Вітаю! Я Ігор Центило і це моя перша стаття написана спеціально для Межі. В ній я розповім про свій досвід використання Google Pixel 7a. Замовлення на смартфон я розмістив відразу після перегляду онлайн презентації, і оскільки я зараз проживаю в Британії — отримав його в перший же день продажів. Зазначу, що скористався послугою трейд-ін, та оформив свій старенький Pixel 6a, який також купляв у перший день продажів та користувався ним цілий рік, відповідно і порівнювати свій новий смартфон буду з попереднім.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Важливо: я є звичайним, середньостатистичним користувачем смартфонів, і все що я описую в цій статті — це моя субʼєктивна думка про Pixel 7a, яку ні в якому разі нікому не навʼязую, ви можете з нею погоджуватись, або ні — це ваша справа, я просто вирішив поділитись своїм досвідом використання в надії що він стане комусь корисним. Тому якщо у когось виникнуть додаткові питання — з радістю відповім на них в коментарях.

Перед покупкою смартфона я добре розумів чого очікувати, адже це не перший, не другий і навіть не третій мій Pixel, і я знаю як вони себе поводять особливо в перші місяці після покупки. В цьому випадку дива також не сталося, і буває періодично вилазять дрібні баги та помилки софту, до чого більшість користувачів Android вже звикли та, думаю, не звертають велику увагу.

Втім, лінійка смартфонів Pixel, особисто на мою думку, це квінтесенція заліза та софту від Google, тож програмне забезпечення виглядає саме так, як це задумав виробник, а всі інші “надбудови” від інших брендів я сприймаю як паплюження чогось оригінального. Погоджуюсь, що такий погляд на речі достатньо не популярний, але у кожного свій фетиш, то ж маємо що маємо. Якщо мені колись знадобиться лептоп на операційній системі Windows – очевидно, що я оберу модель від Microsoft.

Вартість

Офіційна ціна Pixel 7a в Британії становить 449 фунтів, та при оформленні замовлення дарували навушники Google Pixel Buds A, які самі по собі коштують 99 фунтів.

Цього разу вони стали в пригоді та дістались дружині, тоді як попередні я продав, оскільки я вже мав такі та користувався ними з часів купівлі Pixel 5 (до речі, дійсно класні навушники). Старий же смартфон оцінили в 175 фунтів, при огляді ціну не зменшили і я отримав кошти в повному обсязі, як і зазначалось на сайті.

Перші враження від Pixel 7a

Чесно кажучи, я був не в захваті від варіантів кольорів в новій лінійці, тому обрав блакитний (в оригіналі звучить як Sea). Але коли отримав та розпакував Pixel 7a – то був приємно здивований, адже в реальному житті він виглядає набагато краще, ніж на рекламних брошурах, хоча і має певні відмінності від попередньої моделі.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Перше що на що звертаєш увагу — це рамка навколо екрана, яка внаслідок різниці кольорів кантика та самої рамки дисплея здається більшою, хоча по факту є такою самою. А от сам обідок став трохи вище, через що палець за нього постійно чіпляється при свайпах, а не ковзає як в попередній моделі.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Також суттєва різниця в зовнішньому вигляді блоку камер Pixel 7a, адже він тут виконаний в колір корпусу і через це виглядає трохи дивно через чорні отвори камер, в попередній моделі вона була чорною та скляною, тому здавалось цілісним елементом, якщо так можна сказати.

Ключові відмінності та їх значення в реальному житті

Розмір екрана не змінився, але тепер має частоту 90 Гц. Так, це дійсно трохи помітно, хоча я особисто не вважаю дану опцію критичною характеристикою, і якби тут було всього 60 Гц – я б всеодно придбав смартфон.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Дивний факт — з коробки цей пункт вимкнений і Pixel 7a працює в режимі 60 Гц, вищу частоту оновлення потрібно вмикати окремо, наприклад, я цей пункт знайшов взагалі випадково.

Процесор Tensor G2. Потужності платформи мені вистачало й в попередній версії, але завдяки оновленню зʼявились нові функції в Google Photo, що не може не радувати. А також протягом наступних пів року обіцяють додавати нові можливості на основі штучного інтелекту, тому тут потрібно трохи зачекати, хоча певні оновлення вже додали.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Камера. Звісно ж всіма улюблена камера стала ще краще. Для себе я відмітив дві важливі відмінності. Перша — це те, що основна камера стала трохи “світліша”, що не може не радувати, адже цього дійсно не вистачало. А друга — це те, що у фронтальної камери Pixel 7a зʼявився ширококутний режим, адже в попередній моделі його не було, і робити селфі в компанії друзів було проблематично, бо банально не всі поміщались в кадр.

NFC модуль. Його робота стала просто на дві голови вище, у порівнянні з попередньою моделлю. Зараз достатньо просто піднести смартфон до термінала й оплата проходить успішно. В той час як попередню модель потрібно було позиціювати точно до позначки безконтактної оплати на терміналі та верхньою частиною смартфона. І якщо не виходило це зробити — то в кращому випадку оплата просто не проходила, а в гіршому — термінал видавав помилку і касиру потрібно було повторно відправляти транзакцію з каси, що було не дуже приємно як для мене, так і для людей які стояли за мною в черзі.

Ще додали бездротову зарядку, але, відверто кажучи, з такою потужністю навіть не знаю кому вона може знадобитись, хіба що в автомобілі просто підтримувати заряд.

У всьому іншому — це все такий же смартфон, тому оновлюватись на нього варто тільки тоді, якщо ну дууууже хочеться поміняти свою попередню модель, тому що відмінності дійсно незначні.

Батарея: При активному використанні її звісно не вистачає на весь день, але я на це і не розраховував, тому що мало який смартфон в цьому ціновому сегменті може цим похвалитися. При цьому в ігри я не граю, використовую в основному браузер, месенджери, карти, навігацію та YouTube.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Швидкість зарядки ніби трохи підросла по документах, в реальному житті не дуже відчувається, оскільки в основному я ставлю смартфон на заряджання коли лягаю спати, і завдяки інтелектуальному режиму він повільно заряджається до часу заведеного мною будильнику.

Google Pixel 7a, місяць з новим смартфоном

Підекранний сканер: Спрацьовує достатньо довго та не завжди з першого разу, дива не сталося.

Яскравості екрана вистачає майже в будь-якому сценарії використання, хоча в сонячний день буває таке що складно щось роздивитись, не без цього.

Трохи про баги

Оскільки писав я цей текст після місяця використання смартфона, то згадаю деякі баги софта. То тут, то там вилазять різні косяки, хоча з кожним днем стає все краще, таке відчуття, що смартфон кешує всю необхідну йому інформацію, самостійно навчається і його швидкодія постійно зростає. Думаю що через кілька місяців буде працювати як треба, тобто як мій попередній смартфон.

З вже звичних багів можу відмітити:

  • Автоматичне оновлення додатків з Play Market не працює, потрібно оновлювати вручну;
  • Поширення фото/відео з галереї пристрою в Instagram не працює з першого разу, потрібно закривати та робити ще раз — і тільки тоді спрацьовує;
  • Редагування фото відразу після знімку глючить, просто крутиться іконка завантаження і так нескінченно, доводиться закривати додаток і запускати редагування з галереї;
  • Виходячи з будинку де працював вайфай — дуже часто LTE не зʼявляється автоматично, відповідно потрібно на секунду вмикати авіарежим і тоді все працює. Думав що це проблема Київстару, але те саме з іншим оператором в іншій країні;
  • Відображення заряду “рідних” навушників Pixel Buds A, яка працює два з трьох разів;
  • Оновлення інформації в стандартних віджетах не працює, тому їх використання зводиться до нуля, але щоб отримати потрібну інформацію всеодно потрібно відкрити застосунок, і тоді інформація оновиться.

Цей список можна продовжувати дуже довго, але я не хочу, щоб це виглядало як негативний досвід експлуатації, адже ідеальних пристроїв просто не існує й у всіх є свої недоліки.

Але не зважаючи на всі мінуси — користування Pixel 7a доставляє не аби яке задоволення, і я відверто кажучи я в шоці від того як цей смартфон “розносять” деякі оглядачі, які хочуть бачити в бюджетному сегменті функції флагманів інших брендів. Як на мене, то ви отримуєте навіть більше, ніж очікували!

Висновок

Враховуючи все вищезазначене — я вважаю Pixel 7a одним з кращий на ринку, звісно в цьому ціновому сегменті. Оскільки я свідомо його обрав маючи попередній досвід використання “пікселів”. І якби так сталося, що компанія Google закрила свій підрозділ смартфонів — я був би дуже розчарований і навіть не уявляю на який бренд на Android наважився б перейти. Хіба що на ґіківський смартфон від Sony, але за той бюджет, мабуть, це скоріше був би смартфон від Apple.