Кросовер Mazda CX-5 завжди був популярним. А тут ще й вийшла оновлена версія моделі, яка одразу стала хітом продажів – автомобіль справді чекали. Але за що покупці так полюбляють цей кросовер? Вивчаємо всі деталі Mazda CX-5 на прикладі оновленої версії.

Дизайн: фірмовий дизайн, фірмовий червоний колір

Так, я спеціально повторився – аби зробити акцент на тому, наскільки одне пасує іншому. Адже всі ці м’які вигини кузова та ледь помітні лінії на бокових частинах створюють чудову гру світла, що додатково підкреслюється складним, але яскравим фірмовим червоним кольором.

Загалом дизайн автомобіля Mazda CX-5 добре відомий, адже автомобіль випускається вже кілька років та добре продається. Проте варто відзначити саме деталі оновлення, яких набереться чимало. По-перше, повністю змінена передня частина: новий бампер та нові фари, змінена решітка радіатора з хромованим кантом. Якщо автомобіль у максимальній комплектації (тестовий саме такий), то низ бампера буде не темно-пластиковий, а пофарбований у колір кузова. До речі – як і накладки на порогах та колісні арки. І ще до речі: колісні диски також нові. Крім того, тут змінились ліхтарі та, відповідно, штампування на кришці багажника.

Пізнаваний та водночас новий вигляд Mazda CX-5: загальна форма кузова, загальні пропорції, загальні лінії підвіконня або капоту не змінились. Та й розміри залишись звичними: довжина – 4,575 метра; ширина – 1,845 метра, висота – 1,68 метра, колісна база – 2,7 метра. Проте у дрібницях багато нового: фари та ліхтарі, решітка радіатора та хром навколо неї, колісні диски. Максимальна комплектація ще додатково вирізняється фарбованими деталями (нижні частини бамперів, накладки на порогах, колісні арки) та збільшеними вихлопними патрубками.

Якщо ззовні відчуття оновлення присутнє та помітне, то в салоні – вже ні. Хоча хтось може сказати, що це й на краще: досить традиційний та приємний дизайн, виділені дефлектори вентиляції, горизонтальна орієнтація передньої панелі, широка центральна консоль. Кермо та «клімат» на своєму місці, дисплей не надто виступає, окрім сенсорного керування – передбачено й блок з різноманітними кнопками-перемикачами. Все зручно і вмить зрозуміло! А ще – все дуже якісно за матеріалами: гарні м’які пластики, приємне на дотик оздоблення «дерево», трошки ненав’язливого хрому та глянцю.

Позаду є непоганий простір для пасажирів: не рекорд класу, проте цілком достатньо. Серед плюсів – дверцята відкриваються на великий кут, передбачено вентиляцію та підігрів сидінь (щоправда, кнопки вмикання приховано в підлокітнику). Мав би відзначити й можливість регулювання кута нахилу спинки заднього дивану. Проте правда у тому, що положень лише два й вони не надто відрізняються. Тобто виходить, що ви одного разу поставити диван у потрібне положення (напевно, відкинутим назад) і більше не будете його чіпати впродовж років. Ось і багажник аналогічний: наче й нічого особливого, проте цілком достатній за мірками класу, є пересувні полички та електропривод відкриття – навіть з сенсором у максимальні комплектації.

Інтер’єр автомобіля сподобається шанувальникам «сучасної японської класики» за свій дизайн та якісні матеріали. Тут багато фізичних органів керування: блок «клімату», мультимедійна система, кнопки на кермі. Посадка зручна, місця вистачає як попереду, так і позаду. Багажник пропонує 458-1340 літрів об’єму, подвійні полички, електропривод кришки.

Техніка: приклад ідей SKYACTIV

Напевно, останнє десятиріччя слово Mazda одразу тягнуло з пам’яті ще одне слово – SKYACTIV: це наче фірмова філософія конструювання автомобіля. Яка полягала у тому, щоб витискати «все і вся» з вже, здавалося, відомих рішень. Наприклад, автомобіль має традиційний несучий кузов – але можна використати більше сталі надміцних сортів. Це дасть можливість зробити конструкцію більш міцною й водночас легшою. Або ось звичайний 2,0- та 2,5-літровий 4-циліндровий атмосферний двигун – проте можна підняти ступінь стиснення, використати вихлопний колектор «павук», як на гоночних автомобілях. Ще приклад: от наче звичні 6-ступеневий «автомат» та повний привод. Проте тут опрацьована кожна дрібниця для зниження рівня внутрішнього тертя, аж до підшипників – це допомагає зменшити споживання пального та отримати більш жорсткий і однозначний зв’язок «двигун-коробка-колеса».

Чудова інженерія та конструкція, на який можна навчати підлітків-фанатів автомобілів. Але зараз прийшов час «турбо» (десь існує турбо-версія Mazda CX-5, але не у нас), прийшов час 7-8-10-ступеневих коробок, прийшов час різноманітних «просунутих» гібридів. Натомість загалом конструкція автомобіля Mazda CX-5 як почалась у 2017 році, так істотно й не змінилась з того часу. Всі сучасні напрацювання компанії вже втілились в автомобілі Mazda CX-60, натомість «п’ятірка» отримала лише точкові покращення – на кшталт, перемикача режимів руху MI-DRIVE.

Говоримо Mazda CX-5 – розуміємо SKYACTIV: ця філософія досягнення максимуму через покращення кожного пункту знаходить свій прояв майже всюди у конструкції автомобіля: двигун, трансмісія, структура кузова. Головна технічна зміна під час оновлення автомобіля – поява системи MI-DRIVE: вибір режимів руху. Але як це впливає на поведінку авто?…

За кермом: приємний та жвавий характер

Коли описував салон, то так і хотілось написати «аналоговий». Що ж, використаю це слово для опису ходових якостей. Кросовер Mazda CX-5 дуже «аналоговий» на ходу, або ще кажуть «ламповий». Тобто – дуже зрозумілі, прогнозовані, звичні реакції. Дуже «свій» автомобіль.

Причому якщо розкладати все по поличках, то автомобіль наче нічим не вражає. От майже 200 к.с. в атмосферному виконанні, проте чималий кросовер з повним приводом – отримуємо прискорення до «сотні» приблизно за дев’ять секунд. Не вражає. Але коли не стартуєш з місця у перегонах за долями секунди, а просто їздиш у справах, коли рушаєш зі світлофора або прискорюєшся у міському потоці машин – потужності та моменту завжди вистачає. Ще й настрій підтримується характерним сухим звуком, що «прорізається» на 3-3,5 тисячі обертів.

Цього можна досягти або постійним «топтанням» педалі акселератора, або вибором спорт-режиму. Тому що інакше «автомат» робить все, щоб двигуна працював у діапазоні 1,5-2-2,5 тисяч обертів: виходить не дуже швидко, проте тихо й економічно. До речі, класичний 6-ступеневий «автомат» гарно, швидко, непомітно перемикається на верхні передачі – й лише зрідка може «кивнути» при перемиканні на передачу вниз.

Кілька слів про підвіску та ходову частину. Знову ж: наче не супер м’яка і не надто жорстка, щось середнє. Але додайте до цього кермо з «прозорим» зусиллям, додайте відгуки на поворот без пауз з боку автомобіля. Додайте порівняно невеликі крени кузова. Й отримаєте на диво приємний характер автомобіля – яким хочеться кермувати, який «розмовляє» з водієм.

Атмосферний 2,5-літровий двигун насправді не вражає потужністю (194 к..с при 6000 об/хв), крутним моментом (258 Нм при 4000 об/хв), динамікою (близько дев’яти секунд – як і було обіцяно). Але він дарує звук на середніх та високих обертах, він дарує настрій для драйву. Й потім цей настрій підтримає ходова частина та кермо. Ось у чому суть: на ходу кросовер Mazda CX-5 не дивує деталями чи нюансами; але виявляється дуже приємним в цілому. Кілька цифр стосовно характеристик: максимальна швидкість – 195 км/год; паспортне споживання палива у місті – 9,0 л на 100 км; на трасі – 6,3 л на 100 км шляху. Якщо з показником споживання на трасі я згоден, то у місті в мене виходило більше: від 9,5-10 літрів до 11,5-12 літрів на «сотню» в залежності від умов руху та стилю керування.

Вартість: комплектації та ціни Mazda CX-5

Автомобіль Mazda CX-5 пропонує покупцям дуже широкий вибір версій: бензинові двигуни 2.0 (150 к.с.) або 2.5 (194 к.с.), передній або повний привод, кілька комплектацій – загалом маємо з десяток варіантів! Та ще й ціна може змінюватись від умов постачання.

Старт дає Mazda CX-5 Touring вартістю 1,16-1,29 млн грн ($31-34,5 тис.) в залежності від двигуна, типа приводу, умов постачання. Тут можна обрати двигун (2.0 або 2.5), тип приводу (передній або повний), а комплектація включає LED-фари, підігрів передніх сидінь та керма, круїз-контроль, камеру заднього огляду, двозонний «клімат», легкосплавні 17-дюймові колісні диски, систему MZD Connect з 8-дюймовим дисплеєм, шість подушок безпеки та ін.

Наступним рівнем є автомобіль Mazda CX-5 Touring S вартістю 1,2-1,34 млн грн ($32-36 тис.), що також пропонує вибір двигунів та типу приводу, а комплектація доповнена салоном з оздобленням екошкірою та замшею, а також електропривод регулювання сидіння водія.

Окремо варто виділити Mazda CX-5 Black Edition з ціною 1,34-1,42 млн грн ($36-38 тис.), що пропонується з двигунами 2.0 або 2.5, причому завжди має повний привод. Крім того, автомобіль вирізняється змінами в дизайні та розширеною комплектацією: чорні лаковані дзеркала та 19-дюймові колісні диски, оздоблення салону з червоним прострочуванням, панель приладів з 7-дюймовим дисплеєм, перемикач режимів руху MI-DRIVE, контроль втоми водія, система безпечного гальмування у місті, моніторинг «сліпих зон» дзеркал та ін.

Також можна відзначити Mazda CX-5 Style+ вартістю 1,55-1,59 млн грн ($41,5-42,5 тис.) – цей варіант пропонується виключно з 2,5-літровим двигуном та повним приводом. А комплектація автомобіля додатково розширена наступним: шкіряне оздоблення салону, електропривод та пам’ять регулювань, вентиляція передніх сидінь, підігрів задніх, аудіо BOSE.

Нарешті, на вершині знаходить Mazda CX-5 ТОР за 1,69-1,73 млн грн ($45-46,5 тис.) – для орієнтира беремо попередній варіант і додаємо особливості ТОР-комплектації: адаптивне світло ALH з автоматичним перемиканням «ближнє/дальнє», оздоблення салону шкірою NAPPA та декоративними елементами з дерева, адаптивний «круїз», контроль рядності руху, електропривод кришки багажника з сенсором відкриття…

Як це зазвичай буває, тестовий автомобіль Mazda CX-5 був представлений у максимальній комплектації. Таких купують не дуже багато, але такі варіанти дають можливість продемонструвати всі можливості та особливості автомобіля. В переліку особливостей Mazda CX-5 можна відзначити адаптивне світло, комбіновану цифрову панель приладів, вентиляцію сидінь, підігрів всіх сидінь (попереду/позаду) та керма, бездротову зарядку, аудіо BOSE, коловий огляд (щоправда, якісь зображення така собі), шкіру NAPPA, адаптивний «круїз», контроль рядності, моніторинг «сліпих зон» дзеркал, ін. Тобто: чогось екстраординарного немає, але все бажане тут є.

Хто у конкурентах? На перший погляд – купа автомобілів сегмента D-SUV, причому багато «азійців»: Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Mitsubishi Outlander, Hyundai Tucson. Проте також можна згадати та «європейців»: SKODA Kodiaq, Citroen C5 Aircross, Renault Koleos, Opel Grandland. Тут можна знайти варіанти з переднім або повним приводом, з економічними гібридними або дизельними двигунами, більш доступні автомобілі з простішими комплектаціями.

Проте все це не є першочерговим питанням, оскільки кросовер Mazda CX-5 найчастіше вибирають емоціями – за дизайн та вміння гарно їхати. А у такому випадку більш правильними конкурентами виглядають Peugeot 3008, SEAT Ateca та SEAT Tarraco, Volkswagen Tiguan. Перший робить ставку на турбодизелі, але не може запропонувати повний привод; останній варіант виявляється доволі дорогим, хоча має потужні двигуни в арсеналі. Нарешті, цікаві автомобілі SEAT – але вони зустрічаються у продажу рідко, залежить від постачання нових партій.

Підсумки тест-драйву Mazda CX-5

Можна довго говорити, що кросовер Mazda CX-5 вже «у роках». Можна казати, що змін замало. Можна навіть згадати появу геть нової моделі Mazda CX-60, яка грає у схожому класі, але більша за розміром та вища за статусом, пропонує потужні двигуни та сучасне оснащення. Але потім можна просто порівняти прайс Mazda CX-60 та Mazda CX-5…

Адже якщо прибрати всі ці умовності й розглянути автомобіль просто «як він є», то кросовер Mazda CX-5 й сьогодні пропонує немало переваг: привабливий дизайн, якісний салон, оптимальні комплектації, непоганий рівень оснащення, адекватний прайс. Так-так, модель Mazda CX-5 виходить «красоткою за мільйон-півтора», але такі вже реалії курсу валют.

Й що стосується оновлення – схоже, його суть була не в тому, щоб змінити або покращити автомобіль (він і так вийшов вдалим від початку), а у тому, щоб в чергове привернути увагу та нагадати про модель Mazda CX-5 потенційним покупцям. Що, зрештою, і вдалось зробити.

Тест-драйв Mazda CX-5: «краля на мільйон» (точніше, навіть півтора)

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл