Співробітники Google були шоковані, коли дізналися в березні, що південнокорейський гігант споживчої електроніки Samsung розглядає можливість заміни Google на Bing від Microsoft як пошукової системи за замовчуванням на своїх пристроях, повідомляє The New York Times.

Реакція Google на загрозу з боку Samsung була “панічною”, згідно з внутрішніми повідомленнями, з якими ознайомилося видання. За оцінками, контракт з Samsung поставив на карту $3 мільярди річного доходу. Це додавало тиску, адже аналогічний контракт з Apple на $20 мільярдів теж має бути продовжений пізніше цього року.

Конкуренти зі штучним інтелектом, такі як новий Bing, швидко стають найсерйознішою за 25 років загрозою для пошукового бізнесу Google, і у відповідь компанія поспішає створити абсолютно нову пошукову систему на основі цієї технології. Згідно з внутрішніми документами, з якими ознайомилося видання, компанія також модернізує наявну пошукову систему, додавши до неї функції штучного інтелекту.

Нові функції під назвою Magi створюються дизайнерами, інженерами та керівниками, які працюють у так званих спринтерських кімнатах, щоб налаштувати та протестувати останні версії. Нова пошукова система запропонує користувачам набагато більш персоналізований досвід, ніж нинішній пошук Google, намагаючись передбачити потреби користувачів.

Google занепокоєний появою конкурентів, що використовують штучний інтелект, відтоді, як OpenAI, стартап із Сан-Франциско, який співпрацює з Microsoft, продемонстрував у листопаді чат-бота під назвою ChatGPT. Приблизно через два тижні Google створив робочу групу у своєму пошуковому підрозділі, щоб почати створювати продукти зі штучним інтелектом, розповіли двоє людей, які знають про ці зусилля, але не були уповноважені обговорювати їх публічно.

Загроза з боку Samsung стала першою потенційною тріщиною в, здавалося б, неприступному пошуковому бізнесі Google, який минулого року коштував $162 мільярди. Хоча не було зрозуміло, чи робота Microsoft зі штучним інтелектом була основною причиною того, що Samsung розглядає можливість змін після останніх 12 років, в Google припускають, що це було саме так. Контракт перебуває на стадії переговорів, і Samsung все ще може залишитися з Google.

Але думка про те, що компанія Samsung, яка виробляє сотні мільйонів смартфонів з програмним забезпеченням Android від Google щороку, навіть розглядає можливість зміни пошукової системи, шокувала співробітників Google.

Google займається дослідженнями в галузі штучного інтелекту вже багато років. Її лабораторія DeepMind у Лондоні вважається одним з найкращих дослідницьких центрів ШІ у світі, і компанія була піонером у проєктах ШІ, таких як самокеровані автомобілі й так звані великі мовні моделі, які використовуються для розробки чат-ботів. В останні роки Google використовував великі мовні моделі для поліпшення якості результатів пошуку, але утримувався від повного впровадження ШІ, оскільки він був схильний генерувати неправдиві та упереджені твердження.

Зараз пріоритетом є отримання контролю над наступною проривною технологією в галузі. Через це минулого місяця компанія Google відійшла від власних принципів та випустила чат-бота Bard, який отримав змішані відгуки.

Плани щодо нової пошукової системи, які демонструють амбіції Google переосмислити пошуковий досвід, все ще перебувають на ранніх стадіях, і немає чіткого графіка, коли компанія випустить нову пошукову технологію.

Система дізнаватиметься, що користувачі хочуть знати, на основі того, що вони шукають, після початку використання. І пропонуватиме списки попередньо вибраних продуктів для купівлі, корисної інформації та інших даних. Вона також буде більш діалоговою — на кшталт чату зі людиною-спеціалістом.

Але задовго до того, як пошукова система буде перебудована, проєкт Magi, згідно з внутрішніми документами, додасть функції до наявної пошукової системи. За словами людини, обізнаної з цією роботою, в Google над ним працює понад 160 співробітників.

Magi буде зберігати рекламу в міксі результатів пошуку. Пошукові запити, які можуть призвести до фінансової транзакції, наприклад, купівлі взуття або бронювання авіаквитків, все одно будуть містити рекламу на сторінках результатів.

Це важливо для Google, оскільки пошукова реклама є основним способом заробітку. Чат-бот Bard зараз не містить реклами, і в технологічній індустрії існують очікування, що відповіді штучного інтелекту на запити пошукових систем можуть зробити рекламу менш релевантною для користувачів.

Заплановані пошукові доповнення можуть також відповідати на питання про кодування програмного забезпечення і писати код на основі запиту користувача. Згідно з документом, Google може розміщувати рекламу й під цими відповідями.

Минулого тижня Google запросив деяких співробітників протестувати функції Magi та запропонував їм поставити пошуковій системі додаткові запитання, щоб оцінити її здатність вести бесіду. Очікується, що Google випустить інструменти для громадськості наступного місяця і додасть більше функцій восени.

Компанія планує спочатку випустити ці функції максимум для одного мільйона людей. До кінця року це число має поступово збільшитися до 30 мільйонів. Функції будуть доступні виключно в Сполучених Штатах.

Google також розглядає можливість дозволити людям використовувати картографічну технологію Google Планета Земля за допомогою штучного інтелекту та шукати музику через розмову з чат-ботом, як написав у документі директор Google.

Інші ідеї знаходяться на різних стадіях розробки. Інструмент під назвою GIFI використовуватиме ШІ для створення зображень у результатах пошуку Google Image. Інший інструмент, Tivoli Tutor, навчатиме користувачів нової мови за допомогою відкритих текстових діалогів зі штучним інтелектом.

Ще один продукт, Searchalong, дозволить користувачам ставити запитання чат-боту під час вебсерфінгу в браузері Google Chrome. Наприклад, люди можуть запитати чат-бота про активність поблизу оренди житла на Airbnb, а штучний інтелект просканує сторінку та решту інтернету, щоб отримати відповідь.