Новий хетчбек Opel Astra в теорії вже знайомий – отже, прийшов час перевірити все на практиці: провести тест-драйв та розповісти власні враження. А, стоп! Ось в заголовку вже все й розповів – новинка Opel Astra чудово поєднує німецький порядок та французький комфорт. Це якщо казати коротко. А якщо детально – то ось повний огляд нижче.

Дизайн: Opel Vizor ззовні та Opel Pure Panel всередині

Побачили знайомі терміни? Воно й не дивно – адже саме ці дизайнерські рішення зараз характерні для всіх нових моделей Opel. Бувають випадки, коли вже існуючі автомобілі доводиться адаптувати до нового дизайну й виходить «так собі»: прикладом може бути Opel Grandland, який спочатку проєктувався під геть інший дизайн та салон. Але бувають і протилежні випадки: коли автомобіль одразу намальований під новий стиль – тоді він виглядає дуже цілісно та оригінально. Й одним з кращих прикладів цього може бути Opel Astra.

Лише погляньте на загальні пропорції та форми кузова – з виділеним капотом та дахом, що тримається на скошених стійках. Зверніть увагу на пласку решітку радіатора, що поєднала фари та логотип. Або придивіться уважно до спільного елемента передньої та задньої оптики: наче літера «Г» або блискавка. Цікаво виконана навіть імітація вентиляційних отворів біля задніх дверцят: нагадує класичні моделі Opel Kadett 1980-х років. Новинка Opel Astra виглядає свіжою та водночас не соромиться згадувати історію власного бренду.

Сучасний хетчбек Opel Astra є типовим представником європейського С-класу: довжина – 4,37 метра; ширина – 1,86 метра; висота – 1,44 метра; колісна база – 2,675 метра. Головним елементом екстер’єру є передня частина Opel Vizor; хоча в зовнішності можна знайти багато інших цікавих деталей: тонкі гострі «насічки» у фарах та ліхтарях, натяк на вентиляційні отвори на задніх стійках даху, чорно-сріблясті колісні диски. До речі, зараз в Україні автомобіль Opel Astra пропонується лише з 16-дюймовими колісними дисками та «пухкими» шинами (205/60R16), що вже натякає на комфорт руху.

Проте враження від тест-драйву залишимо на потім, а зараз пропоную звернути увагу на салон. Він виконаний за концепцією Opel Pure Panel, що означає максимальне візуальне «очищення» простору та використання поєднаних дисплеїв. Ідея працює: навколо водія та пасажирів й справді немає зайвих дрібниць, все «розмічено» великими площами та поверхнями.

Зазвичай такого ефекту досягають мінімізацією кількості кнопок та перенесенням всього керування всередину дисплеїв. Проте розробники салону Opel Astra вдало витримали баланс між стилістичним «очищенням» поверхонь та зручністю керування. Це я про органи управлення під центральним дисплеєм: керування «кліматом» та підігрівом, гучність аудіосистеми, повернення на стартову сторінку мультимедійної системи, швидкий доступ до налаштувань автомобіля. Лише те, що необхідно – але завжди під рукою. А ось вже для фанатів «тонких налаштувань всього і вся» передбачено глибоке меню мультимедійної системи.

От якби когось з цих «геніїв інтер’єру» відправити на компонування центральної консолі – тому, що повсюди глянцевий пластик, його забагато, ще й в зоні постійного контакту з долонями. Або геніїв треба було відправити на ділянку проєктування задньої частини салону – тому, що тісно вийшло. Наче все й відповідає габаритним розмірам типового С-класу, наче й не «розженешся» з таким типом кузова, але все одно хочеться отримати більше простору для ніг та над головою.

Передня частина салону гарна: вдало витриманий баланс між привабливим дизайном та зручністю керування, комфортні AGR-сидіння чудово себе показали у дальній дорозі. Дисплеї пропоную якісну картинку та широкі можливості налаштувань. Напевно, єдине зауваження стосується лише великої площі глянцевого пластику – хоча це так, зауваження-нюанс. А ось більш суттєве та вагоме зауваження стосується вже простору позаду: тут місця для дорослих «вистачає», проте лише на межі мінімально-достатнього. Багажник пропонує прямокутну форму та пласку підлогу, але також не вирізняється надзвичайним об’ємом: маємо 422 літри корисного простору за стандартного положення задніх сидінь.

Техніка: платформа ЕМР2, бензин або дизель, завжди «автомат»

Автомобіль Opel Astra побудований на платформі ЕМР2, що є спільною також для багатьох моделей Peugeot, Citroen, Opel, DS та інших. Використана незалежна передня підвіска та напівзалежна задня, а також передній привод. Загалом все виглядає стандартним для типового європейського С-класу. Аналогічно, як і двигуни, що пропонуються в Україні – або бензиновий турбомотор 1.2 PureTech (130 к.с. та 230 Нм) у парі з 8-ступеневою АКПП Aisin, або турбодизель 1.5 BlueHDi (130 к.с. та 300 Нм) у парі також з 8-ступеневою АКПП Aisin.

Насправді в європейській модельній гаммі Opel Astra є багато цікавіших варіантів. Наприклад, універсал Opel Astra Sports Tourer зі збільшеною колісною базою та довжиною кузова. Або потужний 180-сильний PHEV-гібрид та навіть «підігріта» 225-сильна PHEV-версія Opel Astra GSe. Або повністю електрична версія Opel Astra Electric. Причому гібридні, спортивні, електричні версії можуть вільно перетинатись з двома кузовами – хетчбек або універсал.

Тут ще раз можна згадати кросовер Opel Grandland: маємо вже знайому платформу ЕМР2 та 1,5-літровий турбодизель серії DV5. До речі, останній можна зустріти під капотами й інших автомобілів: це видають різноманітні логотипи та позначення. Спортивна версія GSe, кузов «універсал», гібриди з можливістю підзарядки – все це до нас поки не доїхало, але сподіваюсь в майбутньому побачити розширення переліку версій Opel Astra для України.

За кермом: комфортний рух, м’який характер – або навпаки

Чудовий комфорт підвіски! Ось це найбільше запам’яталось в характері автомобіля Opel Astra: він м’яко долає чергові ями та нерівності, вдало заокруглює гострі краї всіх виступів, буквально розчиняє в собі погані дороги. Впевнений, що дякувати тут треба вищезгаданим дискам та шинам. Проте також чудово відпрацьовує й підвіска автомобіля. Водночас хетчбек Opel Astra не лякає кренами в поворотах. Адже у рівнянні «м’яка підвіска + гострий поворот» потрібно додати ще один нюанс – низький та плаский кузов.

Вся ця історія з відносно невисоким кузовом (все ж це хетчбек, а не кросовер) позначилась не лише на відчуттях простору салону позаду, але й також у відчуттях за кермом. Крім того, додайте ще доволі велику колію коліс – близько 1,55-1,56 метра попереду та позаду. Результат? Автомобіль гарно «стоїть» на дорозі та тримається в поворотах, він не схильних до зносу/заносу й не лякає кренами, водночас пропонуючи гарний комфорт та м’якість руху.

Напевно, ось це слово «м’якість» описує характер Opel Astra загалом. Так, турбодизель не вражає жвавим стартом з місця, проте він дарує чудове прискорення. Традиційний гідромеханічний 8-ступеневий «автомат» не дивує миттєвою швидкістю перемикань, як це вміють робити сучасні «роботи», але завжди гарантує плавність зміни передач. Коротко: новий хетчбек Opel Astra – це наче релакс-автомобіль.

Невеликий 1,5-літровий турбодизель та 8-ступеневий «автомат» налаштовують на спокій під час руху – й цьому чудово відповідає комфортна підвіска. Але за бажанням, хетчбек Opel Astra може й дещо змінити характер завдяки вибору режимів руху. Тим паче реальний замір динаміки приємно «перекриває» обіцяне виробником: маємо 11,2-11,5 секунди проти обіцяних 12 секунд. Щоправда, споживання палива теж відрізняється. По місту виробником заявлено 4,5 л на 100 км – а у мене стабільно виходило 6-7-7,5 літрів; хоча це все одно небагато. На трасі виходить й того менше: обіцяно 3,8 літра – і я можу це підтвердити власними спостереженнями та показниками 3,5-4 літри на швидкостях близько «сотні».

Вартість: скільки коштує Opel Astra та згадаємо конкурентів

Рік назад автомобіль Opel Astra стартував в Україні у чотирьох версіях – перетин двох двигунів та двох комплектацій – але проте тепер їх залишилась лише пара: або бензиновий мотор PureTech та стартова версія, або турбодизель BlueHDi та максимальна комплектація. Для когось це може бути мінусом, для когось буде плюсом – через спрощення вибору «або/або».

Гаму моделі відкриває версія Opel Astra 1.2 PureTech 130 AT8 Edition вартістю від 970 тис. грн або близько $26 тис. Попри статус «стартової комплектації», насправді рівень означення вже дуже гарний: система стабілізації, розпізнавання дорожніх знаків, попередження про виїзд зі смуги руху, система екстреного гальмування, круїз-контроль, шість подушок/шторок безпеки, клімат-контроль, датчики паркування попереду та позаду, сидіння водія AGR, підігрів передніх сидінь, підігрів керма, оздоблення тканиною MOVA, салон Pure Panel з двома 10-дюймовими дисплеями, фари EcoLED та асистент дальнього світла, легкосплавні 16-дюймові колісні диски тощо.

Наступний варіант – це версія Opel Astra 1.5 BlueHDi 130 AT8 Elegance, що коштує від 1,104 млн грн або $29,5 тис. Окрім зміни двигуна, тут також розширена комплектація: додано адаптивний «круїз», система розпізнавання втоми водія, безключовий доступ, двозонний «клімат», атмосферне контурне підсвічування салону, камера заднього огляду 180, оздоблення IVO ALCANTARA, салон Pure Panel Pro зі «скляним» виконанням панелі тощо.

Тестовий автомобіль було представлено у максимальній комплектації та з кількома додатковими опціями. Максимальна комплектація вже означає: сидіння AGR не лише водія, але й переднього пасажира; чудове привабливе сіро-біле оздоблення ALCANTARA, роздільних двозонний «клімат», різноманітні системи допомоги водію. Водночас навіть для максимальної комплектації моніторинг «сліпих зон» дзеркал пропонується в додатковому пакеті, а система контролю якості повітря, матричні фари INTELLILUX LED, фарба «металік» та контрастний дах чорного кольору є платними опціями. Таким чином, автомобіль Opel Astra може додати ще близько 80 тис. грн – його максимальна вартість може сягнути майже 1,18 млн грн або $31,5 тис.

Якщо вам потрібне більш доступний хетчбек С-класу, то можна поглянути на Hyundai i30 та KIA Ceed: вони запропонують лише бензиновий двигун та простішу техніку, але є кузов-універсал в українській гамі. Зворотний бік – це висококласні європейські моделі Volkswagen Golf та Peugeot 308: надсучасна техніка, привабливі салони, але вартість може бути вищою.

Крім того, я б додав в перелік й так званих «альтернативних конкурентів». Наприклад, більш доступний автомобіль Citroen C4: побудований на платформі нижчого класу, але загальними габаритами намагається дотягнутись до С-класу. Або можна згадати компактний кросовер Suzuki S-Cross у версії з переднім приводом: простий салон та немає надсучасних технологій, але потужний бензиновий двигун та й кліренс буде не зайвим. Або ще відзначу мінівен Honda Jazz: маленький ззовні, просторий всередині, дуже економічний гібрид й вартість на рівні Opel Astra у максимальних комплектаціях. Ось і виходить, що вибір прямих конкурентів С-класу невеликий, але варто роздивитись навколо – знайдуться й інші альтернативи.

Підсумки тест-драйву Opel Astra

То що пропонує новий хетчбек Opel Astra? По-перше, автомобіль пропонує німецький порядок: зовнішній дизайн накреслений під лінійку; салон спроєктовано в стилі «все зрозуміло – одразу сів та поїхав»; логіка пропозиції версій спрощує процес вибору. По-друге, автомобіль пропонує французький комфорт: найбільше це твердження стосується роботи підвіски, але також відчувається у загальній легкості керування та поведінці автомобіля.

Ось як цікаво виходить – новий хетчбек Opel Astra поєднав дві найбільші європейські школи проєктування автомобілів С-класу. Чи робить це його найкращим автомобілем в сегменті? Ось тут не поспішайте з відповіддю, адже (невеличкий анонс!) невдовзі на вас чекає ще один тест-драйв схожого та водночас дуже оригінального й цікавого автомобіля.

Тест-драйв Opel Astra NEW: німецький порядок, французький комфорт

Автомобіль надано – Представництвом Opel в Україні