Багато інсайдерів стверджують, що засновник Facebook втратив бачення – і довіру своїх співробітників – через хвилю звільнень і дорогі інвестиції в метавсесвіт. Пропонуємо вашій увазі переклад статті The Washington Post.

Марк Цукерберг здавався знервованим.

Минулого місяця генеральний директор Meta оголосив, що його компанія скоротить тисячі робочих місць, на додачу до 11 000 звільнень у листопаді.

Під час годинної зустрічі в штаб-квартирі компанії в Менло-Парк, Каліфорнія, після хвилі скорочень персонал засипав Цукерберга питаннями, зокрема, чому вони повинні довіряти його керівництву.

«Це абсолютно справедливе запитання», – відповів Цукерберг без своєї звичайної пихи, як свідчить запис зустрічі, отриманий The Washington Post.

Це було протверезливе визнання для генерального директора, який популяризував фразу «рухатися швидко і ламати речі», щоб описати, як він перетворив непримітний стартап на символ успіху Кремнієвої долини вартістю $116 мільярдів. Цукерберг провів Meta через роки суспільної турбулентності, пропонуючи співробітникам впевненість у тому, що, попри деякі помилки, їхній генеральний директор завжди робить ставку на правильне майбутнє.

Але зараз, в умовах економічних потрясінь, хвиль звільнень, які скоротять близько 21 000 працівників, і дорогих інвестицій у «метавсесвіт» віртуальної реальності, які не демонструють негайних ознак окупності, багато хто в Meta каже, що Цукерберг втратив своє бачення – і довіру своїх працівників. Замість цього він веде компанію до безпрецедентної моральної кризи, згідно з інтерв’ю з більш ніж двома десятками нинішніх і колишніх співробітників, які говорили на умовах анонімності через страх відплати.

«Це схоже на те, що вони перейшли від «рухатися швидко і ламати речі» до «сповільнитися, ламати речі», а потім «можливо, виправити це пізніше в кожному конкретному випадку», – сказав один зі співробітників.

Основний продукт Meta, Facebook, бореться з TikTok за користувачів і рекламодавців. Економічні чинники вплинули на його рекламний бізнес. Компанія відстає в розробці генеративного штучного інтелекту, який швидко революціонізує технологічну індустрію.

Минулого тижня акції Meta зросли на 13% на новинах про те, що квартальний дохід компанії збільшився вперше за майже рік. Але інсайдери кажуть, що звільнення – разом з обіцянками Цукерберга щодо подальшого скорочення витрат – підірвали внутрішню рішучість.

Навіть у вищих ешелонах керівництва Meta дехто звинувачує Цукерберга в негараздах компанії. Наприклад, під час пандемії Meta найняла 41 000 людей, у шаленому прагненні інвестувати в робочу силу, поки гроші лилися рікою. Під час зустрічі компанії цього місяця головний технічний директор Ендрю Босворт заявив, що Цукерберг прийняв деякі рішення про наймання, не зважаючи на «заперечення» вищого керівництва, а іноді відкидав їхні поради, щоб звільнити співробітників, за словами двох людей, які говорили на умовах анонімності.

Цукерберг охарактеризував скорочення витрат як болюче, але необхідне, як частину «року ефективності», спрямованого на підготовку компанії до повільнішого зростання доходів, спричиненого підвищенням відсоткових ставок і геополітичною нестабільністю. Він належить до когорти керівників технологічних компаній, які відреагували на мінливий ринок скороченням персоналу.

Цукерберг особисто брав участь у скороченнях, попри скорочений робочий графік через народження третьої дитини. Він доручив групі топменеджерів, а також співробітникам кадрового, юридичного та фінансового відділів допомогти перекроїти організаційні схеми та знайти способи зробити компанію ефективнішою.

У своїй заяві прессекретар Meta Дейв Арнольд сказав, що умови, які призвели до звільнень, «добре відомі й відбиваються на всій індустрії».

«Марк був прозорим щодо того, як ми стаємо більш ефективними, щоб зробити нас кращою технологічною компанією і поліпшити наші фінансові показники», – сказав Арнольд.

Проте, моральний дух низький. Компанії вже стало важче залучати та утримувати найкращі таланти через низку скандалів, у тому числі через роль Facebook у поширенні дезінформації під час виборів 2016 року. Під час внутрішнього опитування співробітників у жовтні, перед звільненнями, лише 31% респондентів заявили, що впевнені, що лідери ведуть компанію в правильному напрямку – це на 11 пунктів менше, ніж у травні 2022 року, за словами одного з опитаних.

Минулого тижня Цукерберг пообіцяв, що компанія повернеться до стабільності після завершення реструктуризації. Але незрозуміло, чи зможе генеральний директор відновити довіру працівників, які пережили сім місяців безперервного скорочення робочих місць.

«Особливістю Meta була довіра. Ми пили Kool-Aid і справді відчували, що це наша компанія і навіть охоче захищали її, коли всі говорили, що ми – втілення зла», – каже один із нинішніх працівників. «Але ця довіра була зруйнована, тож ми відчуваємо себе зрадженими».

Протягом багатьох років Meta активно наймала працівників, заманюючи їх щедрими пільгами та одними з найвищих зарплат у сфері технологій. Культура компанії заохочувала рекрутинг. Щороку Цукерберг консультується з керівниками, щоб встановити цілі найму на основі пріоритетів бізнесу – процес, який іноді називали «Серветкою», за словами одного з людей.

Амбітні менеджери могли просуватися по кар’єрних сходах, пропонуючи проєкти, що вимагали від них створення нової команди або претендуючи на прямих підлеглих менеджера, який звільняється. За словами трьох респондентів, колеги в приватних розмовах називали таких кар’єристів «будівельниками імперії» або «будівельниками королівства».

І Meta могла дозволити собі будувати легіони «королівств». Протягом 2020 і 2021 років Meta отримувала вигоду від припливу брендів, які використовували Facebook та Instagram для залучення клієнтів, оскільки пандемія коронавірусу змусила покупців переходити в онлайн. На початку 2021 року компанія заявила, що електронна комерція стала її найбільшим рекламним сектором. «Комерція зростала на наших сервісах протягом деякого часу», – сказав Цукерберг інвесторам у квітні 2021 року. Але пандемія зробила її «набагато важливішою».

Meta швидко перепрофілювалася, щоб скористатися попитом. Протягом багатьох років компанія збільшувала кількість своїх співробітників на двозначні відсоткові пункти; під час пандемії ця тенденція прискорилася. За даними регуляторної звітності, кількість працівників майже подвоїлася між 2019 та 2022 роками. Компанія запустила магазини Facebook та Instagram, цифрові вітрини для продажу товарів у соціальних мережах Meta, а також створила Live Shopping, версію телемагазинів для дому для соціальних мереж.

Але така ставка на електронну комерцію була ризикованою. Компанії, які купують цифрову рекламу, легко можуть швидко переорієнтуватися, коли ця реклама більше не призводить до продажів.

Компанія дотримувалася такого ж оптимістичного прогнозу, коли занурювалася у віртуальну реальність. Протягом багатьох років Цукерберг пропонував високе бачення метапростору, світу з можливістю занурення, який, як він стверджував, стане наступною великою обчислювальною платформою після смартфонів – революцією, якою Meta не змогла скористатися.

Коли в жовтні 2021 року Цукерберг перейменував компанію на Meta, що відображало новий акцент на віртуальній реальності, співробітники зустріли цей крок із трепетом. Деякі працівники Reality Labs, підрозділу віртуальної реальності Meta, були раді стати новим центром тяжіння, але були стурбовані посиленою увагою до підрозділу, який ще не досяг комерційного успіху. «Ми більше не виноска. Ми – рядок», – сказав один із колишніх працівників.

Після того, як у 2014 році Meta придбала компанію віртуальної реальності Oculus, її інвестиції в розробку обладнання та дослідження різко зросли. Meta намагалася створити все, включаючи окуляри доповненої реальності, смартгодинники та VR-гарнітури, іноді залучаючи різні команди для одночасної роботи над різними поколіннями одного і того ж пристрою.

«Meta була побудована як софтверна компанія, яка намагається експериментувати, а не як зріла апаратна компанія, яка намагається створювати апаратне забезпечення», – сказав один з колишніх співробітників.

Компанія застрягла з продуктами задовго до того, як стало зрозуміло, що вони не приваблюють користувачів. З 2018 року Meta позиціює свої пристрої для відеодзвінків, Portal, як комунікаційний пристрій наступного покоління. Але за лаштунками співробітники регулярно оприлюднювали дані, які свідчили про те, що пристрої не досягають запланованих показників продажів. Користувачі, які їх купували, використовували їх нечасто.

«Вони регулярно не досягали своїх цілей», – сказав один колишній співробітник. «Але всі знали, що це не має значення».

Замість того, щоб скасувати продукт, Meta провела ребрендинг: Під час пандемії Portal позиціювався як бізнес-продукт для віддаленої роботи. Лише у 2022 році компанія остаточно зняла з виробництва пристрої, які на той час випускалися в чотирьох різних версіях.

Подібні проблеми виникли й з гарнітурами Quest, які мали забезпечити перехід до світу віртуальної реальності Meta, Horizon Worlds, та інших сторонніх застосунків. Натомість керівники Meta виявили, що покупці часто використовують їх лише кілька тижнів. А користувачі, які використовують гарнітури, часто переходять до конкуруючих застосунків, таких як Rec Room та VRChat.

Компанія Meta втрачає мільярди, намагаючись перетворити своє метаверсійне бачення на реальність. Минулого року Reality Labs втратила понад $13,7 мільярда – порівняно з $10,2 мільярда у 2021 році та $6,6 мільярда у 2020 році, згідно з документами, поданими до регуляторних органів.

Джон Кармак, колишній технічний директор Oculus і високопоставлений консультант підрозділу віртуальної реальності компанії, звільнився в грудні, розчарований тим, що не зміг виправити неефективність підрозділу, попри свій високий ранг і відносну владу.

«У нас є смішна кількість людей і ресурсів, але ми постійно займаємося самосаботажем і марнуємо зусилля», – написав Кармак у своєму прощальному повідомленні. «Неможливо прикрасити це; я вважаю, що наша організація працює вдвічі менш ефективно, ніж та, яка зробила б мене щасливим».

На початку 2022 року оптимізм Meta почав згасати. Компанія повідомила, що її флагманський застосунок, Facebook, вперше за десять років існування публічної компанії втратив щоденних користувачів – за останні три місяці 2021 року їхня кількість зменшилася приблизно на півмільйона. Акції компанії впали більш ніж на чверть.

Того літа Цукерберг та інші керівники почали подавати внутрішні сигнали про те, що менеджери повинні визначити своїх найгірших працівників. Нещодавно запроваджене заморожування наймання працівників призвело до того, що весь відділ кадрів та рекрутингу опинився в глухому куті. Протягом наступних місяців компанія відкликала пропозиції про роботу або не поспішала брати на роботу рекомендованих рекрутерами кандидатів.

Відверті заяви Цукерберга та інших керівників викликали хвилю занепокоєння та обурення серед працівників Facebook. Працівники хвилювалися, що можуть втратити роботу, отримати менші річні бонуси або що і без того суворе корпоративне середовище стане ще більш конкурентним, кажуть люди.

Цукерберг виділяється в Кремнієвій долині як один з небагатьох засновників, який все ще очолює великого технологічного гіганта через тривалий час після його первинного публічного розміщення, і він контролює 61% голосуючих акцій, що залишає його владу практично безконтрольною.

Критики кажуть, що Цукерберг часто оточує себе давніми заступниками, які провели більшу частину своєї кар’єри, працюючи в системі та культурі Meta, що обмежує діапазон перспектив, які він може отримати.

Колишній головний операційний директор Шеріл Сендберг, яку часто називали «співголовним виконавчим директором», пішла минулого року. Цукерберг запросив Хав’єра Олівана, який працював у компанії з 2007 року, на більш обмежену роль головного операційного директора, розділивши її функції між кількома різними керівниками, більшість з яких пропрацювали в компанії близько десяти років і більше. (В останні роки Meta призначила нових членів своєї ради директорів і підвищила посаду президента з глобальних питань Ніка Клегга).

«Це все талановиті та досвідчені лідери, з якими я тісно співпрацював протягом багатьох років, і я впевнений, що вони продовжать добре працювати в цій новій структурі», – сказав тоді Цукерберг.

Коли в листопаді почалися звільнення, рішення про те, кого скорочувати, було залишено за топменеджерами, а не за окремими менеджерами підрозділів, за словами людини, знайомої з цим питанням. Коли за кілька днів до того, як компанія сама оголосила про скорочення, у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що тисячі співробітників будуть звільнені, Босворт разом з іншими топменеджерами Meta вирішив ніяк не реагувати. Повідомлення ЗМІ були «розпливчатими», а співробітники все ще працювали продуктивно, тому топменеджери вирішили не змінювати свої довгострокові плани звільнень, сказав Босворт, згідно із записом, отриманим The Washington Post.

«Я помилився. Це була велика помилка», – сказав Цукерберг на тій же зустрічі, маючи на увазі свою переоцінку доходів. «В майбутньому це означає, що ми повинні бути більш ощадливою і більш ефективною компанією».

Зараз компанія перебуває в розпалі другого раунду скорочень, ліквідувавши 4 000 робочих місць цього місяця.

Цього місяця на загальній зустрічі Цукерберг переконливо доводив, чому працівники повинні залишатися: Жодна інша технологічна компанія не надає соціальний досвід мільярдам людей так, як це робить Meta.

«Зрештою, я сподіваюся, що ви тут, тому що вірите в те, що ми робимо», – сказав Цукерберг. «Це дуже особливе місце».