У США сенаторка від Демократичної партії Елізабет Уоррен вимагає розслідування щодо компанії SpaceX після того, як Ілон Маск визнав, що блокував розширення супутникової мережі Starlink для атаки України на російський флот біля Криму. Про це пише Bloomberg.

«Конгресу необхідно розслідувати, що тут сталося, і чи маємо ми адекватні інструменти, щоб переконатися, що зовнішня політика проводиться урядом, а не одним мільярдером», – заявила вона в Капітолії.

Очікується, що Ілон Маск буде серед керівників технологічної галузі, які візьмуть участь у закритому саміті з сенаторами в Капітолії в середу.

Елізабет Уоррен, яка представляє Комітет зі збройних сил, закликає також Міністерство оборони США розглянути свої контрактні відносини з компанією.

Зі свого боку, голова цього комітету Джек Рід, який є демократом від Род-Айленду, також заявив про свою стурбованість цією проблемою. За його словами, уряди традиційно контролювали супутники, а президенти вирішували, що з ними робити.

Між тим, він зауважив позитивні зміни, коли SpaceX знизила вартість доступу до космосу, зокрема для запусків в інтересах національної безпеки.

«…але він не може бути останнім словом, коли мова йде про національну безпеку», – сказав політик про Ілона Маска.

Нагадаємо, що скандал довкола Ілона Маска та SpaceX розгорівся після нещодавньої публікації уривка з біографічної книги мільярдера, яку написав Волтер Айзексон. У ній йдеться, що Ілон Маск таємно попросив своїх інженерів відключити мережу Starlink біля узбережжя Криму та зірвав атаку України на російський військово-морський флот.

Мільярдер заперечив відключення у 2022 році мережі супутникового зв’язку Starlink поблизу узбережжя Криму. Але заявив, що відмовився активувати зв’язок на запит України.