Автомобіль Peugeot 408 вже зараз може претендувати на титул «головної дизайнерської новинки 2023 року»: ну дуже вражаюча зовнішність! Але чи є ще щось цікавого, окрім дизайну? Які версії будуть пропонуватись в Україні? Скільки вони коштують? Та чи існують конкуренти? Зараз про все розповім!

Оригінальний та привабливий «фастбек»

Термін «фастбек» з’явився в словнику Peugeot разом з дебютом автомобіля Peugeot 508 актуального покоління: це наче суміш практичного ліфтбеку та стильного купе-подібного силуету. Новинка Peugeot 408 також використовує цю формулу, але додає інгредієнти зі світу SUV: темні накладки знизу кузова, наче «захисний пояс» по периметру.

Хоча повного приводу для Peugeot 408 не передбачено – ні в Європі, ні в Україні. Більш того: на українському ринку навіть не передбачено вибору двигунів. Адже автомобіль Peugeot 408 у нас завжди буде пропонуватись лише з 1,6-літровим бензиновим мотором PureTech та 8-ст. АКПП: потужність 215 к.с., крутний момент 300 Нм, прискорення до «сотні» за 7,9 секунди, максимум 220 км/год.

Можливо, це і є найкращий варіант для Peugeot 408 в Україні. Адже європейська гама моделі включає PHEV-гібриди (а вони зазвичай дорогі) та 1,2-літровий 3-циліндровий мотор (а він вже може бути замалим). То ж, схоже, обрали оптимум.

Фастбек Peugeot 408 побудований на платформі ЕМР2 та вийшов чималим: довжина – 4,69 метра; ширина – 1,85 метра; висота – 1,48 метра; колісна база – 2,79 метра. Й всі ці метри виглядають привабливо та цікаво. Причому не тільки ззовні, але й всередині.

Знайомий та (водночас) новий салон Peugeot i-Cockpit

Всередині водія та пасажирів зустрічає салон у фірмовому стилі Peugeot i-Cockpit: це коли кермо маленьке, а поверх нього встановлена панель приладів; це коли багато кутів та прямих ліній; це коли використовуються сучасні кольорові дисплеї. Ось у випадку Peugeot 408 все це є; проте все це й очікувалось. А чим здивуєш?!

Наприклад, зверніть увагу на центральну консоль – знизу під основним центральним 10-дюймовим дисплеєм розміщено i-toggle: блок сенсорних клавіш-перемикачів, для яких може змінюватись їх призначення. А ще нижче розміщується ніша для речей, смартфон тощо – зауважте, що ця ніша наче спеціально розвернута в сторону переднього пасажира. До речі, підтримується бездротовий Apple CarPlay та подвійне підключення по Bluetooth.

Що стосується задньої частини салону, то без особистої зустрічі поки складно оцінити простір. Проте вже зараз можна побачити наявність дефлекторів вентиляції, центрального підлокітника, кишень для дрібних речей. Також додайте й місткий багажник (505/1580 літрів): у випадку Peugeot 408 дизайн непогано поєднався з практичністю.

Салон приваблює сучасним дизайном, водночас обіцяючи зручність для пасажирів та практичність при перевезенні речей. Проте як щодо оснащення?

Вартість від 1,21 млн грн та можливі конкуренти

Отже, автомобіль Peugeot 408 наразі буде запропонований в Україні лише з одним варіантом двигуна (1,6 літра; 215 к.с. та 300 Нм), проте дає можливість вибору комплектацій та опцій: нічне бачення, аудіо FOCAL, панорамний люк, шкіра Nappa.

Гаму моделі відкриває Peugeot 408 ALLURE PACK: фронтальні та бокові подушки безпеки, бокові шторки безпеки, системи ABS та ESP, пакет DRIVE ASSIST (адаптивний «круїз», моніторинг «сліпих зон» дзеркал, контроль рядності, автоматичне гальмування, розпізнавання дорожніх знаків), роздільний 2-зонний клімат-контроль, сенсорне відкривання Keyless Access, передні та задні датчики паркування, камера заднього огляду, підігрів передніх сидінь, підігрів керма, оздоблення салону Fractal (тканина/шкіра), 10-дюймовий 2D-дисплей панелі приладів, сенсорний 10-дюймовий дисплей, фари Eco LED, 18-дюймові колісні диски. Ціна Peugeot 408 1.6 PureTech 215 AT8 ALLURE PACK – від 1,21 млн грн.

На рівень вище знаходиться Peugeot 408 GT, де додано наступне: фари Full LED, розширений пакет DRIVE ASSIST+, електропривод кришки багажника з сенсором відкриття, передні сидіння AGR з електроприводом регулювань та масажем, 3D-цифровий кластер панелі приладів, оздоблення салону Alcantara та чорна стеля. Вартість Peugeot 408 1.6 PureTech 215 AT8 GT – від 1,36 млн грн.

Хто у конкурентах? Форма та розміри кузова кажуть нам, що конкурентом виступає SKODA Octavia – але ж реально це геть різні автомобілі за своїм настроєм та типом покупці! Ось Hyundai i30 Fastback куди ближче за ідеологією, але потрібен більш потужний двигун та реальний прайс. А ще не завадять натяки на кросовер. Зібрали все до купи й що ми отримали? Наприклад, кросовер Toyota CHR з потужним 2-літровим гібридом – це складний конкурент, навіть попри те, що «японець» менший за розмірами.

Отже: що чекає Peugeot 408 в Україні?

Я гадаю, що Peugeot 408 у нас чекає успіх. Можливо це дивно звучить, але…

Розумієте, завжди є запит на «цікаві автомобілі». Для тих, кому набридли чергові «практичні кросовери»; й водночас для тих, кому Peugeot 508 виявляється занадто великим і дорогим – ось для цих потенційних клієнтів Peugeot 408 може виявитись цікавим варіантом для купівлі. Звісно, таких покупців буде небагато: навряд Peugeot 408 зможе показати рівень продажів бестселера Peugeot 3008. Але своїх шанувальників в Україні точно знайде. А вони – знайдуть для себе Peugeot 408.