За останні декілька років компанія Google активно взялася за випуск апаратного забезпечення, такого як смартфони, планшети та навіть власний розумний годинник. З огляду на партнерські стосунки Google з іншими виробниками, це, на перший погляд, не має великого сенсу, проте як повідомляє видання The Information, випуск апаратного забезпечення є частиною ширшої захисної стратегії компанії.

Генеральний директор Google Сундар Пічаї нібито розглядає апаратне забезпечення як найкращий спосіб «захисту» на мінливому ринку смартфонів. За словами віцепрезидентки Google Assistant Сіссі Сяо (Sissie Hsiao), Пічаї стурбований тим, що Apple поступово відбирає частку ринку у партнерів по Android, таких як Samsung, і що антимонопольні регулятори можуть втрутитися в угоду Google та Apple, за якою пошук компанії використовується за замовчуванням на iPhone.

Розвиток апаратного бізнесу Google разом з тим нібито відбувається коштом інших продуктів компанії. У той час як підтримка Android, очевидно, залишається недоторканою, Google скорочує інвестиції у віртуального помічника Assistant для автомобілів і розробку стороннього обладнання в цілому. Як повідомляється, Сяо та інші керівники вивчали можливість переведення співробітників з розробки Assistant і Google TV.

Google відмовився від коментарів, повідомляє The Information. Однак у компанії можуть бути інші причини активніше взятися за ризиковий апаратний бізнес. Хоча Android навряд втратить своє домінування, будь-які подальші промахи можуть з’їсти важливий дохід Google від мобільної реклами, навіть якщо його угода з пошуковою системою для iPhone залишиться без змін. Як відомо, Apple своїми налаштуваннями приватності вже перешкоджає таким компаніям як Google та Meta збирати дані користувачів для кращого таргетингу реклами.

Основне питання полягає в тому, чи зможе Google збільшити свої зусилля в області апаратного забезпечення настільки, щоб захиститися від будь-яких проблем. Хоча Google значно оновила свою лінійку смартфонів з випуском Pixel 6 минулого року та отримала позитивні відгуки про найновіший Pixel 7, поки не ясно, чи призведе це до значного зростання продажів. У 2021 році компанія продала всього 4,5 мільйона смартфонів, тоді як Apple і Google відвантажили понад 200 мільйонів пристроїв.