Акціонери влаштували розпродаж акцій Alphabet, який позбавив материнську компанію Google ринкової вартості на $100 мільярдів, після того, як її новий чат-бот Bard поділився недостовірною інформацією в рекламному відеоролику, а презентація нових можливостей пошуку не змогла привернути велику увагу, повідомляє Reuters. Це посилило побоювання, що пошуковий гігант втрачає позиції на користь конкурента Microsoft.

Акції Alphabet в один момент впали майже на 9%, в той час, як акції Microsoft підскочили приблизно на 3%. Падінню також сприяв той факт, що агентство Reuters звернуло увагу на помилку в рекламі чат-бота Bard, в якій він надав неправильну відповідь про те, який телескоп вперше сфотографував планету за межами Сонячної системи.

З іншого боку, презентація Google не містила подробиць про те, як і коли компанія інтегрує Bard у свою основну пошукову систему. В той час як Microsoft провела захід, на якому одразу повідомила, що вже випустила для тестування обмеженим колом користувачів версію свого пошуку Bing з інтегрованими функціями ChatGPT.

Помилка Bard була виявлена безпосередньо перед презентацією Google. Компанія опублікувала коротке GIF-відео демонстрацією роботи свого чат-бота в Twitter, пообіцявши, що він допоможе спростити складні теми, але замість цього ШІ надав неточну відповідь.

У рекламі Bard отримує питання: «Про які нові відкриття космічного телескопа Джеймса Вебба я можу розповісти своїй 9-річній дитині?». Чат-бот надає кілька відповідей, одна з них — про те, що за допомогою Джеймса Вебба було зроблено найперші знімки планет за межами Сонячної системи, або екзопланет. Але насправді перші знімки екзопланет були зроблені Дуже великим телескопом (VLT) Європейської південної обсерваторії у 2004 році, що підтверджено NASA.

«Це підкреслює важливість суворого процесу тестування, який ми розпочинаємо цього тижня з нашою програмою Trusted Tester», – сказав представник Google. «Ми об’єднаємо зовнішні відгуки з нашим власним внутрішнім тестуванням, щоб переконатися, що відповіді Bard відповідають високим стандартам якості, безпеки та засновані на реальній інформації».

Під час заходу старший виконавчий директор Прабхакар Рагхаван пообіцяв, що користувачі будуть використовувати Bard для взаємодії з інформацією «абсолютно новими способами». Він позиціював Bard як майбутнє компанії, кажучи аудиторії, що завдяки використанню генеративного ШІ «єдиним обмеженням для пошуку буде ваша уява».

Alphabet виходить з невтішного четвертого кварталу, оскільки рекламодавці скоротили витрати порівняно з піковими показниками пандемії, коли більше споживачів здійснювали покупки онлайн внаслідок локдаунів та обмежень на подорожі.

Пошуковий і рекламний гігант рухається швидко, щоб не відставати від OpenAI та конкурентів, і, як повідомляється, залучив засновників Сергія Бріна і Ларрі Пейджа, щоб прискорити свої зусилля. Інвестори, очевидно, залишилися не переконаними.