Ілон Маск заперечує відключення у 2022 році мережі супутникового зв’язку Starlink поблизу узбережжя Криму. Але заявляє, що відмовився активувати зв’язок на запит України. Про це мільярдер написав на платформі X.

Так він прокоментував інформацію про те, що торік зірвав атаку українських військ на російський військо-морський флот. Про це написав CNN із посиланням на уривок із біографічної книги мільярдера, яку написав Волтер Айзексон.

Біограф стверджує, що Ілон Маск таємно попросив своїх інженерів відключити мережу Starlink біля узбережжя Криму. Тож коли українські дрони з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони втратили зв’язок і були винесені на берег.

«Регіони Starlink, про які йде мова, не були активовані. SpaceX нічого не деактивувала», – зазначив він.

За словами Ілона Маска, українські органи влади просили про екстрену активацію Starlink.

«Був екстрений запит від державних органів влади активувати Starlink на всьому шляху до Севастополя. Очевидним наміром було потопити більшу частину російського флоту, що стояв на якорі. Якби я погодився на їхній запит, то SpaceX стала б явною співучасницею великого акту війни та ескалації конфлікту», – пояснив Ілон Маск.

Водночас він вважає, що «обидві сторони повинні погодитися на перемир’я».

«Із кожним днем все більше українських і російських молодих людей гинуть, щоб здобути та втратити невеликі шматки землі, кордони яких майже не змінюються. Це не варте їхніх життів», – додав він.

Вочевидь, мільярдер «забув», що це росія напала на Україну, вбиває її людей та знищує територію. Водночас такі «поради» знову наштовхують на думку про політичні симпатії мільярдера. Раніше видання The New Yorker оприлюднило інформацію, що саме через це SpaceX блокувала роботу Starlink для українських військових.