Декілька днів тому Apple стала першою у світі компанією, ринкова капіталізація якої перевищила $3 трлн. Чи це багато? Дуже багато! У світі існує лише 6 країн, ВВП яких перевищує 3 трлн – це США, Китай, Японія, Німеччина, Індія та Велика Британія. Для порівняння – ВВП України складає лише $148 млрд.

Так, так, ми знаємо, що порівнювати ВВП країни та ринкову капіталізацію акціонерних компаній не варто і навіть не можна, це було потрібно лише для розуміння рівня цифр. Тож давайте для початку розберемося, що воно таке, ВВП та ринкова капіталізація.

Що таке ринкова капіталізація

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це підсумок виробничої діяльності усіх резидентів країни у галузі матеріального та нематеріального виробництв. Грубо кажучи це сумарна вартість товарів та послуг, виготовлених або наданих громадянами країни за рік. ВВП – це досить матеріальний і реалістичний показник потужності економіки країни, і хоча послуги, на відміну від товарів, нематеріальні, вони мають визначену вартість, еквівалент у грошах, як і товари.

Ринкова капіталізація, з іншого боку, показник нематеріальний. Він дуже опосередковано залежить від вартості товарів, що виготовила компанія, доходів чи прибутків, хоча зрозуміло, що акції компанії, яка виробляє товарів лише на декілька мільйонів доларів не можуть коштувати трильйони. Ринкова капіталізація акціонерної компанії – це поточна вартість усіх її акцій, перемноження кількості акцій в обороті на їхню вартість на фондовому ринку у конкретний момент часу.

На ринкову капіталізацію впливає безліч факторів, але один з головних – очікування інвесторів, грубо кажучи їх віра в компанію, її майбутні прибутки, стабільність керівництва, правильність обраного шляху тощо. Тож, навіть якщо компанія показує дуже непогані квартальні або річні прибутки, але її діяльність супроводжується скандалами, прогноз на майбутні прибутки непевний, або компанія не має чіткого плану розвитку, то її ринкова капіталізація буде знижуватися.

Крім того, у різні часи інвестори схильні вкладати гроші в галузі, які мають перспективи розвитку. У XIX сторіччі це були залізні дороги, на початку XX сторіччя – видобуток сталі, вугілля, нафти. В інформаційну епоху, у яку ми зараз і живемо – це високі технології. Тож не дивно, що у переліку 10 найбільших за ринковою капіталізацією компаній світу вісім – це IT компанії, а дві інші інвестують в інформаційні технології та диверсифікацію бізнесу. До речі, з десяти компаній переліку сім тим чи іншим чином мають відношення до відеоігор! І ні, більшості з них за різних причин нема у списку «10 найбільших ігрових компаній світу».

Ринкова капіталізація усіх компаній на момент написання статті подана за Companiesmarketcap.com, який, своєю чергою, бере цифри з ринкових застосунків Yahoo. Ринкова капіталізація постійно змінюється, під час написання статті декілька компаній у кінці списку помінялися місцями. У статті зафіксовано стан на 5 липня 2023 р. 21:00 за Києвом.

А тепер нумо рахувати чужі гроші, це ж так захопливо!


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

1. Apple (AAPL)

Країна США
Рік заснування 1976
Індустрія побутова електроніка, ПЗ, онлайн-сервіси
Ринкова капіталізація $3,022 трлн

Хоч трохи вище ми зазначили, що ринкова капіталізація дуже опосередковано залежить від вартості товарів, доходів чи прибутків компанії, у випадку Apple це пов’язані речі. Apple – найбільша за доходом технологічна компанія світу – $394,3 млрд у 2022 р., але лише 7 у загальному переліку. Apple друга у світі компанія за прибутком – $99,80 млрд у 2022 р. після сплати податків. Вона четвертий у світі виробник ПК та другий у світі виробник смартфонів.

З іншого боку Apple – це завжди трохи про віру, як про віру користувачів в майбутні продукти компанії, так і про віру інвесторів у віру користувачів, які не зрадять виробника. Так, очікування інвесторів – це не завжди раціональні міркування.

Як ми усі знаємо, наприкінці 1990-х Apple була на межі банкрутства, але повернення Стіва Джобса та його бачення майбутнього компанії врятувало Apple. Те що було далі загальновідомо – революція у ноутбуках, революція у смартфонах, ставка на сервіси. Схоже, це спрацювало.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

2. Microsoft (MSFT)

Країна США
Рік заснування 1975
Індустрія ПЗ, онлайн-сервіси, ігри
Ринкова капіталізація $2,534 трлн

Засновані з різницею рік без трьох днів Apple та Microsoft конкурували усі ці без малого 50 років. Особливо за часів Джобса та Гейтса у керівництві компаній. Останнім часом Apple веде, але Microsoft, яка начебто програла смартфонну та планшетну битву, оговталася і дуже непогано почуває себе і без мобільних девайсів.

Microsoft майже монополіст на ринку користувацьких операційних систем та офісного ПЗ; непогано почуває себе на серверному та хмарному ринку; укріплює свої позиції на ринку пошуковиків та вдало експериментує з ШІ. Ну й, попри «програш у консольній війні», Microsoft займає друге місце на ігровому ринку.

Як і багато інших IT-компаній, на початку 2023 р. Microsoft звільнила 10 тис. працівників, при цьому вкладаючи гроші у розробників ChatGPT компанію OpenAI. Саме з AI пов’язують наступний виток розвитку технологій. Схоже, інвестори в це вірять.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

3. Saudi Aramco (2222.SR)

Країна Саудівська Аравія
Рік заснування 1933
Індустрія видобуток нафти та газу
Ринкова капіталізація $2,087 трлн

Перша не ITшна і друга за віком компанія у переліку. Saudi Aramco була заснована приватними інвесторами з США та урядом Саудівської Аравії у 1933 р. як California-Arabian Standard Oil (CASOC). У 1944 р. змінила назву на Arabian American Oil Co. (або Aramco). У другій половині XX сторіччя уряд Саудівської Аравії поступово викуповував акції компанії та 1988 р. створив Saudi Arabian Oil Company, яка отримала контроль над 100% активів Aramco. Тож зараз це на 100% урядова компанія.

Saudi Aramco – друга у світі компанія за рівнем доходу після Walmart – $535,188 млрд (2022) і перша у світі за прибутками – $161,068 млрд (2022). А ще, починаючи з 1965 р. Saudi Aramco найбільший у світі (серед компаній) виробник діоксиду карбону та інших парникових газів, який відповідає за 4% усіх світових викидів.

Звісно ж, Saudi Aramco намагається відбілити свою репутацію, вкладаючись у зелені та іміджеві (наприклад, Aston Martin Aramco-Mercedes) проєкти й розповідаючи про зменшення шкоди довкіллю, але вірять їм не дуже. Компанію звинувачують також в нехтуванні правами робітників та взагалі правами людини.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

4. Alphabet (GOOG)

Країна США
Рік заснування 1998
Індустрія ПЗ, пошук, онлайн сервіси, реклама
Ринкова капіталізація $1,554 трлн

Історію створення та зльоту Google розповідали вже стільки разів, що повторюватися немає сенсу. Безперечно, сучасний інтернет та і світ загалом не був би таким, якби наприкінці 1990-х Google не зробив революцію в пошуку. Ті, хто ще застав інтернет до Google, не дадуть збрехати.

Alphabet Inc., яка була створена у 2015 р. під час реорганізації Google – це материнська компанія Google і деяких (не усіх) її підрозділів. У 2022 р. Alphabet заробила $282,8 млрд і отримала прибуток у $59,97 млрд після сплати податків. Google/Alphabet отримує більшість доходів з реклами на своїх сайтах та у застосунках і продовжує експериментувати з новими технологіями, конкуруючи і з Apple, і з Microsoft (з Amazon та Meta насправді теж).

Знову ж таки, як і багато інших IT-компаній, на початку 2023 р. Alphabet звільнив 12 000 працівників (6% від загальної кількості). Крім того, Alphabet трохи відстає від конкурентів у сфері ШІ, хоч мала усі шанси бути однією з перших.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

5. Amazon (AMZN)

Країна США
Рік заснування 1994
Індустрія електронна торгівля, онлайнові сервіси, стримінг
Ринкова капіталізація $1,337 трлн

Мало хто зараз згадає, що спочатку Amazon називалася Cadabra, Inc. і займалася виключно паперовими книгами. Зараз це гігант онлайн-торгівлі та один з найбільших роботодавців світу, який поступається за кількістю співробітників (1 541 000 осіб) хіба що Walmart (американська мережа супермаркетів) (2 300 000) й арміям КНР (2 035 000) та Індії (1 455 550).

Amazon вже давно займається не лише книгами. Зараз це і виробник розумної електроніки, і найбільші серверні потужності у світі. Amazon Web Services тримає 33% ринку, тоді як Microsoft Azure та Google Cloud мають 21% та 10% відповідно. А ще це розумні дверні дзвінки Ring, сервіс ігрового стримінгу Twitch, сервіс стримінгу Amazon Prime Video тощо.

Amazon навіть спробував займатися відеоіграми, ліцензував у Crytek рушій CryEngine і створив на його основі власний рушій Amazon Lumberyard. Але з іграми не задалося, Amazon Games можна згадати хіба що за MMORPG New World… і все.

У 2022 р. Amazon заробила $513,98 млрд, але після сплати податків отримала збитки у $2,72 млрд, тому акції компанії трохи лихоманить.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

6. NVIDIA (NVDA)

Країна США
Рік заснування 1993
Індустрія залізо, стримінг
Ринкова капіталізація $1,052 трлн

NVIDIA була створена 30 років тому за обідом у придорожньому кафе трьома інженерами, які працювали в AMD, Sun Microsystems та IBM. У 1993 році троє співзасновників вважали, що наступною хвилею розвитку обчислень буде прискорення обчислень, пов’язаних з графікою. Звісно ж, вони дивилися на відеоігри та вгадали. Перша відеокарта компанії, NVIDIA NV1, вийшла у 1995 р., а в 1998 р. RIVA TNT2 зробила NVIDIA лідером ринку.

NVIDIA – це вже давно не лише про ігри. NVIDIA – це найшвидші у світі суперкомп’ютери для наукових обчислень, це майнінг криптовалют, ігровий стримінг, портативні ігрові пристрої тощо. У 2020 р. NVIDIA намагалася придбати ще й Arm за $40 млрд, але регулюючі органи США заблокували цю угоду.

Нещодавно компанія презентувала унікальні продукти зі штучним інтелектом і саме це, схоже, зацікавило інвесторів, які вивели NVIDIA у число компаній з капіталізацією більше ніж $1 трлн.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

7. Tesla (TSLA)

Країна США
Рік заснування 2003
Індустрія автовиробник
Ринкова капіталізація $885,91 млрд

Tesla, Inc. (до 2017 р. Tesla Motors) – це не лише автомобілі, а й сонячні панелі (Tesla Energy, колишня SolarCity) та системи накопичування енергії, а з недавніх пір ще і людиноподібні роботи.

Можна по різному відноситися до Ілона Маска, особливо після його «нововведень» у Twitter, але переоцінити те, що Маск зробив для електрифікації автоіндустрії, складно. У 2006 році, коли було презентовано Tesla Roadster (перше покоління), автовиробники сміялися з Tesla і не вірили, що вони зможуть налагодити масове виробництво авто. Зараз Tesla випускає 1 369 611 автомобілів на рік (2022) і відкриває по новій фабриці щороку, а у 2022 навіть дві, у Німеччині та США (Техас). Сьома фабрика Tesla – Gigafactory Mexico будується у Мексиці й має виробляти автомобілі наступного покоління.

Дохід Tesla за 2022 р. склав $81,46 млрд, прибуток після виплати податків – $12,56 млрд. Нагадаємо, Tesla стала прибутковою лише у 2020 р. і на той час мало хто вірив, що компанія Маска зможе заробляти.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

8. Meta Platforms (META)

Країна США
Рік заснування 2004
Індустрія соціальна мережа, ПЗ
Ринкова капіталізація $759,78 млрд

Історія створення Facebook гарно відома, про це навіть фільм зняли. Саме ця компанія почала епоху соціальних мереж, фейкових новин, політичних маніпуляцій, постправди тощо. З іншого боку, свого часу Facebook зіграв важливу роль у подіях Арабської весни та Революції гідності.

Через непрозору політику модерації з початку повномасштабної війни українці не люблять Facebook, але продовжують ним користуватися. Як і іншими продуктами Meta Platforms: Instagram, WhatsApp та Messenger.

І хоча захоплення Марка Цукерберга ідеєю «метавсесвіту» нанесло компанії неабияку шкоду, Meta Platforms продовжує непогано заробляти, звісно ж, на рекламі, яка приносить компанії 97,5% доходів (2021). У 2022 р. Meta отримала $116,61 млрд доходів і $23,20 млрд прибутку після сплати податків. Контрольний пакет акцій Meta все ще належить Марку Цукербергу.

Разом з Alphabet (Google), Amazon, Apple та Microsoft, Meta (Facebook) утворюють так звану «Велику п’ятірку» IT-компаній, які мають майже усі ознаки тих самих мегакорпорацій, що керують світом у кіберпанківських книгах/іграх.


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

9. Berkshire Hathaway (BRK-B)

Країна США
Рік заснування 1839
Індустрія холдингова компанія
Ринкова капіталізація $743,08 млрд

Berkshire Hathaway була заснована Олівером Чейсом у 1839 р. як текстильна компанія під назвою Valley Falls Company. Назву Berkshire Hathaway вона отримала у 1955 р. після злиття Berkshire Fine Spinning Associates (з Valley Falls Company у складі) та Hathaway Manufacturing Company, обидві займалися текстилем.

У 1962 р. 32-річний бізнесмен Воррен Баффет купив акції Berkshire Hathaway. Але дуже швидко він зрозумів, що текстильна промисловість занепадає, і компанія йде на дно. У 1967 р. Баффет почав інвестувати гроші в інші види діяльності, у першу чергу в страхування, й у 1970 р. перетворив Berkshire Hathaway на холдинг. Остання текстильна фабрика компанії припинила роботу у 1985 р.

Berkshire Hathaway інвестує гроші у напрочуд різноманітні сфери діяльності. Компанії належать акції: виробника спортивного взуття Brooks Sports (100%), сайту Business Wire (100%), виробника батарейок Duracell (100%), електричної компанії PacifiCorp (92%), виробника їжі Kraft Heinz (26,53%), фінансового сервісу American Express (20,26%), банку Bank of America (12,73%), виробника комп’ютерів та принтерів HP Inc. (11,82%), Activision Blizzard (9,49%), The Coca-Cola Company (9,24%), китайського виробника автомобілів BYD Company (7,79%), Apple Inc. (5,63%), General Motors (4,28%), Liberty Media Formula One (3,8%) і десятків інших компаній.

Воррен Баффет, якому виповнилося вже 92 роки, все ще керує Berkshire Hathaway. Він живе в дуже скромному будиночку, їздить на машині, якій вже майже 20 років, обідає з Білом Гейтсом гамбургерами у невеличкому дайнері та збирається віддати на благодійність 99% своїх статків, які складають $114,4 млрд (№6 у списку Forbes).


10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]

10. TSMC (TSM)

Країна Республіка Китай (Тайвань)
Рік заснування 1987
Індустрія мікропроцесори
Ринкова капіталізація $526,21 млрд

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited, або TSMC – найбільший у світі виробник напівпровідників та найбільша компанія Тайваню. TSMC була створена під патронатом Виконавчого юаня Республіки Китай (вищого органа виконавчої влади Тайваню) та особисто Лі Квотінга, економіста та політика, найбільш відомого як «батько економічного дива Тайваню». На початковій стадії перетворення в технологічну країну лише Philips допомагала Тайваню, інвестувавши в TSMC.

TSMC виробляє процесори для таких компаній, як AMD, Apple, ARM, Broadcom, Marvell, MediaTek, Qualcomm, NVIDIA та навіть Intel. Компанія перша у світі перейшла на техпроцес 7 nm та 5 nm, зараз виробляє чипи по 3 nm технології й планує у 2024 опанувати техпроцес 2 nm.

TSMC має понад 20 фабрик у різних куточках планети, але більшість з них все ж таки знаходиться на Тайвані. Саме тому загроза вторгнення КНР може поставити увесь світ на межу «процесорного голоду», що, звісно ж, непокоїть лідерів провідних країн світу, які завзято інвестують в будівництво фабрик мікрочипів на власній території.

У 2022 р. TSMC отримала $75,81 млрд доходу і зафіксувала прибуток у $34,08 млрд після сплати податків.


Кожна технологічна епоха має своїх фаворитів. Нафтові компанії, які окупували топ рейтингів найдорожчих компаній світу у 1970-х роках, зараз випали у другий-третій десяток, крім Saudi Aramco, звісно. Хтозна, можливо, сьогоднішні лідери у наступні роки поступляться компаніям, які займаються ШІ, чи роботами-андроїдами, чи видобутком корисних копалин на астероїдах, чи ліками проти старіння. Повернемося до цього списку за декілька років!