Це остання частина серії статей, присвячених персональним підсумкам 2023 р. редакторів та авторів сайту Mezha.Media. Посилання на попередні частини ви знайдете наприкінці тексту. І наостанок ми поговоримо про залізо 2023 року.

Тут правила трохи інші. Їх все ще немає, але хочемо звернути вашу увагу, що у той час як одні з авторів цього матеріалу розповідають про конкретні продукти, які вони придбали особисто, інші говорять про продукти анонсовані у 2023 р., які врази їх своїми характеристиками, дизайном тощо. А дехто взагалі, пише про індустріальні тренди цього року.

Приємного читання та гарного Нового року!


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Олег Касіч, редактор Mezha.Media

У контексті десктопних компонентів 2023 рік виявився досить рівним з точки зору технологічного розвитку. Період був досить насичений на появу нових продуктів, хоча й без знакових проривних продуктів. Втім, все ж хочеться виокремити один з процесорів для настільних ПК – AMD Ryzen 7 7800X3D. Цього року компанія AMD продовжила розвивати успіх моделей з технологією багатошарового компонування 3D V-Cache, оснащених кристалом з додатковою кеш-пам’яттю L3. У сукупності з обчислювальними ядрами на архітектурі Zen 4 саме цей 8-ядерний чип у загальному заліку став найшвидшим ігровим процесором на ринку. Збільшена на 64 МБ кеш-пам’ять третього рівня інколи призводить до феноменальних результатів, причому максимальний ефект проявляється саме в іграх.

Ще під час січневої виставки CES 2023 компанія AMD анонсувала відразу кілька лінійок мобільних процесорів. Суб’єктивно найбільш цікавою виявилась серія AMD Ryzen 7040 (Phoenix) з чипами на базі процесорної архітектури Zen 4 та інтегрованою графікою на RDNA 3. Вдале поєднання з хорошою продуктивністю та функціональністю у своєму класі. До того ж певні моделі Ryzen 7040 отримали блок прискорення ШІ-завдань Ryzen AI, практична користь від якого має розкритись згодом. Економічні варіанти чипів Ryzen 7040U стали основою процесорів Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme для портативних ігрових консолей на кшталт ASUS ROG Ally. Щобільше, схоже платформа Phoenix з архітектурною комбінацією Zen4/RDNA3 також буде залучена й для майбутніх десктопних чипів Ryzen 8000G на платформі Socket AM5.

Вже наприкінці поточного року компанія Intel представила лінійку мобільних процесорів Intel Core Ultra. Вперше для споживацьких CPU виробник використовує тайлову структуру з кількома кремнієвими кристалами, які об’єднані на одній підложці за допомогою технології пакування Intel Foveros 3D. Цікаво також, що складові частини виконані за різними технологічними нормами, більше того – частина кристалів виготовляється компанією TSMC. Втім окрім цікавих інженерних рішень, нові чипи пропонують певні користувацькі покращення. Нарешті Intel вдалось значно підвищити продуктивність інтегрованої графіки, що дозволить конкурувати з відповідними топовими рішеннями AMD. Процесори також отримали апаратний блок NPU для прискорення ШІ-алгоритмів. Вочевидь потенціал Intel Core Ultra ми зможемо оцінити вже у 2024 році з появою широкого асортименту ноутбуків на їх основі.

В цілому великі системні гравці IT-ринку у 2023 році приділяли максимум уваги сегменту потужних ШІ-прискорювачів. Стрімкий розвиток сервісів на основі генеративного штучного інтелекту у самих різних його варіаціях та проявах потребує нескінченно великої продуктивності обчислень. Саме тому спеціалізовані HPC-модулі – чергова «велика річ» для виробників, які можуть запропонувати відповідні рішення. Прискорювачі типу NVIDIA H100, AMD Instinct MI300 та Intel Gaudi2 приносять компаніям неабиякі прибутки, тому тут очікується максимальна конкуренція. З появою спеціалізованих блоків ШІ-прискорення у користувацьких процесорах можна очікувати й розвитку екосистеми локальних спеціалізованих обчислень. Тож «все буде ШІ», і у 2024 це буде відчуватись ще переконливіше, ніж у році, що минає. Не випадково останні масштабні презентації виробників проходять під гаслами на кшталт «AI Everywhere» та «Advancing AI».


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Тарас Міщенко, головний редактор Mezha.Media

Цього року не можу відзначити щось конкретне, проте було доволі багато цікавих тенденцій, про які й хочеться поговорити. По-перше, це дорослішання категорії гнучких смартфонів. До нас цього року потрапив тільки Galaxy Fold5, але таких моделей загалом стало більше і вони стали краще. Починаючи із дизайну з тоншими корпусами, надійнішими матеріалами, захисту від води та закінчуючи програмним забезпеченням, яке дозволяє розкрити переваги внутрішнього гнучкого екрана. З огляду на те, що у 2023 році ми також побачили більше ноутбуків з гнучкими екранами від великих гравців, то можна очікувати проникнення цієї технології в інші категорії. Думаю, вже на CES 2024 можна буде побачити більше цікавих прикладів її використання.

По-друге, раз вже мова зайшла про ноутбуки, то реліз наприкінці ще минулого року нових мобільних відеокарт NVIDIA GeForce RTX 4070, 4080 та 4090 дозволив виробникам у 2023 році створити ще потужніші та універсальні моделі ігрових ноутбуків, які можна зручно використовувати як для ігор, так і для роботи. Судячи з усього, наступного року основний фокус виробників буде спрямований на доопрацювання дизайну, ми побачимо ще тонкіші та зручніші корпуси, й звісно, чекаємо на масовіший прихід в ігрові моделі OLED дисплеїв.


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Ігор Сушон, редактор Mezha.Media

Як і наш головний редактор, я не став акцентувати для себе увагу на конкретних пристроях, але деякі загальні речі підкреслив.

Наприклад, нині дивитися на прогрес у розвитку смартфонів треба з огляду на проміжки у кілька років. Щорічні оновлення не так часто тішать дійсно великими апгрейдами. Флагмани почали зв’язуватися із супутниками та опановують титанові корпуси, а дешевші смартфони покращують захист від води та пилу, продовжують шукати цікаві зовнішні рішення й загалом поліпшують користувацький досвід. Проте тепер між поколіннями це не відіграє настільки помітної ролі, як раніше.

Цікавий стрибок відбувається у конкуренції складаних смартфонів. Тепер вони не асоціюються лише з Samsung (навіть попри останні успіхи Fold та Flip). У «гру» з більшим азартом вступили Motorola, BBK та інші бренди. Цікаво було б побачити, які експерименти в цій категорії проводить Apple, проте у компанії наразі інші пріоритети, як-от змішана реальність.

Технології VR та AR також трималися в заголовках протягом всього року. І так, в основному це сталося завдяки Apple Vision Pro. Гарнітура все ще в місяці-двох від полиць магазинів, проте всіх конкурентів, які вже давно мають готові рішення, наче змусили нагадати про себе та схопитися за своє місце в бізнесі. Й хоча вартість гарнітури від Apple у декілька тисяч доларів немає сенсу порівнювати з, наприклад, цінником Meta Quest 3 ($499), це питання часу, коли саме Apple випустить дешевшу версію (натяки на яку інсайдери вже запустили в інфополі). Однак це теж робота для наступних декількох років, і не факт, що за цей час індустрія значно виросте.

Штучний інтелект також потужно сколихнув індустрію цього року. Так, здебільшого йдеться, звісно, про «софт» та «хмарну» роботу. Проте в «хардвері» ШІ теж має своє окреме місце. В процесорах смартфонів вже не перший рік є окремі юніти для обчислень роботи ШІ, також Apple знайшла місце для таких у власних процесорах Apple Silicon для Mac. Пізніше компанія AMD додала у свої чипи NPU XDNA, а за нею під кінець цього року наздогнав й Intel з новою лінійкою Core Ultra.

ШІ вже давно допомагає з фотографіями на смартфонах, вивчає патерни власника й непомітно підлаштовує дрібниці чи пропонує окремі дії/застосунки. Й 2023 рік став великим переходом від непомітних фонових дій, до значно більшої прямої взаємодії з користувачами. Для прикладу, деякі зображення для матеріалів «Межі» зроблені за допомогою ШІ. Й розвивається все це з шаленою швидкістю, достатньо подивитися на приклади роботи різних версій Midjourney. Тим часом державні регулятори вже активно працюють над новими законами щодо обов’язків компаній, які розробляють ШІ, так й над контролем його використання. Це все лише початок цієї історії.

Що окремо сподобалося мені цього року, це ігрові лептопи. Вони не лише покращують продуктивність та стабільність, а й після CES 2023 пропонуються у форматах 16 та 18 дюймів. Здавалося б, не таке й велике покращення. Проте суто з суб’єктивних вражень, навіть зовсім трохи більший екран сильно впливає на користувацький досвід та враження. Це щось з розряду збільшення MacBook Pro декілька років тому – наче й дрібниця, але працюючи щодня за лептопом вона відчувається. Про ігровий досвід в такому випадку годі й казати.


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Сергій Світличний, редактор автор Mezha.Media

Відверто кажучи, справжнім «залізом» року для мене став смартфон Pixel 7, який замінив вже старенький OnePlus 6T, але оскільки він був випущений ще минулої осені, назву пару інших пристроїв, які мене зацікавили під час тестувань у 2023 р.

Першим буде ASUS ROG Ally – це солідний конкурент Steam Deck, який завдяки Windows 11 і наявності сервісу Game Pass можна назвати «портативним Xbox».

А другим – електронний блокнот Lenovo Smart Paper, велика «читалка» з e-ink екраном і можливістю ручного введення нотаток. Як і ROG Ally, цей пристрій не для всіх (особливо зважаючи на його вартість), але для своїх цілей він виявляється дуже зручним інструментом, а якщо ще розробник покращить програмне забезпечення, то й поготів.


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Олег Данилов, редактор Mezha.Media

Як вже напевно знають постійні читачі «Межі», цього року я нарешті здійснив свою мрію та повністю, крім периферії, оновив свій ПК. Тож я сподіваюсь на найближчий час не згадувати про залізо. Оновлювати смартфон теж не на часі, тому я оберу досить незвичне залізо, яке дійсно вразило мене цього року.

І це ракета-носій SpaceX Super Heavy та космічний корабель SpaceX Starship. І нехай обидва тестових запуски SpaceX Super Heavy/ Starship у квітні та у листопаді закінчилися вибухами, це було щось. SpaceX Super Heavy/ Starship – це найнеймовірніша, найдивовижніша річ, яку створювали земляни з часів Space Shuttle.

Так, особисто Ілон Маск виявився рідкісною сволотою та покидьком, але все ж таки інженери SpaceX роблять дуже важливу річ, просуваючи усю космічну галузь, та запалюючи серця тих, хто закоханий у космос.

Слова, які Джеремі Кларксон казав у 2003 році на адресу Space Shuttle, можна віднести зараз і до SpaceX Super Heavy/ Starship: «Так, я чудово розумію, що призначення шатла на даний момент полягає лише в обслуговуванні орбітальної станції. Так, я чудово розумію, що перевірка, чи може герань квітнути у невагомості, – це ще один щабель у пізнанні людиною Всесвіту. Але ми забуваємо головне. Не має значення, що діється на самій станції. Набагато важливіше, що ми змогли збудувати таку штуковину.»


На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Дмитро Курятник, автор Mezha.Media

Залізом року неочікувано для мене самого став портативний ігровий комп’ютер Steam Deck. Не консоль, до речі, а саме комп’ютер, оскільки досвід використання цього гаджету все ще тісно пов’язаний із копирсанням в налаштуваннях у спробах збалансувати якість зображення, FPS, час роботи від батареї та рівень шуму. Можна, звісно, грати, використовуючи налаштування по замовчуванню, але результат буде неоптимальним.

Загалом же можливість грати в колишні ексклюзиви від PlayStation на достатньо портативному девайсі та ще й з непоганою картинкою (саме ці ігри, як не смішно, оптимізовані найкраще) – це якась магія. Та здебільшого я використовую Steam Deck для того, щоб запустити якусь стару гру, до якої на ПК ніяк не доходять руки, пройти пару місій в Marvel’s Midnight Suns перед сном чи для того, щоб потестувати як він впорається із якимось свіжим тайтлом. На диво, справляється майже з усім. От би ще мати можливість без танців з бубнами підключити лончери від третіх сторін і ціни б цьому девайсу не було б.


Володимир Дяченко, відеограф Mezha.Media

На межі нового року: залізо, яке здивувало нас у 2023 році

Кілька речень про свою покупку в цьому році. Вже досить тривалий час, для роботи, я використовую камеру Sony α7 6400. Бездзеркальні камери японського виробника зарекомендували себе як універсальні інструменти для створення фото та відео. Під час відповідальних виїзних зйомок бажано мати в запасі додаткову камеру на випадок, якщо одна з них вийде з ладу. Тож, постало питання придбати ще одного «помічника».

Враховуючи високі ціни на нові продукти від Sony, я вирішив чекати цікаву пропозицію на вторинному ринку. Оскільки мій парк оптики декілька років тому поповнив об’єктив Sigma 24mm f/1.4 із лінійки Art для повнокадрових камер, то вибір зупинився на варіантах з розміром сенсора Full frame. В бюджет 40 000 гривень вписалась Sony α7 III, вже доволі не нова, але ще досі актуальна камера.

Апарат має швидкий автофокус, ефективну систему матричної стабілізації, гарну автономність та якісно записує відео в 4K. Важливим фактором при виборі була ліквідність, придбавши за вигідну ціну можна позбутись камери без суттєвих фінансових втрат. Тож, якщо ви в пошуках доступного за ціною універсального інструмента для створення фото та відео, то раджу придивитись до Sony α7 III.


А яке залізо вразило саме вас у 2023 році може написати у коментарях.

Попередні частини підсумків 2023 року на «Межі», можна знайти тут:
Автомобільні підсумки 2023 року: переможці, досягнення, технології, невдачі
Зроблено в Україні. Підсумки 2023 року з українськими розробниками ігор
На межі нового року: у що ми грали у 2023 році
На межі нового року: що ми дивилися у 2023 році
На межі нового року: що ми читали у 2023 році