Автомобіль SKODA Octavia, безумовно, бестселер – як для свого бренду, так і для авторинку загалом. Але внаслідок чого? Вивчаємо «секрети популярності» та досліджуємо «магічну форму успіху» моделі SKODA Octavia – на прикладі нового покоління A8.

Дизайн: спокій та простір

Ну, десь так. Розмова про дизайн SKODA Octavia – передусім, це розмова про зовнішній спокій, внутрішній простір, чудову практичність. А вже потім розмова саме про дизайн. І це правило не змінювалось з моменту появи SKODA Octavia серії А4, що з’явилось в середині 1990-х років.

Та й форма кузова загалом не змінювалась: модель SKODA Octavia завжди існувала у вигляді 5-дверного ліфтбеку – з похилим заднім склом та невеличким виступом кришки багажника. Альтернативою йому був лише універсал SKODA Octavia Combi. Кузови не змінювались, а ось розміри автомобіля змінювались. Почавши з 4,5-метрової позначки у SKODA Octavia А4, нинішнє покоління SKODA Octavia А8 майже сягнуло 4,7-метрової довжини: ось акселерація за чверть сторіччя.

Кузов типу «5-дверний ліфтбек»: такою модель SKODA Octavia була завжди протягом своєї сучасної історії. Перевага у дизайні зазвичай надавалась лаконічному спокою та зрівноваженій класиці – це теж було сталим. А ось габарити постійно змінювались, автомобіль поступово зростав від покоління до покоління. Нинішня модель SKODA Octavia А8 нараховує в довжину 4,69 м, колісна база сягнула 2,69 м.

І ці розміри чудово помітні в салоні. Номінально автомобіль SKODA Octavia відноситься до «С»-класу, нехай навіть «С+», але ж у внутрішньому просторі – тут напрошується порівняння з моделями «D»-класу. Особливо це стосується заднього ряду: вдосталь місця для ніг, непоганий запас над головою, ще й на додачу є не тільки вентиляція, але й окрема зона «клімату».

Що запам’ятовується попереду, то це високоякісне оформлення: м’який пластик та приємна шкіра на кермі, трошки глянцу й хрому, чіткі лінії передньої панелі. Все це позитивно впливає на сприйняття салону автомобіля, надаючи йому відчуття моделі вищого класу. Але найважливіша «родзинка» салону – це, звісно, сидіння з комбінованим оздобленням та чудовою бічною підтримкою.

Хоча при детальному вивченні підмічаєш зауваження: ось лише одне місце під смартфон (в маленькі підсклянники смартфон пасажира вже не поміститься), а ось помітні кріплення сидінь. Керування «кліматом» занадто ускладнене через сенсорне меню. Та й налаштовувати цифрову панель приладів непросто. Звісно, все це питання звикання до автомобіля. Але вони є.

Гарний салон, наче від автомобіля класом вище: це стосується і дизайну, і матеріалів, і простору. Попереду запам’ятовуються сидіння, цифрова панель приладів, 2-спицеве кермо. Майже все керування додатковими функціями реалізовано через центральний сенсорний дисплей, кнопки під ним відповідають лише за перемикання певних пунктів меню. Позаду – гарний простір, вентиляція, «клімат». А ще відмічу 600-літровий багажник: ну це ж Octavia!

Техніка: коли найголовніше – ідеї Simply Clever

Ось наче сучасний автомобіль: бензиновий двигун 1.4 TSI з турбіною та безпосереднім упорскуванням пального, класична 8-ступенева АКПП (так-так, саме гідромеханічний «автомат», а не «робот» DSG), добре відома платформа MQB та сучасні системи оснащення.

Але якщо ми говоримо про SKODA, то найголовніше не все це – а найголовнішим є Simply Clever! Фірмовий підхід до створення автомобілів передбачає покращення кожної дрібниці. Кишені для задніх пасажирів? А давайте ще додамо окрему нішу під смартфон. Заливна горловина для рідини омивання скла? Зробимо її з гуми та у вигляді воронки.

Про багажник взагалі можна написати окремий абзац (що я зараз і зроблю). Автомобіль SKODA Octavia завжди вирізнявся величезним «трюмом», однак не менш важлива й організація цього простору. Так ось тут – все чудово: різноманітні гачки, ніші, полички, сітки. Передбачений електропривод кришки для відкривання/закривання – це важливо для такої великої кришки, яка відкриває чудовий доступ до багажного відсіку.

Нове покоління SKODA Octavia загалом є еволюційним розвитком попередника: платформа, двигуни, загалом – техніка. Кардинальною зміною можна вважати появу «автомата» з фірмовим позначенням AQ300-8F, що пропонується для бензинового 1,4-літрового двигуна TSI – приклад тестового автомобіля. Однак багато покращень в оснащені: матричні фари, цифрова панель приладів на основі 10,25-дюймового дисплея, нове покоління мультимедійної системи (MIB3) та нові «фішечки» Simply Clever.

За кермом: четвірочник чи відмінник?

Найголовніша риса в характері SKODA Octavia – напевно, це прогнозованість та лінійність. Перш за все, мова стосується «лінійності прискорення»: двигун не дивує своєю потужністю, але викладається на повну в дуже широкому діапазоні обертів. Та ще й 8-ступеневий «автомат» нагадує роботу DSG у своєму найкращому прояві: швидкі перемикання вгору та вниз, проте розрізнити їх можна лише по коливаннях стрілки тахометра. Отже, всі прискорення проходять досить жваво – і зараз мова саме про жвавість у реакціях на натискання педалі акселератора: це не той випадок, коли втискає в спинку сидіння, але це той випадок, коли не потрібно чекати на прискорення. А ще є лінійність у роботі ходової частини: майже завжди приємний комфорт, м’які похитування, але при цьому – непогані реакції на поворот керма та невеличкі крени.

То чи може бути «яскрава пляма» у характері SKODA Octavia? І якою саме вона буде – гарною чи поганою? Насправді таких плям одразу дві – і вони протилежні. З одного боку: задня підвіска у розвантаженому стані зрідка допускає жорстке спрацювання на нерівностях. І це мінус. З іншого боку: двигун та трансмісія приємно дивують при стартах з місця, можна швидко прискорюватись зі світлофора або виїздити з другорядної дороги на головну. І це плюс.

Бензиновий турбодвигун та «автомат» забезпечують достатній рівень динаміки та непогану економію пального: прискорення до сотні – менш як 9 секунд, по місту стабільно 7,5-9 літрів в залежності від трафіку. Мінімум можна привезти 6,5-7 літрів, максимум сягає 9,5-10 літрів за умови динамічного стилю керування та/або заторів. На трасовій «сотні» – стабільно близько 5 літрів. Меню налаштувань «спорт/еко» лише трошки впливає на автомобіль, але не змінює його характер загалом.

Вартість: скільки коштує SKODA Octavia А8 – це ще народний автомобіль?

Дивлячись, що ви розумієте під фразою «народний автомобіль». Адже зараз автомобіль SKODA Octavia у базовій версії коштує приблизно від 900 тис. гривень або $22 тис.

Але ж, знову таки, що розуміється під словами «базова версія»? Так, ось – для SKODA Octavia А8 наразі це двигун 1.4 TSI (150 к.с.) у парі з 8-ступеневим «автоматом» та у комплектації Active. Непогано? А якщо додати, що ця комплектація включає фронтальні подушки безпеки, тканинне оздоблення сидінь та шкіряне оздоблення керма й важеля КПП, аудіо Swing з 8-дюймовим дисплеєм, LED-фари, кондиціонер, панель приладів з кольоровим 4,2-дюймовим дисплеєм, електроприводи всіх склопідіймачів та регулювання дзеркал тощо.

Хочете більшого? Тоді автомобіль може запропонувати бензиновий двигун 2.0 TSI (190 к.с.) або турбодизель 2.0 TDI (150 к.с.), обидва у парі з 7-ступеневою трансмісією DSG, а також комплектації Ambition або Style. Ці комплектації можуть додати клімат-контроль Climatronic, легкосплавні колісні диски (16- або 17-дюймові), бокові подушки безпеки, аудіо Bolero та 10-дюймовий дисплей в салоні, передні сидіння з підігрівом, круїз-контроль тощо. Звісно, такі автомобілі дорожчі: близько 1-1,2 млн грн ($25-30 тис.) в залежності від двигуна/комплектації. При цьому доплата за різноманітні опції, кузов «універсал», повний привод можуть призвести навіть до цінника $30+ тис. Але ж можуть і не призвести – все на вибір покупця.

Нова модель SKODA Octavia А8 – це одразу мінімум 150-сильний двигун, «автомат», непогана комплектація: автомобіль наче зробив крок на пів класу вище. Варіантів зі слабкими двигунами та механікою в українському прайсі наразі немає. А ось вибір типу привода та кузова – є: повний привод (лише для 2.0 TSI) оцінено у 63 тис. грн доплати відносно переднього, універсал SKODA Octavia Combi пропонується з доплатою трошки менш як 34 тис. грн відносно ліфтбека. А ще ж є декілька пакетів опцій до вже описаних комплектацій. Широка гама версій – явний та сильний козир SKODA Octavia.

Підсумки тест-драйву SKODA Octavia

Минуло чверть століття – а модель SKODA Octavia все також дуже успішна й популярна. Чи це не майстерність? Схоже, автомобіль SKODA Octavia може навчати інших, як вдало й постійно знаходити шляхи до гаманців покупців.

Саме гаманців, а не серця. Тут мало емоцій – проте багато практичності, зручності, поміркованості, комфорту. Ця формула майже не дає помилок (згадаємо не дуже вдалий експеримент з дизайном А7), навпаки – загалом ця формула лише покращується з віком та виходом нових поколінь SKODA Octavia. Тож можна сказати лише одне: так тримати!

Тест-драйв автомобіля SKODA Octavia A8: уроки популярності

Автомобіль надано – ТОВ «Єврокар»