Щорічний захід від пошукового гіганта Google цього року має бути цікавішим за минулі. І вже можна не просто покластися на інформацію інсайдерів, а й спиратися на офіційні анонси компанії. Серед новинок цього року Google готує нові для себе гаджети в сучасних категоріях.

Але й це не все. Традиційно компанія проводить Google I/O для розробників. Тож захід також демонструє плани компанії щодо розвитку власного програмного забезпечення. Ну і на тлі нового суперництва з конкурентами, ми точно маємо почути щось про штучний інтелект (і чат-ботів, куди ж без них).

Й хоча до Google I/O 2023 залишилося трохи більше за добу, підсумуймо, що саме можна очікувати від цьогорічної презентації.

Google Pixel Fold

Чутки про складаний смартфон від Google ширилися Мережею понад рік. А останнім часом кількість різноманітних інсайдів відповідно збільшувалася. Й хоча злиті раніше рендери вже давали зрозуміти, яким саме планується пристрій, сама компанія підлила масла у вогонь й показала коротенький відеоанонс.

В очікуванні Google I/O 2023

Щодо характеристик, то немає сумнівів, що гаджет буде потужним та швидким, матиме одні з найкращих камер тощо. Але й ціна пристрою, якщо вірити інсайдерам, становитиме чималих $1799. А це вже територія Samsung Galaxy Fold, який поки що є найпопулярнішим в цій категорії.

Тому Google має докласти додаткових зусиль, щоб не програти лідеру, або хоча б скласти йому гідну конкуренцію.

Google Pixel 7a

І нові смартфони на цьому не обмежаться, адже саме час для оновлення доступнішої моделі в лінійці Pixel — Google Pixel 7a. Цього року модель має отримати 6,1-дюймовий екран з частотою оновлення зображення у 90 Гц, процесор Tensor G2, 8 ГБ оперативної пам’яті та 128-гігабайтний накопичувач. Камери також мають оновити характеристики.

При цьому дизайн «бюджетної» моделі має «наздогнати» поточні флагманські апарати.

В очікуванні Google I/O 2023

Але є й неприємні новини. Разом з покращенням характеристик та свіжішим дизайном може зрости й ціна — з $449 до $499. Побачимо, чим ще, окрім оновлених характеристик, Google буде мотивувати покупців.

Google Pixel Tablet

Теорії виникнення високої зацікавленості Google в розробці гаджетів навряд отримають підтвердження на заході. Але менше з тим, нових гаджетів може бути більше. Ще одна категорія, в якій Google бачить пристрої Pixel, є планшети. Про це ми дізналися рік тому. Фанати бренду вже чекають на новий гаджет, а разом з ним компанія також активно працює над кращою адаптацією Android для роботи на більших дисплеях (включно з екраном нового Pixel Fold).

В очікуванні Google I/O 2023

Планшет зокрема цікавий й фірмовим доком, який зможе допомогти планшету стати домашнім смартдисплеєм. І от ця територія вже не нова для компанії. І на фоні конкурентних пристроїв, Pixel Tablet, який зможе суміщати ролі, просто мусить отримати певну перевагу.

Android 14

Нова версія операційної системи Android 14 вже встигла з’явитися в публічній беті. Але поки що в ній можна зустріти лише незначні доповнення. Можливо, щоб не дуже відривати публіку від нових гаджетів, цього року компанія залишила для Android лише оптимізаційні доробки й невеликі доповнення. Але все ж хотілося б побачити й щось цікавіше.

В очікуванні Google I/O 2023

Саме собою, «софт» на Google I/O не обмежиться лише Android. Робота над Wear OS та ChromeOS не зупиняється, якісь зміни може отримати Chrome, чимось доповнять Gmail, Google Maps та інші сервіси компанії.

Штучний інтелект

Ситуація на ринку ШІ останнім часом склалася зовсім не на користь Google. Результат партнерства Microsoft та OpenAI, результатом якого став вправний чат-бот в Bing, змусив Google сильно змінювати власні плани та стратегії. Це призвело до певних передчасних кроків з анонсом Google Bard, який не показав себе так, як планувалося. І настрій в Google не покращувався з часом (1, 2, 3).

В очікуванні Google I/O 2023

З урахуванням нової популярності ШІ-сервісів та помічників, не треба дивитися в ШІ-гороскоп для передбачення, що зі сцени на Google I/O 2023 ми не раз почуємо про Google Bard й, можливо, дізнаємося про подальше бачення пошуку та його взаємодії з користувачами.

Nest Locator Tag

Серед зручних аксесуарів важко не згадати трекери. Це невеличкі дармовіси, які можуть допомогти знайти рюкзак, автівку, кота та будь-що інше, на чому вони закріплені. Такі є в Apple, Google та окремих виробників на кшталт Tile. Нещодавно згадку про Nest Locator Tag, про що також вже були чуткизнайшли в Google Fonts.

Можливо, на Google I/O 2023 ще зарано для такого гаджета, але він міг би стати приємним бонусом.

Де і коли подивитися трансляцію

Презентація Google I/O 2023 відбудеться 10 травня 2023 о 20:00 за київським часом.  Детальніше про захід можна дізнатися на спеціальній сторінці, а встановити нагадування та подивитися трансляцію можна прямо на YouTube: