Ілон Маск озвучив нову версію подій довкола відсутності мережі супутникового зв’язку Starlink в Криму, в результаті чого була зірвана атака України на російський флот. Нею він поділився під час технологічної конференції All-In Summit.

За словами мільярдера, Starlink в районі Криму був виключений через санкції США проти росії. Тож включити мережу супутникового зв’язку без спеціального дозволу з боку Білого дому він не мав права.

Водночас Ілон Маск знову повторив інформацію про запити українських офіційних осіб із проханням увімкнути мережу Starlink біля Криму. Він погодився б це зробити, якби отримав пряму директиву від президента США Джо Байдена.

Між тим, користувачі платформи X помітили цікавий «збіг». Під час атаки на Севастополь в ніч на 13 вересня 2023 року в мережі зв’язку Starlink стався збій.

Нагадаємо, що скандал довкола Ілона Маска та Starlink стосується ситуації, яка сталася в 2022 році. Про неї стало відомо після того, як CNN опублікувало уривок біографії мільярдера. В книзі описано, що Ілон Маск таємно попросив своїх інженерів відключити мережу Starlink біля кримського узбережжя та зірвав українську операцію на флот рф.

Ілон Маск заперечив, що відключав Starlink біля Криму. За його словами, зв’язку там не було від початку. Між тим, він відмовився його включити, коли про це екстрено попросила Україна. Зрештою у США сенаторка від Демократичної партії закликала до розслідування щодо Ілона Маска та SpaceX через скандал зі Starlink в Україні.