Чат-боти на основі мовних моделей вже стали частиною сьогодення. Але найвідоміший ChatGPT запустили лише наприкінці минулого року. А в середині Google подібного бота пропонували набагато раніше, коли у керівництва компанії був інший погляд на ШІ.

Згідно з інформацією The Wall Street Journal, приблизно у 2018 році інженер-дослідник Google Даніел де Фрейтас розпочав роботу над створення чат-бота, який міг імітувати людську мову. Пізніше до проєкту долучився Ноам Шазір з дослідницького підрозділу штучного інтелекту.

Разом вони змогли побудувати чат-бота Meena, який міг потеревенити про філософію, телевізійні шоу та жартувати про коней та корів. При цьому, як розповідали колеги розробників, вони були впевнені, що Meena зможе докорінно змінити пошук в інтернеті.

Пізніше бот змінив ім’я на LaMBDA та став мовною моделлю для Bard.

Інженери Google пропонували конкурента ChatGPT ще у 2018 році, але керівництво компанії закрило проєкт з міркувань безпеки

Але до цього численні спроби інженерів надати доступ зовнішнім дослідникам, інтегрувати функцію чату в Google Assistant чи запустити публічне демо керівництво «розвертало». Так проєкт зупинився через те, що чат-бот, на думку керівників, не відповідав стандартам безпеки та справедливості у сфері штучного інтелекту.

І це не перший випадок, коли в Google припиняли подібні проєкти з ШІ. У 2012 році компанія найняла Рея Курцвейла, який займався розробкою мовних моделей. Десь через рік компанія придбала DeepMind, який також працював над ШІ. Тоді подібні ініціативи припинили через критику науковців та технічних експертів, які були проти використання таких технологій через етичні проблеми, пов’язані з масовим стеженням, а в Google пообіцяли обмежити використання ШІ.

У 2018 році Google також згорнула проєкт, пов’язаний з використанням ШІ у військовій зброї. На цей раз зіграла свою роль негативна реакція співробітників компанії.

Звісно, сьогодні використання ШІ для Google заграло у зовсім іншому світлі. Але у будь-якому випадку Bard з’явиться пізніше за ChatGPT в пошуковику від Microsoft, який якраз зараз додає ціни акціям редмондської компанії. А от невдала презентація Bard вже мала свої наслідки для Google.

Наприкінці 2021 року де Фрейтас та Шейзер пішли з Google навіть попри те, що генеральний директор Сундар Пічаї особисто просив їх залишитися й продовжити роботу над чат-ботом. Після виходу з Google інженери заснували власну компанію Character.Ai, де також працюють над чат-ботом, який може перевтілюватися у персонажів на кшталт Ілона Маска чи Маріо з Nintendo-гри.