Україна та США домовилися про реалізацію пілотного проєкту «Чисте паливо з малих модульних реакторів», який продемонструє виробництво чистого водню та аміаку з використанням надійних та безпечних малих модульних ядерних реакторів (ММР) та новітніх технологій електролізу в Україні.

Спеціальний посланник Президента США з питань клімату Джон Керрі та Міністр енергетики України Герман Галущенко вже оголосили про початок реалізкації цієї ініціативи.

Проєкт має на меті здійснити перший у своєму роді запуск комерційного виробництва чистого палива з ММР за допомогою електролізу твердих оксидів та підтримати енергетичну безпеку України. Окрім того, він має сприяти декарбонізації енергетичних секторів, які важко піддаються декарбонізації, шляхом виробництва чистого водню, а також покращити довгострокову продовольчу безпеку шляхом виробництва чистих аміачних добрив.

Партнерами-учасниками пілотного проєкту є багатонаціональний консорціум у складі Аргонської національної лабораторії, НАЕК «Енергоатом», Ради національної безпеки і оборони України, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, а також приватні компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, NuScale Power, Samsung C&T та Starfire Energy.

У другій заяві Спеціальний посланник Керрі оголосив про нову ініціативу «Проєкт Фенікс», спрямовану на прискорення переходу в Європі з вугільних електростанцій на ММР, зберігаючи при цьому місцеві робочі місця через перепідготовку робочої сили. Проєкт «Фенікс» забезпечить пряму американську підтримку техніко-економічних обґрунтувань переходу з вугілля на ММР та пов’язаних з цим заходів на підтримку цілей енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи.