Компанія NuScale, чий малий модульний ядерний реактор (ММР) схвалили в США, оголосила про зупинку проєкту Carbon Free Power Project (CFPP). Про це йдеться в повідомленні на її сайті.

Проєкт передбачав будівництво електростанції для компанії Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS). На станції планували встановити шість 77 мегаватних модульних реакторів NuScale для генерації 462 мегават безвуглецевої електроенергії. Перший малий модульний реактор мав почати працювати в 2029 році. Рішення зупинити проєкт сторони ухвалили спільно.

«NuScale продовжуватиме співпрацювати з іншими місцевими та міжнародними клієнтами, щоб вивести нашу американську технологію ММР на ринок та розвивати ядерну виробничу базу США, створюючи робочі місця по всій території США. Ми дякуємо UAMPS за співпрацю, яка уможливила цей прогрес», – зауважив президент і головний виконавчий директор NuScale Джон Хопкінс.

За інформацією Bloomberg, проєкт зупинили через значне зростання витрат. Тепер NuScale має виплатити UAMPS комісію за розрив угоди в розмірі $49,8 млн.

Раніше повідомлялося, що Комісія з ядерного регулювання США схвалила проєкт першого малого модульного ядерного реактора для використання в США. Це назвали початком нової ери в атомній енергетиці.

Річ у тім, що традиційні ядерні реактори є неймовірним джерелом чистої енергії, але вони також дорогі і їх будівництво займає роки. А от малі модульні реактори можуть бути побудовані швидше, дешевше і займати набагато менше місця. І хоча вони виробляють менше енергії, їх можна швидко виготовити на заводі на замовлення.