розгулятись. Лише багажний відсік викликає питання: об’єм 401 літр та невеликий отвір для завантаження.

Футуристично-реалістичний дизайн знаходить своє продовження й в салоні електромобіля Hyundai Ioniq 6, який дивує не лише дизайном, але й оздобленням – комбінація перероблених матеріалів та натуральної шкіри. Чотири пікселі на кермі – це літера «Н» (логотип компанії), записаний азбукою Морзе; й водночас – це індикатори зарядки, зміни режимів руху, вмикання заднього ходу. Місця вдосталь, а ось задній багажник такий собі. Що стосується додаткового багажника, то в електромобілів з приводом 4WD попереду лише невелика ніша; але в електромобілі з приводом 2WD тут вже буде +45 літрів.

Техніка: спеціальна платформа E-GMP

Однією з ключових особливостей електромобіля Hyundai Ioniq 6 є платформа E-GMP, на якій його побудовано. Ця платформа передбачає можливість встановлення одного електродвигуна позаду (задній привод) або двох електродвигунів (повний привод), можливість розміщення акумуляторів різного розміру в межах колісної бази (для моделі Hyundai Ioniq 6 пропонуються акумулятори ємністю 53 кВт·год. або 77,4 кВт·год.), незалежну передню підвіску МакФерсон та незалежну задню 5-важільну підвіску. Але головна особливість платформи E-GMP – це електрична архітектура, розрахована на роботу з напругою до 800 вольтів: серед іншого, це дає можливість значно підвищити доступну потужність під час зарядки акумулятора. Так, електромобіль Hyundai Ioniq 6 може приймати постійний струм (DC) з потужністю до 350 кВт, що наразі є одним з рекордних показників у світі – це дає можливість зарядити акумулятор у межах 10-80% всього за 18 хвилин. Звісно, електромобіль також можна заряджати й змінним струмом (АС): тоді можна розраховувати на потужність до 11 кВт – тобто, для повного заряду акумулятора знадобиться близько 5,5-7 годин в залежності від його ємності. Звісно, передбачена можливість зарядки від DC-терміналів з напругою 400 вольтів, терморегуляція батареї, «тепловий насос» та все інше, що ми звикли бачити в сучасних електрокарах.

Крім того, варто відзначити й технологію V2L, коли електромобіль може не тільки приймати електричний струм, але й віддавати його зовнішнім користувачам. Така особливість зустрічається й на деяких інших електромобілях. Проте особливість електрокарів Hyundai на платформі E-GMP у тому, що тут вже навіть передбачені звичайні побутові розетки.

Що ще варто відзначити в конструкції моделі Hyundai Ioniq 6 – то це чудову аеродинаміку (Cd=0.21), на яку працює буквально все: загальний профіль кузова, «закриті» колісні диски, приховані ручки дверцят, похила задня частина з подвійним спойлером. А ще можна згадати надсучасне оснащення моделі, де знайшли собі місце «піксельні» адаптивні фари та камери-дзеркала заднього огляду з додатковими дисплеями по краях передньої панелі салону. Проте якщо до цього часу всі технічні особливості моделі Hyundai Ioniq 6 викликали повагу та приємне враження, то ось дзеркала-камери запам’ятались негативом: зображення якісне, але кут огляду не можна змінювати поворотом чи нахилом голови – камери завжди показують один ракурс.

Платформа E-GMP дає можливість гнучко комбінувати різний розмір акумуляторів та кількість електромоторів (й, відповідно, тип приводу). Найбільший запас дистанції пробігу дає комбінацій великого акумулятора та одного заднього електромотора – максимум 614 км за правилами вимірювального циклу WLTP. Тестовий електромобіль був представлений у максимальній комплектації: він має великий акумулятор, проте вже два електромотори та повний привод – у такому випадку обіцяний запас ходу складає 583 км також за правилами циклу WLTP. Проте також ця версія виділяється найвищим показником потужності (сумарно 239 кВт або 326 к.с.) та крутного моменту (сумарно 605 Нм) – тому «сотня» обіцяна за 5,1 секунди, а максимальна швидкість має сягати 185 км/год. І що ж електромобіль Hyundai Ioniq 6 покаже в реальності?

За кермом: м’яка потужність та гнучкість керування

Чудове поєднання комфорту та динаміки, при цьому – з легким та зрозумілим керуванням! Перш за все, електромобіль Hyundai Ioniq 6 дарує неочікувану м’якість ходу: він розрівнює майже будь-які погані дороги та ковтає майже будь-які нерівності. При цьому враження від комфорту підвіски доповнюється акустичним комфортом. Навіть за мірками неговірких електромобілів, в салоні Hyundai Ioniq 6 дуже тихо – мінімум звуків від підвіски, мінімум аеродинамічних шумів на високих швидкостях.

А швидкості й справді можуть бути високими: електрокар Hyundai Ioniq 6 демонструє вражаюче прискорення – один нерозривний потяг, один лінійний рух до вершин, що реально захоплює подих та не відпускає протягом блаженних п’яти секунд. При цьому, седан Hyundai Ioniq 6 буквально «спраглий» до високих швидкостей: він чудово тримає дорогу та тризначних показниках, зберігає достатнє прискорення для обгонів – лишень би вистачало зарядки акумулятора з таким темпом.

Бажаєте рухатись більш ощадливо? Тоді обирайте режим «ЕСО» у якому зазвичай працює лише задній електродвигун. В цьому випадку прискорення до «сотні» займає вже не 5-5,1 секунди, а близько 7,5-8 секунд, проте й цього вистачає у звичайних міських умовах руху. До речі, різниці між «нормальним» та «спортивним» режимами з точки динаміки немає. А ось з точки зору вражень, різниця є: в спорт-режимі кожне натискання на педаль акселератора відзначається різким прискоренням, що так і намагається вкласти вашу голову у підголівник. Щоправда, жоден з режимів не здатен прибрати крени кузова: вони невеличкі (дякувати класичному кузову-седану), проте все ж таки є. До речі, якщо вже казати про віражі, то повертає електромобіль Hyundai Ioniq 6 досить непогано – в один рух, без зносів/заносів, під чітким контролем керма. До речі, доволі легкого керма: все ж тут головний комфорт, а не спортивна важкість – не забули?

Однак кнопка на кермі приховує безліч характерів Hyundai Ioniq 6: спортивно-різкий, нормально-динамічний, еко-розслаблюючий. Цікаво, що в кожному варіанті змінюється оформлення панелі приладів та показники запасу ходу. Також можна гнучко керувати рекуперацією: регулювати бажаний рівень пелюстками під кермом, обирати «AUTO»-режим або керування «в одну педаль». Заявлені швидкісні показники електромобіль підтверджує без питань, а ось щодо автономності пробігу… Мій середній рівень споживання енергії по місту складав близько 15 кВт·год. на 100 км (мінімум був 13, максимум був понад 20) – якщо згадати ємність акумулятора, то виходить запас ходу близько 500 км на одному повному заряді. На «трасовій сотні» електромобіль споживає близько 18 кВт·год. на 100 км шляху.

Вартість: яка ціна Hyundai Ioniq 6 в залежності від комплектації

Електромобіль Hyundai Ioniq 6 в Україні пропонується з двома акумуляторами, заднім або повним приводом, у двох комплектаціях – загалом маємо комбінації з трьох версії; плюс опції.

Гамму відкриває Hyundai Ioniq 6 Elegance 53 2WD вартістю від 1 998 600 грн або $53 тис. В цьому випадку маємо акумулятор ємністю 53 кВт·год., один електродвигун (потужність 111 кВт або 151 к.с. крутний момент 350 Нм) та задній привод. Комплектація Elegance пропонує наступне: фронтальні та бокові подушки безпеки, шторки безпеки, центральну подушку безпеки, контроль рядності та утримання у смузі руху, асистенти запобігання зіткненню в різних умовах, контроль «сліпих зон» дзеркал, роздільний 2-зонний «клімат», адаптивний круїз-контроль, електроприводи налаштувань сидінь та кришки багажника, підігрів передніх та задніх сидінь, вентиляція передніх сидінь, підігрів керма, датчики паркування попереду та позаду, камера заднього огляду, мультимедійна система з 12,3-дюймовим дисплеєм, підтримка Apple CarPlay та Android Auto, цифрова панель приладів з 12,3-дюймовим дисплеєм, світлодіодні фари Bi-LED з інтелектуальним управлінням, комбіноване оздоблення салону «шкіра + тканина», легкосплавні 18-дюймові колісні диски, ін.

На наступному рівні розташовано електромобіль Hyundai Ioniq 6 Elegance 77.4 2WD вартістю від 2 175 700 грн або $58 тис. Комплектація та перелік оснащення ідентичний, проте відрізняється технічна частина: встановлено максимально можливий акумулятор (77,4 кВт·год.), а єдиний задній електромотор став потужніший (168 кВт або 229 к.с. та 350 Нм).

Вершиною лінійки є Hyundai Ioniq 6 Тор 77.4 4WD вартістю від 2 333 100 грн або $62 тис. Маємо великий акумулятор, проте вже два електромотори (сумарно 239 кВт або 326 к.с. та 605 Нм), а також повний привод. Крім того, маємо розширену комплектацію, що додатково містить: систему відеомоніторингу «сліпих зон» дзеркал, камери кругового огляду, проєкцію на лобове скло, оздоблення сидінь екошкірою, тонування бокових та заднього скла, ін.

Адаптивні світлодіодні фари, пара 12,3-дюймових дисплеїв, розділений 2-зонний «клімат», вентиляція та підігрів сидінь, легкосплавні 18-дюймові колісні диски, адаптивний «круїз» та купа система допомоги водію – це є завжди, у будь-якій комплектації електромобіля. Максимальна версія Тор передбачає повністю шкіряний салон, круговий огляд, проєкцію на лобове скло. Панорамний скляний дах та дзеркала-камери – це пакетні опції.

Й наприкінці кілька слів про конкурентів. Звісно, першими суперниками варто назвати електромобілі Tesla Model S та Tesla Model 3. Проте перша дорожча – хоча й більша за розміром та пропонує більше потужності. А ось «трійка» навпаки: коштує однаково або дешевше – проте менша за розмірами й салоном та більш жорстка на ходу. Напевно, одним з найбільш небезпечних суперників можна назвати BMW i4 у початкових версіях: відомий бренд, схожі розміри та формат, є мережа дилерів та гарантія. Крім того, потенційним суперником може бути електрокар Volkswagen ID.7 – схожа концепція, хоча й не такий вражаючий дизайн.

Підсумки тест-драйву Hyundai Ioniq 6

Якщо казати загалом, то: електрокар Hyundai Ioniq 6 є одним з найкращих прикладів того, в якому напрямку рухається електромобільний світ. І справа не лише у високій потужності, гарній динаміці, комфортній підвісці, широкому переліку оснащення, прийнятній дальності ходу, можливостях швидкої зарядки… Хоча, звісно, в електромобілі Hyundai Ioniq 6 все ще є. Але ж дивиться ширше. Річ у тім, що Hyundai Ioniq 6 – це чудове поєднання культової футуристичної стилістики минулого з технологіями вже наступаючого майбутнього. Ось про що хтось мріяв у дитинстві – сьогодні вже стає реальністю у вигляді електромобіля Hyundai Ioniq 6.

Автомобіль надано – Хюндай Мотор Україна