Реалізація першого проєкту малого модульного реактора (ММР) в Україні буде прискорена. Про це повідомляє Урядовий портал після зустрічі міністра енергетики Германа Галущенко з головним комерційним директором компанії NuScale Power Клейтоном Скоттом у Вашингтоні.

«Сторони домовилися залучати представників українських та американських промислових організацій до роботи задля прискорення реалізації першого проекту ММР в Україні», – йдеться в повідомленні.

Торік Україна та США домовилися про реалізацію пілотного проєкту «Чисте паливо з малих модульних реакторів», який продемонструє виробництво чистого водню та аміаку з використанням ММР та новітніх технологій електролізу в Україні.

З-поміж іншого проєкт має на меті здійснити перший у своєму роді запуск комерційного виробництва чистого палива з ММР за допомогою електролізу твердих оксидів та підтримати енергетичну безпеку України.

Також він має сприяти декарбонізації деяких енергетичних секторів та покращити довгострокову продовольчу безпеку шляхом виробництва чистих аміачних добрив.

До слова, у США проєкт будівництва електростанції з малими модульними реакторами вирішено зупинити. Таке рішення ухвалили через значне зростання витрат.