Після першого заочного знайомства з автомобілем Mazda CX-60 прийшов час і для реальної зустрічі – отже, тест-драйв! Причому одразу подвійний: порівняємо потужну 3,3-літрову 6-цилідрову версію у стилі «топ-максимум» з більш доступною 2,5-літровою версією у стилі «мені вистачить». Що запропонує Mazda CX-60 загалом? І що запропонує кожен двигун окремо?

Дизайн: класичний стиль, благородні пропорції

Напевно, саме такими словосполученнями можна описати дизайн Mazda CX-60: довгий капот та «купол» салону, що посунутий назад. На дверцятах маємо примітні вигини, які гарно «грають» світлом – автомобіль цікаво розглядати під різними кутами. Попереду маємо невеличкі фари, де модулі освітлення встановлені один над одним – оригінальне рішення для дизайнерів Mazda, які зазвичай просто розтягували фари в горизонталь. А ще маємо багато чорно-лакованих поверхонь: решітка радіатора, колісні диски, вставки на передніх крилах, кутки переднього бампера – все це є особливістю максимальної 6-циліндрової версії Mazda CX-60.

Дизайн Mazda CX-60 одночасно класичний та «свіжий»: традиційні пропорції з довгим капотом та відсунутим назад салоном поєднуються з численними новими стилістичними рішеннями. За розмірами кросовер Mazda CX-60 намагається не просто зайти в клас DPremium, а навіть бути одним з його найбільших представників: довжина – 4,75 метра; ширина – 1,89 метра; висота – 1,68 метра; колісна база – 2,87 метра.

Салон стримано-класичний, тут панує чорний колір та сріблястий декор. Хромовані смужки на кермі, кнопках, дефлекторах вентиляції питань не викликають. Однак звичайні декоративні вставки, пофарбовані в сріблястий колір з «рифленим малюком» вже питання викликають: від автомобіля, що намагається позиціюватися в сегменті D-Premium, очікуєш справжній метал в оздобленні салону.

А ще питання викликає запас простору: кросовер Mazda CX-60 помітно більший за модель Mazda CX-5 ззовні – але всередині вони приблизно однакові. Напевно, все через компонування Mazda CX-60 з поздовжнім встановленням двигуна та його сильним зміщенням до центру колісної бази. Не сказати, що в салоні тісно, проте від зростання розмірів очікуєш відповідного більшого простору. Але у випадку Mazda CX-60 виграв лише багажник – маємо 570/1726 літрів.

Проте також маємо гарну посадку водія: високе положення сидіння покращує огляд, міцний центральний тунель наче підтримує збоку. А ще він забезпечує місце для джойстика «автомата», який буквально лягає сам в руку. Завдяки Г-подібній схемі перемикання, оперуєш перемикачем навіть не рухом руки, а рухом долоні. Кермо та панель приладів – це взагалі шедевр в мініатюрі (останніми роками Mazda в цьому «сильна» на всіх моделях): є відчуття утримування автомобіля в руках, є приємна взаємодія з кнопками, є гарна картинка панелі приладів для очей. Ось так складається враження, що кросовер Mazda CX-60 створено саме для водія, який буде зосереджений на керуванні. А вже потім для пасажирів, які будуть розглядати салон.

Дизайн стриманий, оформлення традиційне – поєднання чорного кольору та сріблястого декору. Передні сидіння зі шкірою NAPPA пропонують підігрів та вентиляцію, задні сидіння мають підігрів та можуть регулюватись за кутом нахилу (але в невеликому діапазоні). Багажник великий, є бокова кишеня, проте не вистачає гачків. Знизу ховається домкрат та інструменти, а також ніші для дрібних речей – це зручно.

Техніка: нова платформа, великий «турбо», маленький гібрид

Кросовер Mazda CX-60 побудовано на новій платформі, яка є основою лінійки Large Product Group: це історія про всі майбутні великі автомобілі Mazda. Особливістю такої платформи загалом є повздовжнє розташування двигуна, повний привод (з акцентом на задню вісь), широкі можливості електрифікації (впровадження гібридів) та створення нових силових агрегатів. Ось на останньому пункті й варто зупинитись окремо.

Адже тестовий автомобіль Mazda CX-60 був оснащений 3,3-літровим бензиновим двигуном з рядною схемою розташування шести циліндрів – вже майже забутою, але яка сьогодні активно повертається! Цей двигун також вирізняється системою безпосереднього упорскування пального та наявністю турбіни, що вже виглядає багатообіцяюче. Але ж рушимо далі – й знайдемо «м’який гібрид» MHEV та 8-ступеневий «автомат» з пакетом фрикціонів замість гідротрансформатора: все це вперше для Mazda.

Від MHEV-гібрида не варто очікувати багато, тут лише 12-кіловатний електромотор (17 к.с.) та невеличкий (0,33 кВт·год) літій-іонний акумулятор. Така гібридна система не може зрушити автомобіль з місця та дозволити йому проїхати кілька кілометрів на електриці. Проте MHEV-гібрид дозволяє короткочасно вимикати двигун на ходу та швидко запускати його, а також додає потужності й крутного моменту під час перших секунд прискорення. Загалом під капотом ховається 284 к.с. (5000-6000 об/хв) потужності й 450 Нм (2000-3500 об/хв) крутного моменту.

Нарешті, тут геть нова електроніка в салоні. Нехай мультимедійна система за структурою меню загалом вже знайома по моделі Mazda CX-30, проте вирізняється великим 12,3-дюймовим дисплеєм та системою персоналізації водія: вона запам’ятовує обличчя та активує всі збережені налаштування. А ось повністю цифрова панель приладів – це взагалі новина для Mazda: кольоровий 12,3-дюймовий дисплей, кілька варіантів дизайну в залежності від режиму руху, окремі налаштування під роботу адаптивного «круїзу» та комплексу I-ACTIVESENSE.

Головна особливість Mazda CX-60 з точки зору «заліза» – це силова установка загалом: поєднання 6-циліндрового турбодвигуна, 8-ступеневого «автомату», MHEV-гібрида. Головна особливість з точки зору «електроніки» – це повністю цифрова 12,3-дюймова панель приладів. Мультимедійна система знайома за структурою меню, проте вирізняється великим дисплеєм (діагональ також 12,3 дюйма) та розширеним переліком функцій: наприклад, є функція розпізнавання обличчя водія та налаштування всіх систем.

За кермом: гарний результат, але є потенціал для більшого

Маючи такий потужний двигун під капотом, кросовер Mazda CX-60 одразу робить ставку на динаміку. Перша мить старту з місця наче й не вражає, навіть встигаєш розпочати думку: а де ось це все? Й в цей час «оце все» починає вивільнятись класним прискоренням під не менш класний звук, що нагадує компресорний мотор. Двигун насправді «оживає» на 2-2,5 тисячі обертів й далі вже не відпускає до 6+ тисяч – він тягне, наче бурлить вулкан!

Одна розтягнута нескінченна мить потужності. Звучить абсурдно, проте десь так воно і є. Водночас: ось поглянули на цифри замірів динаміки – а там лише «виїзд» з семи секунд. Не полишає враження, що цей двигун здатен на більше. Десь приблизно на 345 к.с., які вже є в автомобіля Mazda CX-90: якби такий «табун» запрягти у більш компактний кросовер Mazda CX-60, то це було б ще цікавіше! Хоча окрім динаміки та звуку в режимі «все на максимум», двигун пропонує й дещо інше – м’яку тягу на низьких обертах: спокійний рух по місту відбувається з показниками тахометра близько 1,2-1,3 тисячі. Й за необхідності плавних прискорень, вони можливість навіть без перемикань «автомату» вниз, а просто завдяки мотору.

Так можливо автомобіль Mazda CX-60 – це геть не про динаміку, а про солідність? Тоді стає зрозумілим налаштування підвіски, особливо задньої, яка дозволяє собі розхитування. Коли швидко їдеш, особливо в поворотах, отримати розхитування задньої частини кузова – ну це таке собі задоволення. Але ж, дякувати, так вдається досягти певного комфорту рух. Схожа ситуація й з кермом автомобіля: більш як три оберти від упору до упору – це явно не про спортивну гостроту керма. Хоча якщо казати про загально прийняти автомобільні межі, то кросовер Mazda CX-60 ось наче й повертає нормально, не впирається у віраж.

Головну роль грає 6-циліндровий мотор, якому допомагає 8-ступеневий «автомат» з майже непомітними перемиканнями. До речі, поруч з джойстиком «автомату» встановлено селектор режимів руху: динаміка залежить від обраного режиму та методу старту, але по максимуму – кросовер Mazda CX-60 виїжджає з семи секунд. При цьому він цілком може їздити по місту з рівнем споживання палива 10,5-11 л на 100 км; однак цей показник може суттєво змінюватись: мінімум по місту був близько 9 л на 100 км, максимуми сягали 13-14 літрів. На трасовій «сотні» автомобіль споживає близько 6,5 літрів пального.

Тепер порівняємо з тим, що обіцяно технічними характеристиками: прискорення 0-100 км/год – за 6,9 секунди; максимальна швидкість – 219 км/год; споживання палива в місті – 11 л на 100 км; споживання палива та трасі – 6,2 л на 100 км шляху. Загалом майже все підтверджено.

Ще раз «за кермом»: тест-драйв Mazda CX-60 2,5 «атмо»

Мінус майже літр об’єму, мінус турбіна, мінус два циліндри – чималі втрати. Однак старт з місця виходить нормальним, тут цілком достатня динаміка на рівні звичного міського потоку машин. А при інтенсивних прискореннях двигун вміє «розкручуватись» до шести тисяч обертів та досить приємно гарчати: класичний звук атмосферного мотора! Бажаєте їздити так завжди? Тоді вмикайте спортивний режим налаштувань – і буде вам щастя. Кросовер Mazda CX-60 потрібно завжди тримати у спорт-режимі, аби отримати максимум від автомобіля, цей режим дуже помітно вливає на сприйняття характеру та підтверджує віру в майже 200-сильну потужність.

Ось тільки відпустили педаль акселератора, тільки почали їхати спокійно – й загальна картина змінюється. Суть у тому, що атмосферному 2,5-літровому двигуну Mazda CX-60 не вистачає потужності та моменту «на низах», аби плавно прискорювати автомобіль. Там, де 3,3-літровий турбомотор просто «витягував» внаслідок об’єму та крутного моменту, менший двигун вже просить у «автомата» перемикання на одну або навіть дві передачі вниз. І це буває інколи помітно не лише по рухах стрілки тахометра, але й за відчуттями тілом та за звуком мотора.

Проте ось ще думки: у випадку водія «мені вистачить 2,5-літрового мотора», коли зникають різноманітні амбіції до динамічного драйву, вже менше питань до роботи задньої підвіски. Так складається враження, що шасі й справді намагались налаштувати на баланс керованості та комфорту. Зникають зауваження до «довгого» керма; проте залишається приємне враження від легкої передньої частини автомобіля, саме від легкості її направлення в поворот.

Інший тестовий автомобіль Mazda CX-60 було надано у версії з 2,5-літровим двигуном й також у максимальній комплектації. Загальний дизайн незмінний, проте зверніть увагу на деталі: хромована виділена лінія навколо решітки радіатора, інші кути переднього бампера, сірі колісні диски, вставка на передньому крилі без будь-яких написів. А ось в салоні різниці немає. Проте різниця знову є під капотом: атмосферний 2,5-літровий 4-циліндровий двигун на 192 к.с. потужності та 261 Нм крутного моменту, плюс 8-ступеневий «автомат» та повний привод – в підсумку маємо 9,7-9,9 секунди до «сотні». Точний рівень споживання пального не скажу, оскільки проїхав на автомобілі відносно небагато. Але зі спостережень: по місту в середньому вдалось отримати 9,5 л на 100 км шляху – причому на маршруті були й вільні проспекти, і маленькі вулиці, і червоні світлофори.

Нагадаю, що для Mazda CX-60 2.5 заявлена динаміка 0-100 км/год за 9,9 секунди, максимальна швидкість 201 км/год, споживання палива 10,9 л по місту та 6,8 літра на трасі. Тобто, вже можу підтвердити, що деякі паспортні показники виконуються. Загалом такий автомобіль не буде дивувати потужністю та динамікою; але якщо ви обираєте Mazda CX-60 за дизайн та оснащення, то 2,5-літрового атмо-двигуна точно вистачить на звичайні щоденні поїздки.

Вартість: комплектації та ціни Mazda CX-60

У випадку Mazda CX-60 все починається з комплектації EXCLUSIVE-LINE: світлодіодні фари, камера заднього огляду, легкосплавні 20-дюймові колісні диски, кольоровий 12,3-дюймовий дисплей панелі приладів, шкіряне оздоблення салону, підігрів керма, підігрів передніх та задніх сидінь, клімат-контроль, пакет систем безпеки I-ACTIVSENSE, мультимедійна система Mazda Connect. Вартість Mazda CX-60 2.5 EXCLUSIVELINE складає від 1,7 млн грн або $45 тис., вартість Mazda CX-60 3.3 EXCLUSIVELINE починається від 2,05 млн грн або $54 тис.

Крім того, для кожного з двох моторів передбачена своя максимальна комплектація; для двигуна 2.5 – це буде PREMIUM-LINE; для двигуна 3.3 – це буде PREMIUM-SPORT. Але загалом вони схожі щодо розширення переліку оснащення: додано адаптивне світло, камери кругового огляду, шкіра NAPPA, паромний люк, система розпізнавання водія, аудіо BOSE, адаптивний круїз-контроль тощо. Вартість Mazda CX-60 2.5 PREMIUM-LINE – від 2,01 млн грн або $53 тис., вартість Mazda CX-60 3.3 PREMIUMSPORT – від 2,32 млн грн або $61 тис.

Цифрова панель приладів, центральний 12,3-дюймовий дисплей, двозонний «клімат», комплекс систем безпеки, камера заднього огляду – це є завжди, у будь-якій комплектації автомобіля. Максимальні версії додають вентиляцію передніх крісел, музику BOSE, круговий огляд, панорамний скляний дах тощо. І ось тепер увага: так, за $45-60 тис. можна знайти конкурентів відомих преміумбрендів, але вони будуть поступатись переліком оснащенням. Або ось інший приклад: нові японські кросовери середнього класу вже коштують під $45-50 тис. та пропонують повний перелік оснащення, але вони будуть поступатись двигуном. Тобто, кросовер Mazda CX-60 наче намагається зайняти проміжне положення й знайти, чим привабити покупців з кожного ринкового сегмента.

Підсумки тест-драйву Mazda CX-60

Кросовер Mazda CX-60 виглядає наче фірмова страва від шеф-кухаря класного ресторану. Але зараз ця страва ще не допечена. Взяли дуже гарні та цікаві інгредієнти: нова платформа, поздовжнє розташування двигунів, великий 6-циліндровий «турбо», новий «автомат», нові системи; й вже навіть знайшли загальний рецепт їх поєднання. Проте ще не знайшли всіх тонкощів, які зроблять цю страву шедевром. Мої особисті поради: потрібно покращити оздоблення салону, налаштувати задню підвіску, додати гібрид або турбіну до 2,5-літрового двигуна, підняти потужність 3,3-літрової «шістки»…

Хоча насправді цей автомобіль вже зараз їде краще, ніж кілька відомих преміум-конкурентів. Насправді цей 6-циліндровий двигун вже зараз готовий видавати більшу потужність. Насправді потрібно зробили лише невеличкі покращення салону та підвіски – й все це дасть великий позитивний вплив. Насправді кросоверу Mazda CX-60 залишилось додати лише трошки «спецій» та провести фінальне шліфування – і тоді він стане справжнім шедевром крос-автомобільного світу нинішніх років. Адже потенціал для цього у Mazda CX-60 однозначно є.

Тест-драйв Mazda CX-60 3,3 «турбо» (та порівняння з Mazda CX-60 2,5 «атмо»)

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл