Гарнітура доповненої та віртуальної реальності (AR/VR) Apple Vision Pro стала класичним one more thing під час презентації на WWDC 2023. Перебуваючи на сцені генеральний директор компанії Тім Кук заявив, що новий пристрій, а Apple називає його «революційним просторовим комп’ютером», став квінтесенцією десятиліття розробки. Зокрема було озвучено, що під час роботи над гарнітурою, інженери Apple створили 5000 нових патентів.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Основний фокус Apple Vision Pro не стільки в тому, щоб занурити користувача у віртуальну реальність, скільки в розширенні його можливостей завдяки поєднанню реального світу з цифровим. Під час демонстрації можливостей гарнітури, в Apple акцентували на цьому особливу увагу. Іконки програм в операційній системі пристрою visionOS з’являються прямо поверх того, що людина бачить в реальності. Вікна програм при відображенні кидають тінь на об’єкти у кімнаті.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Тобто на відміну від ідеї Meta про всеосяжний метавсесвіт, в якому можна загубитися, в Apple все ж таки воліють повністю не відривати людей від реальності. Хоча загалом дозволяють глибше зануритися в цифровий світ, дуже тонко регулюючи цей процес завдяки колесу Digital Crown. Втім, не поспішаймо, а детальніше розглянемо можливості Apple Vision Pro. Тим більше, що загальне уявлення про гарнітуру вже сформоване, а її детальні характеристики, схоже, з’являться тільки згодом, ближче до початку продажів на початку наступного року.

Модульний дизайн Apple Vision Pro

Вже з першого погляду на гарнітуру в ній легко впізнати руку дизайнерів Apple, які, схоже, надихалися Apple Watch. Принаймні Apple Vision Pro має з ними дещо спільне. Фронтальну частину пристрою займає суцільна скляна панель, що плавно перетікає в алюмінієву рамку корпуса до якої магнітом приєднується м’яка насадка для обличчя Light Seal з тканини, а також Head Band – тканинний ремінець зі спеціальним плетенням для повітропроникності та кращої гнучкості.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Модульна конструкція Apple Vision Pro дозволяє підібрати насадку для обличчя потрібного розміру. В компанії не уточнили, як саме буде відбуватися цей процес, але схоже, що якщо гарнітур планується для використання всією сім’єю, то кожен матиме власну насадку. Це, в принципі, більш гігієнічно, але тут виникає питання у вартості таких насадок.

Ремінець Head Band також може від’єднуватися від корпусу Apple Vision Pro та регулюється окремим фіксатором, схожим на збільшене колесо прокрутки Digital Crown. В Apple будуть продавати додаткові розміри ремінця та запропонують покупцям різні кольори його виконання. Все як в Apple Watch.

Компанія не повідомляє вагу Apple Vision Pro, але запевняє, що гарнітуру комфортно носити цілий день.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Цікаво, що під час використання в режимі доповненої реальності, на фронтальне скло виводиться зображення очей користувача, щоб оточуючі люди могли з ним краще взаємодіяти. Цю функцію компанія називає EyeSight. Водночас якщо зануритися у віртуальну реальність, то фронтальне скло починає світитися, показуючи, що користувач не може побачити людей поруч з ним.

Дисплеї та платформа

Традиційно для Apple, під час анонсу нового пристрою, а тим більше нової категорії, дуже мало технічних подробиць. Компанія зосереджується на сценаріях використання, що, звісно, є чудовим маркетинговим прийомом, але аж ніяк не полегшує мою роботу.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Поки що точно відомо, що обидва вбудовані в Apple Vision Pro micro-OLED екрани будуть формувати зображення з 23 мільйонів точок, що вище, ніж роздільність 4К на одне око. В Apple обіцяють дуже якісну та реалістичну картинку з чітким відображенням тексту під будь-яким кутом огляду.

Кожен екран Apple Vision Pro прикриває три надпрозорі лінзи, проте діоптрії в гарнітурі не регулюються. В Apple пропонують людям з поганим зором окремо купувати спеціальні оптичні вставки ZEISS під свою гостроту зору. Вони будуть під’єднуватися до корпусу гарнітури магнітами.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Враховуючи різноманітні сценарії використання Apple Vision Pro, для пристрою потрібна була швидка платформа, проте з пасивним охолодженням. Для цього як раз підійшов власний процесор компанії Apple M2, доповнений новим чипом R1. Останній потрібен для обробки даних з 12 вбудованих камер гарнітури, 5 сенсорів та 6 мікрофонів.

Безпека даних в Apple Vision Pro забезпечується біометричним скануванням. Проте на відміну від відбитків пальців чи обличчя, як це реалізовано в комп’ютерах Mac та iPhone, гарнітура сканує райдужну оболонку ока через систему Optic ID. В Apple кажуть, що навіть ідентичні близнюки не зможуть користуватися одним профілем, настільки точним є сканування очей.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Райдужна оболонка ока користувача сканується під різними невидимими світлодіодними променями, а потім порівнюється із зареєстрованими даними Optic ID, захищеними Secure Enclave, щоб розблокувати гарнітуру чи здійснити оплату через Apple Pay.

В Apple запевняють, що те, куди дивиться користувач залишається приватною інформацією під час використання Apple Vision Pro, й дані про відстеження погляду не передається ні Apple, ні стороннім застосункам, ні вебсайтам. Крім того, дані з камери та інших датчиків обробляються на системному рівні, тому окремим програмам не потрібно бачити оточення користувача, щоб працювати.

Система EyeSight також включає візуальний індикатор, який дає оточуючим зрозуміти, коли користувач знімає фото або відео на вбудовані в гарнітуру камери.

Керування

Камери та датчики в Apple Vision Pro потрібні не тільки для того, щоб визначати положення гарнітури у просторі. Вони дозволяють їй використовувати доволі футуристичну систему керування, та зрозуміти, куди дивиться користувач і в якому положенні знаходяться його руки.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Завдяки цьому в інтерфейсі операційної системи visionOS достатньо подивитися на іконку програми чи елемент інтерфейс та з’єднати великий і вказівний палець, щоб натиснути на них. Точно таким же способом можна міняти положення віртуальних елементів інтерфейсу в просторі та змінювати їхній розмір. Це доволі інтуїтивно та не потребує від користувача додаткового навчання. Так само замість жестів можна використовувати голосові команди.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Втім, в Apple Vision Pro є підтримка Bluetooth та можливість під’єднати клавіатуру та мишу, якщо для цього є потреба. Адже віртуальна клавіатура з предиктивним вводом у visionOS також є.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

На корпусі гарнітури є колесо Digital Crown, яке дозволяє тонко регулювати перехід між доповненою та віртуальною реальністю. Наприклад, можна змінити фон тільки невеликого поля зору, а можна повністю «перенестися» в іншу локацію.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Ще одна клавіша відповідає за створення просторових фото та просторових відео, перетворюючи гарнітуру на просунуту 3D-камеру.

Можливості Apple Vision Pro

Доповнена та віртуальна реальність мають доволі багато сценаріїв для використання, й Apple Vision Pro намагається надати користувачам найкраще з двох світів, як для роботи, так і для розваг. Перевагою тут є те, що весь простір навколо користувача в гарнітурі може ставати інтерактивним. На ньому можуть показуватися вікна програм, відображатися додаткова інформація або ж графіка, або взагалі повністю інша, віртуальна картинка.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Під час презентації Apple показала декілька сценаріїв використання гарнітури, які базуються на її власних програмах. Один з них, це перегляд фото та відео, коли зображення можна збільшувати до будь-якого розміру, а панорами можна переглядати в настільки великому форматі, що буде здаватися, ніби знаходишся в місці зйомки.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Для перегляду фільмів можна створити ефект, ніби знаходишся у кінотеатрі, розгорнувши велетенський екран та затінивши все навколо.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Генеральний директор Disney Боб Айгер виступив під час презентації Vision Pro, заявивши, що «революційна платформа дозволить створювати історії з глибоким зануренням у способи, які раніше були неможливими». У рекламному ролику для гарнітури були показані різні концепції, над якими працює Disney, в тому числі 3D-показ матчів NBA. Айгер заявив, що стримінговий сервіс Disney+ буде доступний на Apple Vision Pro «в перший же день продажів» гарнітури.

Apple Vision Pro буде підтримувати ігрові контролери, а вже на старті продажу гарнітури компанія планує зробити для неї доступними 100 ігор з Apple Arcade. Скоріше за все, до того моменту з’являться й додаткові пропозиції від розробників.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Під час роботи гарнітура дозволяє використовувати браузер, перевіряти пошту, працювати з документами та загалом підтримує встановлення з App Store додаткових програм від сторонніх розробників. Доволі зручно, що Apple Vision Pro одразу підтримує встановлення застосунків з iPhone та iPad. Окрім того, розробники зможуть одразу створювати програми під нову платформу visionOS.

Звук

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

По боках Apple Vision Pro в місці кріплення ремінця для фіксації на голові знаходяться два направлені динаміки, які дозволяють гарнітурі формувати просторовий звук.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Персоналізоване просторове звучання базується на геометрії голови та вух користувача, окрім того, датчики гарнітури сканують навколишній простір, щоб враховувати об’єкти та їхні матеріали в приміщенні та створювати звук, який ніби йде ззовні.

Автономність

В Apple не розкривають, які саме акумулятор використовується в Apple Vision Pro, відомо тільки, що він розташований в окремому блоці, який під’єднується до гарнітури через магнітний конектор типу MagSafe.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Одного такого акумулятора вистачає тільки на 2 години роботи, проте Apple зазначає, що Vision Pro може працювати від постійного живлення цілий день. Чи підійде для цього блок живлення від Mac, чи з гарнітурою буде йти спеціальний зарядний пристрій, в Apple поки не розривають.

Apple Vision Pro – привіт, майбутнє за $3499

Скоріше за все, це буде просто кабель USB-C з магнітним конектором.

Скільки коштує Apple Vision Pro?

Гарнітура стартує від $3 499 та має почати продаватися на початку наступного року на сайті та в магазинах Apple Store у США, а в інших країнах з’явиться пізніше наступного року.