Компанія Google розпочала тестування нової версії операційної системи Android 14 й від сьогодні дає спробувати версію для розробників. Наразі вона не дає дізнатися подробиць про нову функціональність, а скоріше побачити невеликі «організаційні» зміни в інтерфейсі. Розробники також зможуть випробувати власні застосунки з новою ОС.

Сама компанія, описуючи оновлення у своєму блозі, каже, що Android 14 «ґрунтується на виконаній роботі в Android 12L і 13 для підтримки планшетів і складних формфакторів».

Це цілком очікувано, адже Google планує показати анонсований раніше планшет власного виробництва, а чутки про розробку нового складаного смартфона в лінійці Pixel час від часу з’являються в Мережі.

Ще з Android 12 система отримала Material You-дизайн, який закріпився в поточній версії. З ним компанія допомогла користувача краще налаштувати систему під власні вподобання та потреби. Які саме доповнення отримають користувачі з наступним релізом, перша версія для розробників не сильно демонструє, але деякі деталі все ж показує, як-от можливість збільшувати розмір шрифтів до 200% (раніше максимум сягав 130%).

Почалося тестування Android 14. Система покращується для використання на планшетах та складаних смартфонах

Також Android 14 більше піклується про час роботи акумулятора, що відображається у змінах в низькорівневих частинах системи. Деякі з них стосуються виключно системи, тоді як з іншими розробникам доведеться попрацювати для оновлення власних додатків.

Звісно, конфіденційність даних та безпека системи також покращуються. Знову ж, поки що це переважно системні зміни, але стороннім застосункам доведеться бути точнішими в запитах до інших компонентів, а будь-який завантажений код має бути read only, щоб уникнути потенційного впровадження коду. Також система не дозволить встановлення старих додатків для Android 6 та більш ранніх версій.

Почалося тестування Android 14. Система покращується для використання на планшетах та складаних смартфонах

Першу версію Android 14 для розробників можна встановити на смартфони Pixel починаючи з моделі 4a (5G). Як завжди, робити це зі своїм єдиним пристроєм не варто, адже поки що невідомо, які потенційні проблеми можуть з’явитися на початковій стадії випробувань. Більше подробиць про можливості нової системи варто очікувати до червня, а офіційний запуск ОС планується приблизно у серпні цього року.