Торік Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам відключити мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу узбережжя Криму, щоб зірвати українську атаку на російський військово-морський флот. Про це йдеться в уривку з нової біографії мільярдера, пише CNN.

Автор книги під назвою «Ілон Маск» Волтер Айзексон стверджує, що коли українські морські ударні дрони, обвішані вибухівкою, наблизилися до російського флоту, то втратили зв’язок і були винесені на берег.

Українські чиновники благали мільярдера знову підключити мережу супутників. Але його рішення було спричинене страхом, що росія відповість на українську атаку на Крим ядерною зброєю. Цей страх був спровокований розмовами мільярдера з високопоставленими російськими чиновниками.

Як відомо, супутниковий інтернет Starlink почав працювати в Україні торік та відіграв важливу роль на початку повномасштабної війни. Але як тільки Україна почала використовувати Starlink для наступальних атак на росію, Ілон Маск почав сумніватися у своєму рішенні.

«Starlink не призначався для участі у війнах. Він був створений для того, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, ходити в школу і робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів безпілотниками», – переказує слова мільярдера біограф.

Недавно видання The New Yorker оприлюднило інформацію, що через симпатії Ілона Маска SpaceX блокувала роботу Starlink для українських військових. Financial Times повідомила, що перебої зі зв’язком зачепили підрозділи в Херсоні, Запоріжжі, Харкові, Донецьку та Луганську. Американські та українські посадовці вважають, що SpaceX перервала зв’язок через геозони, обмеживши зони доступу.