Співробітники Google почали критикувати керівництво, зокрема генерального директора Сундара Пічаї, за те, як компанія провела минулого тижня презентацію конкурента ChatGPT під назвою Bard.

Співробітники вийшли на популярний внутрішній форум Memegen, щоб висловити свої думки щодо анонсу Bard, називаючи його «поспішним», «невдалим» і зробленим «не по-гуглівськи», згідно з повідомленнями та мемами, переглянутими CNBC.

Минулого понеділка Google випередив захід Microsoft і генеральний директор Сундар Пічаї публічно розкрив деякі деталі про власного чат-бота компанії, що працює на основі штучного інтелекту. Більше про Bard стало відомо через декілька днів після анонсу під час презентації у Парижі.

У проміжку між цими подіями Microsoft, яка була одним із перших інвесторів компанії OpenAI, що створила ChatGPT, продемонструвала, як її пошукова система Bing буде інтегрована з технологією чат-бота, запросивши журналістів на демонстрацію в штаб-квартиру компанії в Редмонді.

Під час своєї презентації, керівник пошукового відділу Google Прабхакар Рагхаван коротко продемонстрував кілька слайдів з прикладами можливостей Bard. Люди, які прибули на захід, очікували почути більше, а деякі співробітники навіть не знали про цю подію. Один з доповідачів навіть забув взяти із собою смартфон, який був необхідний для демонстрації.

Тим часом в Reuters помітили, що в рекламі Bard чат-бот надає неправильну відповідь про телескоп, який використовувався для перших знімків планети за межами нашої Сонячної системи.

Хоча співробітники Google часто звертаються до Memegen, щоб гумористично висміяти дивацтва та помилки компанії, дописи після оголошення про Bard мали більш серйозний тон і навіть безпосередньо критикували Пічаї.

«Шановний Сундаре, запуск Bard і звільнення були поспішними, невдалими та короткозорими», – йшлося в одному з мемів, який містив серйозну фотографію Пічаї. «Будь ласка, поверніться до довгострокового планування». Пост отримав багато схвальних відгуків від співробітників.

«Сундар і керівництво заслуговують на Perf NI», – йдеться в іншому мемі з високим рейтингом, що посилається на найнижчу категорію в системі оцінки роботи співробітників компанії.

Минулого тижня акції Alphabet впали більш ніж на 9% через занепокоєння щодо загрози ChatGPT для основного пошукового бізнесу Google та поспішної реакції компанії на презентацію Microsoft.

«Поспішний вихід Bard на ринок у паніці підтвердив страх ринку щодо нас», – йшлося в одному з популярних мемів. До нього додавалася фотографія птаха, який робить фейспалм.

Позиція Google у сфері штучного інтелекту викликає знайоме занепокоєння. На грудневій загальній нараді співробітники запитали про конкурентну перевагу компанії в галузі ШІ, оскільки ChatGPT набуває популярності в очах громадськості. Керівники відповіли, що репутація компанії може постраждати, якщо вона занадто швидко перейде на технологію штучного інтелекту, яка далека від досконалості.

Найпопулярнішим мемом серед співробітників минулого тижня стало зображення пожежі у сміттєвому баку з логотипом Google «G» на ньому. Підпис під ним говорить: «Як все відчувається з минулого року».

Інший мем стосувався оголошених минулого місяця звільнень, які призвели до втрати 12 000 робочих місць, або 6% робочої сили компанії. Мем містив фотографію усміхненого актора Ніколаса Кейджа і напис: «Звільнення 12 тисяч людей підвищує вартість акцій на 3%, а одна поспішна презентація ШІ знижує її на 8%».