Нарешті зустрічаємо новий Nissan X-Trail в Україні! Це найбільш «свіжа» модель в українському модельному ряді Nissan та ще з титулом «флагмана» для нашого ринку: більших, дорожчих, потужніших автомобілів Nissan в салонах офіційних дилерів наразі не представлено. Наче підтверджуючи свій статус, новий кросовер Nissan X-Trail не просто з’явився у новому покоління, але й приніс нову технологію e-POWER e-4ORCE – це означає електрифікований силовий агрегат та електричний повний привод. А чим ще зможе привабити автомобіль?

Дизайн Nissan X-Trail: кросовер-позашляховик

Можете звинувачувати мене в сексизмі, але новий Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE виглядає відверто «чоловічим» автомобілем. Багато прямих ліній, майже прямокутні фари, масивна передня частина з широкою решіткою радіатора, фірмовий згин на задньому вікні. Формально автомобіль Nissan X-Trail – це кросовер. Але всім своїм зовнішнім виглядом він намагається бути схожим на справжні брутальні позашляховики.

Новий Nissan XTrail серії Т33 виглядає масивним, потужним, великим. Візуально новинка натякає на автомобілі серії Т30 та Т31; хоча насправді він став навіть трошки коротшим у порівнянні з попередником серії Т32. Ось точні розміри: довжина – 4,68 метра; ширина — 1,84 метра; висота – 1,73 метра; колісна база – 2,705 метри. Отже, різниця у розмірах з попередником мінімальна, інколи навіть в «мінус», колісна база взагалі однакова. А що в салоні?

Всередині нас очікує чудовий простір та геть нові форми передньої панелі: відтепер все побудовано навколо горизонтальних ліній, що наче підкреслюють ширину салону. Плюс додайте два 12,3-дюймових дисплеї, які працюють на відчуття сучасності. Плюс додайте окремий блок «клімату» та бездротову зарядку під ним, які працюю на відчуття зручності. Плюс додайте масивну двоповерхову центральну консоль, яка працює на відчуття оригінальності.

Окрім повністю зміненої передньої частини салону, новий Nissan X-Trail також пропонує більше простору та зручності позаду. Насправді ще кросовер Nissan X-Trail Т32 був чудовим варіантом для великої сім’ї: гарний запас простору, рухомі задні сидіння, підігрів другого ряду. Що тут можна додати? Ну, наприклад, окрему зону «клімату» та шторки від сонця на бокових вікнах.

А ще новий Nissan X-Trail додає третій ряд сидінь. Така опція існувала раніше, але вперше стала доступна в Україні саме з появою нового покоління моделі. Звісно, у випадку 4,7-метрового автомобіля складно розраховувати на просторий третій ряд, проте в принципі його наявність є перевагою серед конкурентів. Але зважайте, що тоді приблизно на 100 літрів зменшується об’єм багажника та дещо втрачається його зручність. Ось краще погляньте на тестовий 5-місний автомобіль і його багажник – 575 літрів простору та подвійні полички.

Салон геть новий за дизайном та виділяється цікавими деталями: двоповерхова центральна консоль, прошиті м’які сидіння (яким чомусь не вистачає функції масажу та/або вентиляції); плюс чудовий запас простору та зручності для пасажирів позаду. Дисплей панелі приладів, джойстик на центральній консолі, розміщення акумулятора в багажнику під рухомими поличками – все це натякає, що перед нами Nissan XTrail у версії e-POWER; а круглий селектор натякає, що автомобіль має повний привод e-4ORCE. Отже, техніка…

Конструкція Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE: подвійна електрифікація

Тут дозволю собі згадати статтю про Nissan Qashqai e-POWER, де вперше розбирали електрифіковану систему e-POWER. Швидко і коротко: бензиновий двигун 1.5 VC-Turbo зі змінним ступенем стискування, він використовується лише для приводу генератора; далі до справи береться проміжний акумулятор та електропривод – рух автомобіля відбувається виключно за рахунок електромотора, що обертає передні колеса. Аналогічна схема використовується й тут, але з нюансом. Якщо Nissan Qashqai e-POWER пропонує потужність 140 кВт, то «старший» кросовер Nissan X-Trail e-POWER готовий запропонувати вже 150 кВт потужності та 330 Нм крутного моменту на додачу – проте все це на передньому приводі.

Але цікавіший додаток e-4ORCE: за цим позначенням ховається додавання ще одного електромотору, що вже обертає задні колеса. Саме так створена схема з електрифікованим повним приводом. Задній електромотор має потужність 100 кВт та 195 Нм крутного моменту. Проте просто арифметично (150 + 100) потужності складати не можна, оскільки електромотори працюють у різних режимах: замість 250 кВт отримаємо сумарну потужність 157 кВт або 213 к.с.

Хоча окрім додаткового електромотора у приводі задніх коліс, версія Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE також вирізняється розширеними переліком режимів руху. Так, до стандартних режимів «нормально/спорт/еко» також додані режими для снігу та бездоріжжя. Всі ці режими вибираються через круглий селектор на центральній консолі. Тому якщо побачили такий в салоні нового Nissan X-Trail – то одразу розумієте, що маєте справу з найбільш технологічною версією e-POWER e-4ORCE.

Головна особливість Nissan XTrail ePOWER e-4ORCE полягає у використанні одразу двох електромоторів – окремо для приводу передніх та задніх коліс. Впізнати складну техніку під капотом та на задній осі вдається завдяки численним яскравим високовольтним дротам. А ось впізнати цю техніку в салоні допоможе круглий перемикач режимів руху. І як все це їде?

Що дає подвійне «е»: динаміка та економічність Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE

Все, що стосується керування прискоренням, динамікою, швидкістю, гальмуваннями – все добре. Реально кросовер Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE завжди рухається завдяки електромоторам, то ж у прискореннях нагадує електромобіль: лінійна та нерозривна тяга, відсутність пауз у натисканні педалі акселератора та реальному прискоренні. Плюс присутність системи рекуперації енергії, яку можна активувати через В-положення джойстика на центральній консолі. Також передбачене налаштування e-Pedal, що дає змогу сповільнювати автомобіль навіть без натискання педалі гальм – він починає зупинятись вже коли водій відпускає акселератор. Отже, маємо логіку керування електромобілем.

Проте не простим, а з повним приводом та двома електромоторами. Так, «сніжний» режим передбачає активну роботу двох електромоторів, проте дуже м’які та розтягнуті реакції на натискання педалі акселератора – все, щоб не допустити пробуксовування. Натомість режим для бездоріжжя також передбачає обов’язкову постійну роботу двох електромоторів, проте реакції вже куди більш жваві. До речі, дещо схоже на режим «спорт», в якому кросовер Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE готовий набирати «сотню» за сім секунд з копійками. Проте спочатку це не відчувається: навіть в «спорті» вся потужність навалюється не миттєво, а нарощується поступово, хоча й дуже активно. Ось встиг перевести подих, поглянув на спідометр – і зрозумів, що за динамікою набору швидкості Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE є одним з кращих в класі.

Однак все, що стосується налаштування шасі, ходової частини, відчуття за кермом – все з нюансами. Хочеться сказати, що автомобіль м’який та комфортний: часто він наче «пливе» по ямах, доволі тихий на дорозі, розмірено кланяється кожному повороту. Але ж бувають випадки, коли підвіску «пробиває» й вона дає в салон відчутний поштовх. Та й кермо – просто кермо: середня гострота, звичайні відгуки на поворот, мінімум зворотного зв’язку. Ну а про крени та нахили в поворотах, я подіваюсь, ви вже все зрозуміли. Новий кросовер Nissan X-Trail точно не створений для задоволення від проходження віражів. Але ж система e-POWER e-4ORCE хоча б дозволяє отримувати задоволення від прямолінійного руху, прискорення, економічності…

Бензиновий двигун добре помітно під капотом, але насправді за 7-секундну динаміку відповідають два електромотори, що приховані в глибині кузова. Різноманітні додаткові режими та налаштування реально впливають на поведінку автомобіля. Цікаво, що кросовер плюс-мінус виконує паспортні нормативи не лише в питаннях динаміки та швидкості (0-100 км/год за 7-7,2 секунди та 180 км/год максимум), але також і у споживанні пального (6,3-6,7 л на 100 км у комбінованому циклі): у мене по місту стабільно виходило 6-6,5 літрів, схожий показник тримався й на трасі за швидкості близько «сотні».

Вартість Nissan X-Trail у різних комплектаціях

А тут вже дозволю собі згадати перше знайомство з новим Nissan X-Trail, де детально розбирали комплектації та вартість. Коротко – понад два десятки версій, передній або повний привод, кілька варіантів силових агрегатів та 5- або 7-місний салон. Загалом всі версії Nissan XTrail вкладаються в діапазон 1,2-2 млн грн або $32-54 тис. Але є нюанси.

Наприклад, стартова комплектація VISIA за 1,2 млн грн. ($32 тис.) вже добре оснащена: легкосплавні 18-дюймові колісні диски, LED-фари, контроль рядності руху, моніторинг «сліпих зон» дзеркал та перехресного руху позаду, інтелектуальний «круїз», шість подушок безпеки тощо. Але такий автомобіль пропонується лише у версії 1.5 VC-T MHEV та з 5-місним салоном.

Бажаєте отримати камер заднього огляду, безключовий доступ, клімат-контроль, підігрів передніх/задніх сидінь? Тоді потрібно брати ACENTA – і така комплектація одразу додає близько 100 тис. грн до початкової вартості. Бажаєте отримати версію e-POWER? Тоді докладіть ще приблизно 150 тис. грн додатково. А повнопривідний варіант e-POWER e-4ORCE означає ще 120 тис. грн до вже вищеописаного – ось вже виходить Nissan X-Trail ACENTA e-POWER e-4ORCE вартістю майже 1,6 млн грн або близько $42 тис.

А далі ще більше. Комплектація N-CONNECTA (плюс ще близько 100 тис. грн) може запропонувати цифрову 12,3-дюймову панель приладів та 12,3-дюймовий центральний сенсорний дисплей, камери кругового огляду, фонове підсвічування салону. Комплектації TEKNA та TEKNA+ (плюс 170-190 тис. грн) додатково пропонують шкіру, аудіо BOSE, проєкцію на скло тощо. Ну й згадаємо про 7-місний салон – він коштує додатково близько 30 тис. грн.

Як це зазвичай буває, тестовий кросовер Nissan XTrail був представлений у максимальній комплектації – що з точки зору техніки ePOWER e-4ORCE, що з точки зору комплектації TEKNA+. Остання означає наявність всього, що може запропонувати сьогодні цей автомобіль: адаптивне дальнє світло та 19-дюймові колісні диски, шкіряний салон панорамний дах, підігрів всіх сидінь та 3-зонний «клімат», пара 12,3-дюймових дисплеїв та круговий огляд. Можна ще додати 7-місний салон (тестовий кросовер був 5-місним), але, як на мене – то краще саме 5-місний: в нього більший та зручніший багажник замість пари куцих сидінь. Вартість саме такого автомобіля – майже 2 млн грн або близько $53 тис.; аналогічний автомобіль, але з 7-місним салоном вже перетинає позначку 2 млн грн.

Дорого? Більшість конкурентів будуть або дешевші, або коштують аналогічних грошей. Ще й у випадку, наприклад, автомобіля Toyota RAV4 можна отримати широкий вибір комплектацій, звичайні або гібридні 4-циліндрові двигуни, повний привод з базовим мотором тощо – але Nissan X-Trail відповідає салоном: більше простору, більше зручностей позаду, є 7-місний варіант. Іншим конкурентом виступає Mazda CX-5 зі своїм драйвовим характером та якісним оздобленням інтер’єру – проте Nissan X-Trail знову відповідає зручним сімейним салоном та економічними гібридами. Можна згадати недорогий та просторий Mitsubishi Outlander (також є 7-місний варіант) – але тут Nissan X-Trail робить ставку на сучасні технології. Напевно, найскладнішою виглядає конкуренція з Hyundai Tucson: є передній або повний привод, є багато варіантів двигунів (бензин/дизель/гібрид) та комплектацій; але немає 7-місного салону.

Підсумки тест-драйву Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE

Ось відповідь на питання заголовка: так, новий Nissan X-Trail став значно кращий за попередників – більш сучасний, більш продуманий, більш технологічний. А подвійна «е»-версія e-POWER e-4ORCE – взагалі найкраще втілення того, що може запропонувати цей кросовер.

Проте автомобіль став не лише значно кращим, але ж й значно дорожчим. І тому залишились неприємні питання. Чи готові клієнти кувати новий Nissan X-Trail у таких кількостях, як купували його попередника? А які версії будуть переважати у продажах: більш доступні 1.5 VC-T MHEV або більш технологічні e-POWER та e-4ORCE? Зрештою, чи не призведе все це до того, що клієнти будуть обирати суперників?

Відповіді на ці питання дасть лише час та показники продажів. Однак вже зараз зрозуміло, що новий Nissan X-Trail явно не буде лише статистом у своєму класі, а радше навпаки – він буде одним з його лідерів. Просто розумієте: ну дуже потужний та великий стрибок вперед зробив цей автомобіль! Згодні? Тоді будьте готові за це платити.

Тест-драйв Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE: геть новий – у всьому кращий?

Автомобіль надано – Nissan Україна