Автомобілі Volkswagen нерідко вважають еталонними в межах свого класу. Мовляв – баланс ходових якостей, ергономічного й зручного салону, гарної комплектації та сучасного оснащення, ліквідності під час перепродажу. Перелік таких переваг зрештою коштує немало. Але чи все це зрештою виправдано? Спробуємо розібратись на прикладі автомобіля Volkswagen T-Roc, який нещодавно пройшов оновлення.

Дизайн: це наче «Гольф плюс»

Так-так, я в курсі того, що колись існував такий автомобіль: це була збільшена версія звичного Golf-a, що застигла на півдорозі від кузова «хетчбек» до кузова «мінівен». Але ж річ у тім, що кросовер Volkswagen T-Roc – це теж наче «Гольф з плюсом». В тому сенсі, що автомобіль за розмірами та дизайном дещо нагадує сьомий Volkswagen Golf: рівні поздовжні лінії, широка суцільна задня стійка даху, типова для С-класу загальна довжина 4,23 метра. А ось цей «плюс» забезпечують крос-натяки у вигляді дещо збільшеного кліренсу (161 мм) та захисних накладок.

Оновлення Volkswagen T-Roc принесло не радикальні, але помітні зміни. Попереду з’явився новий бампер зі зміненими шестикутними вставками, тепер встановлюються фари з позначенням IQ.Light, додано нові варіанти колісних дисків, позаду також змінився бампер. Якщо знати, куди дивитись, то можна дуже швидко упізнати оновлений кросовер Volkswagen T-Roc.

Кросовер Volkswagen T-Roc виглядає компактним – і таким він є насправді: довжина 4,23 метра, ширина 1,82 метра, висота 1,57 метра, колісна база 2,59 метра. Але також він виглядає «міцним»: таке враження створюють широка стійка даху та масивні окреслені колісні арки. Якщо порівнювати оновлений автомобіль Volkswagen T-Roc з першим втіленням цієї моделі (фотографія наприкінці галереї), то зміни помітні у формі бамперів, нових фарах та колісних дисках.

Якщо зовнішність моделі еволюціонувала, то в салоні сталась майже революція! Це рівень не оновлення, а запуску геть нового покоління автомобіля: передня панель – нової форми та зроблена з нового м’якого матеріалу, центральний дисплей тепер встановлено на окремому подіумі, а дефлектори вентиляції розміщено під ним (раніше вони були розміщені справа/зліва від дисплея). Причому крім таких суттєвих змін, також є ще безліч дрібних: нове кермо (це я вітаю!), новий блок «клімату» с сенсорним керуванням (а ось це не дуже…), важіль «автомату» з підсвічуванням вибраної позиції. Отже, передня частина салону дуже змінилась!

А ось задня залишилась майже недоторканою. Тут все на середньому рівні: непогано, але уяву не вражає. Наприклад: не дуже великий запас простору для колін – але, дякувати, вдосталь місця для голови. Інший приклад: немає регулювань заднього ряду сидінь – але, дякувати, є підлокітник з підсклянниками та дефлектори вентиляції. Ось на цьому фоні багажник все ж таки приємно вражає: достатньо великий об’єм 445 літрів, підлога з можливістю зміни рівня висоти, додаткові бокові ніші, електропривод кришки. Молодці, що так ретельно попрацювали над кожною дрібницею.

Порівняйте два салони – новий (перша фотографія) та попередній (наступна): одразу помітні зміни у формі передньої панелі, обрамлені дисплею, дефлекторах вентиляції. Але зображення передає головного: відтепер для передньої панелі використовуються якісніші «м’які» матеріали! Сидіння зручне, діапазони налаштувань достатні, гарна оглядовість. Назвати ергономіку еталонною особисто мені заважає лише сенсорний «клімат». Але в іншому – так, це майже еталон. Що стосується задньої частини салону, то вона уяву не вражає, але дає можливість комфортно перевозити двох дорослих людей. Багажник заслуговую на відзнаку не стільки об’ємом, скільки увагою до дрібниць – які, зрештою, слугують зручності.

Техніка: знайоме «залізо», новітнє оснащення

Якщо казати загалом, то автомобіль Volkswagen T-Roc побудований на платформі MQB, передбачає використання бензинових та дизельних двигунів, пропонує передній або повний привод. Проте в Україні кросовер Volkswagen T-Roc пропонується лише з бензиновим 1,5-літровим двигуном TSI, що працює у парі з 7-ступеневим «автоматом» DSG та переднім приводом. Однак важливі деталі. Наприклад, двигун серії ЕА211 має турбіну, безпосереднє упорскування пального, регулювання фаз газорозподілу, а також може переходити на 2-циліндровий режим роботи для економії палива. Автоматична трансмісія – це «робот» з подвійним зчепленням та можливістю преселективного (попереднього) вибору передач. Щоправда, саме така техніка була у моделі Volkswagen T-Roc й до оновлення.

Що змінилось? В основному, змінилось оснащення. Причому при детальному вивченні оснащення інколи виникає думка, що цей автомобіль треба було назвати Volkswagen IQ: нові «розумні» LED-фари IQ.LIGHT вміють гнучко керувати своїм світлом, комплекс систем IQ.DRIVE відстежує «сліпі зони» позаду, дистанцію до автомобіля попереду, контролює рядність руху. Причому всі ці системи активні: вони не тільки застерігають та миготять попередженням, але й можуть вливати на процес керування, аби уникнути неприємностей. Крім того, оновлений кросовер Volkswagen T-Roc отримав й оновлений варіант «цифрового кокпіта»: тестовий автомобіль було оснащено 10,25-дюймовим дисплеєм Digital Cockpit Pro та мультимедійною системою сучасного покоління MIB 3 – це означає розширений перелік функцій, можливостей налаштування, пунктів меню.

Під капотом – бензиновий 1,5-літровий двигун у парі з 7-ступеневою коробкою, плюс передній привод. Загалом ця техніка не змінилась від початку продажів автомобіля на українському ринку. А ось оснащення – змінилось: нові фари, новий варіант цифрового кокпіту, та ін..

За кермом: еталон поведінки на дорозі?

Так, він дуже близький до цього. Аби зрозуміти той високий клас, що задає кросовер Volkswagen T-Roc, потрібно спробувати багато інших автомобілів. Й тоді раптом відзначаєш, наскільки легко та невимушено повертає T-Roc: він слідує за кермом неначе за думкою водія. Чітко та швидко, без пауз чи затримок, без напівтонів чи намагання «продавити» занадто важке кермо. Адже кермо Volkswagen T-Roc навпаки – доволі легке та з середньою гостротою (ледь понад 2,5 оберти від упору до упору), проте в ньому найбільше цінуєш загальний взаємозв’язок з автомобілем та чіткість виконання команд. А ще цінуєш те, що при таких налаштуваннях керованості, підвіска автомобіля зберігає нормальний рівень комфорту. Кросовер легко та невимушено долає різноманітні нерівності, він не дає зайвих розхитувань або стусанів, він не лякає гупанням знизу (та й взагалі тихий автомобіль). Проїхали, майже не помітили – і забули.

Щодо роботи двигуна та «автомату», то інколи здається, що вони занадто неквапливі. Трансмісія полюбляє перемикатись на передачу вище – тоді падають оберти двигуна і можна зберегти пальне. Але ж тоді на низьких обертах неможливо відчути всю потужність двигуна. А вона є: ось ця «неквапливість» й справді лише «здавалась»!

На середніх (3-4 тис.) та високих (4-5 тис. й вище) обертах двигун чудово тягне й забезпечує класну динаміку: невеличкому та не дуже важкому Volkswagen T-Roc потужності 150 к.с. та крутного моменту 250 Нм цілком вистачає. Хочете відчувати повну потужність та момент частіше? Тоді одразу перемикайтесь з режиму «D» (Drive) в режим «S» (Sport) – й буде вам завжди щастя. Тепер «автомат» дозволяє частіше працювати на передачах нижче, а оберти двигуна виходять вище, як раз у потрібній середній зоні. Й окремо відзначу відчуття механічного прямолінійного зв’язку між двигуном та колесами: ось вона, порода та особливість роботи DSG.

Чудове поєднання TSI + DSG; проте потрібно знати, як його розкрити. Не жалкуйте обертів (в цьому допоможе S-режим «автомату») – і ви здивуєтесь динаміці цього автомобіля. Водночас за умови спокійного руху з усталеною швидкістю, двигун може переходити у 2-циліндровий режим та економити пальне. Зрештою, по місту я отримував стабільно 7,5-8 л на 100 км, плюс/мінус 0,5-1 л палива на затори або максимально обережний стиль керування. На заміській трасі при швидкості 80-90 км/год автомобіль споживає близько 5 л на 100 км, при швидкості «100 з невеличким» споживання зростає до 6-6,5 л на 100 км шляху. Наприкінці кілька «паспортних» технічних характеристик: прискорення до «сотні» обіцяно за 8,4 секунди, максимальна швидкість заявлена на рівні 205 км/год, споживання палива у місті має складати 8,3 л на 100 км шляху, на трасі – 6,3 л на 100 км. В принципі, плюс/мінус так і виходить.

Вартість: скільки коштує Volkswagen T-Roc

Кросовер Volkswagen T-Roc пропонується в Україні лише в одні версії за технікою, ось як описана в цій статті – бензиновий 1,5-літровий двигун, 7-ступенева трансмісія, передній привод. Проте автомобіль доступний в одній з трьох комплектацій.

Старт дає Volkswagen T-Roc Style з ціною від 1,12 млн грн або близько $29,5 тис. Причому ця комплектація геть не «пуста» – тут вже є наступне: цифрова панель приладів Digital Cockpit, роздільний 2-зонний «клімат», легкосплавні 16-дюймові колеса, мультимедійна система Ready 2 Discover, бездротове підключення смартфонів, підігрів передніх сидінь та керма, LED-фари, адаптивний «круїз», слідкування за рядністю руху, камера заднього огляду та багато іншого.

Наступний рівень – це Volkswagen T-Roc Sport з ціною від 1,22 млн грн або $32 тис. До вищезгаданого додається наступне: цифрова панель приладів Digital Cockpit Pro, фари LED Plus, підкермові пелюстки керування «автоматом», оздоблення сидінь ArtVelours, декоративне підсвічування салону, легкосплавні 17-дюймові колісні диски, ін.. Тестовий автомобіль був представлений саме у цій комплектації.

Максимальним варіантом є Volkswagen T-Roc RLine з ціною від 1,28 млн грн або $33,7 тис. За переліком оснащення, цей автомобіль схожий на попередній, проте вирізняється власними деталями: передній бампер R-Line з вертикальними потрійними світлодіодами, оригінальні 17-дюймові колісні диски та змінений задній бампер, спортивне кермо та спортивні сидіння в салоні, металеві накладки на педалях тощо. До речі, ось така комплектація R-Line стала доступна для України як раз після оновлення моделі.

Тест-драйв Volkswagen T-Roc: еталонний компактний кросовер?

Максим Соловйов, засновник компанії Drivovo: «У межах нашої компанії, кросовер Volkswagen T-Roc є одним з найбільш популярних у клієнтів, що беруть автомобіль за підпискою. Адже модель Volkswagen T-Roc пропонує оптимальну комбінацію невеликих зовнішніх розмірів, легкого керування, якісного оздоблення салону, гарної комплектації. А у межах лінійки Volkswagen T-Roc, напевно, як раз версія Sport є оптимальної з точки зору вартості та переліку пунктів оснащення. Хоча зазначу, що ми також вирішили спробувати новинки й придбали в парк компанії Volkswagen T-Roc у виконанні R-Line з можливістю вибору режимів руху – спорт/звичайний/еко. Це для клієнтів, які хочу отримати від Volkswagen T-Roc максимум емоцій».

Розглянемо кількох конкурентів з переліку того, що вже зустрічалось тут на тест-драйвах. Наприклад, кросовер Mazda CX-30: вартість аналогічна, потужність теж, сучасне оснащення, гарний салон попереду, тіснувато позаду; плюс є версії з повним приводом. Ще одним прикладом може бути Nissan Qashqai: м’яка підвіска, широкий вибір комплектацій, передній або повний приводом, сучасне оснащення, просторий салон. Або згадаю Mitsubishi Eclipse Cross: теж більше простору на задньому сидінні, теж є версія з повним приводом; нехай немає відчуття новизни відносно Mazda або Nissan – але й вартість більш прийнятна. Нарешті, згадаю Opel Grandland, який теж пропонує більше простору всередині, не пропонує повний привод, зате може похизуватись широким вибором двигунів та привабливою вартістю. Й це ще не всі суперники…

Насправді знайти компактний кросовер формату Volkswagen T-Roc та за його гроші – не проблема. Й багато хто з конкурентів пропонують свої вагомі переваги. Але проблема знайти компактний кросовер формату Volkswagen T-Roc, який буде аналогічно класно їхати. Ось тут цей автомобіль просто виграє «в одні ворота» майже проти всіх суперників.

Підсумки тест-драйву Volkswagen T-Roc

Історія про оновлення автомобіля Volkswagen T-Roc – це історія про те, як не втратити вже існуючи переваги й, одночасно, знайти нові. Ще від самого початку своєї кар’єри, кросовер Volkswagen T-Roc відзначався вдалим балансом керованості та комфорту, в нього була гарна платформа та техніка під капотом. А тепер додалися більш сучасні технології та покращений якісний салон – саме такий, який ви очікуєте від Volkswagen.

Можливо, автомобіль Volkswagen T-Roc виглядає не дуже яскравим, на перший погляд. Але він точно знайде, чим вразити при детальному знайомстві та залишитись в пам’яті приємними спогадами від справді вишколеного продукту.

Автомобіль надано – компанією Drivovo: автомобілі за підпискою